طراح تجربه و رابط کاربری
20 دنبال کننده
10 دنبال شونده
+ دنبال کنید
دیزاین یه مسیره، نه یه قله! یادمون باشه در دیزاین هیچ چیز قطعی نیست! عمیق نگاه و ساده فکر کنیم! پیوسته قدم برداریم و ناامید نشیم، همیشه یک نقطهی بهتر برای رسیدن وجود داره :)
UX
UI
Product Design
23
2
در این مقاله، به جزئیات انجام تست مفهوم محصول، از استخدام شرکتکنندگان مناسب تا سناریونویسی، و همچنین اشتباهات رایج تست مفهوم و نحوهی اجتناب از آنها خواهیم پرداخت.
(Concept testing) تست مفهوم محصول، یک روش تحقیق اولیهی بازار هست که شانس شما رو برای راهاندازی محصول یا خدماتی که مردم میخوان بخرن، به حداکثر میرسونه. در این مقاله به تشریح این روش تحقیق میپردازیم.
Email Marketing یکی از روشهای بازاریابی هست که به وسیلهی اون میتونید کاربرانتون رو از خدمات، محصولات و اخبار جدید آگاه کنید و در نهایت نرخ تعامل کاربر با محصولتون رو بالا ببرید. در قسمت آخر این سری مقالات، دربارهی نکات طراحی بصری در ایمیل صحبت میکنیم.
Email Marketing یکی از روشهای بازاریابی هست که به وسیلهی اون میتونید کاربرانتون رو از خدمات، محصولات و اخبار جدید آگاه کنید و در نهایت نرخ تعامل کاربر با محصولتون رو بالا ببرید. در قسمت سوم این مقاله به نکات دسترسیپذیری در ایمیل صحبت میکنیم.
Email Marketing یکی از روشهای بازاریابی هست که به وسیلهی اون میتونید نرخ تعامل کاربر با محصولتون رو بالا ببرید.در این قسمت به نحوهی به کارگیری مواردی مثل عکسها، ویدئوها، لینکها، CTAها و Footerها در ایمیل میپردازیم.
Email Marketing یکی از روشهای بازاریابی هست که به وسیلهی اون میتونید کاربرانتون رو از خدمات، محصولات و اخبار جدید آگاه کنید و در نهایت نرخ تعامل کاربر با محصولتون رو بالا ببرید. در این مقاله بایدها و نبایدهای ایمیل که در صندوق ورودی گیرندگان تاثیرگذار هست رو باهم بررسی میکنیم
فناوری دیجیتال مدام در حال رشده و ما هر روز بیشتر بهش وابسته میشیم. هر چند فناوری به ما کمک میکنه اما عواقبی هم داره. آیا سازندگان این فناوری به این نقاط کور دقت میکنن؟ وظیفهی طراح در این فرایند چیه؟
آگاهی از اصول روانشناسی برای ساخت محصولات انسان محور و مطابق با رفتار کاربرها ذاتا اشکالی نداره و قدرتی هست که باعث میشه ما طراح ها محصولاتی قوی تر بسازیم. اما قدرت مسئولیت میاره، پس لازمه بدونیم فناوری چطور رفتارها رو شکل میده و با روش های متداول تری که فناوری برای شکل دهی رفتار، چه خواسته یا ناخواسته، به کار میگیره دقیق تر آشنا بشیم.
در دهمین مقاله از سری مقاله های قوانین UX می خواهیم درباره ی سرعت پاسخ و در نتیجه تعامل کاربر با سیستم صحبت کنیم. زمانی تصور می شد که پاسخ نسبتاً آهسته مناسبه. اما حالا تحقیقات نشون میده زمانِ پاسخِ سریع، از نظریه ی قبلی پشتیبانی نمی کنه!
قانون تسلر عنوان میکنه برای هر سیستم، مقدار مشخصی از پیچیدگی وجود داره که نمی تونیم کاهشش بدیم، در عوض، باید در توسعه ی محصول یا در تعاملِ با کاربر، باهاش برخورد بشه. در این مقاله به چرایی و چگونگی این قانون در محصولات و بررسی چند مثال می پردازیم.
اگه مفاهیم تجربهی کاربری (UX) رو یاد گرفتید و یا در حال یادگیری هستید و احتیاج دارید تا این مفاهیم رو بهصورت عملی در پروژههای واقعی به کار ببرید این وبسایتها میتونن به شما کمک کنن.
یک محصول تنها زمانی مفیده که برای هر کاربر، هر کجا و در هر زمان قابل دسترس باشه. ما اغلب به اشتباه مفهوم دسترسی رو فقط برای افرادی که دارای معلولیت هستن مرتبط میدونیم...
کسبوکار
UI/UX