شاید برای شما هم پیش آمده باشد که اپلیکیشنی را نصب کرده باشید و متوجه شوید مستقیما وارد صفحه مرورگرتان شده و عملکردی شبیه به سایت دارد. به این نوع از اپلیکیشنها وب اپلیکیشن میگویند که در ادامه به معرفی و بررسی تفاوتهایش با وب سایتها و نحوه عملکرد آن خواهیم پرداخت. ابتدا وب سایت و وب اپلیکیشن را تعریف و سپس به بررسی مزایا و معایب هر یک میپردازیم.
وب اپلیکیشن چیست؟
وب اپلیکیشن، نرم افزاری قابل استفاده به وسیله انواع مرورگرها است و ظاهری شبیه به وب سایتها دارد. برای ساخت این اپلیکیشن از HTML,CSS, Javascript و برای backend و ارتباط بخشهای آن از LAMP, MEAN و ... استفاده میشود. برعکس اپلیکیشنهای موبایل، SDK خاصی برای گسترش و توسعه این نوع اپلیکیشن وجود ندارد. با ظهور SaaS وب اپلیکیشن به شهرت رسید.
وب سایت چیست؟
وب سایت، گروهی از صفحات به هم پیوسته و قابل در دسترس در وب هست که دامنه یکسانی دارد و توسط یک فرد، کسب و کار یا سازمان خاص، توسعه مییابد و نگهداری میشود و اهداف گوناگونی دارد. وبلاگها از این دسته از صفحات وب هستند. وب سایت را میتوان روی یک یا چند سرور میزبان (هاست) نگهداری کرد که از طریق اینترنت یا آدرس IP در دسترس است.
چرا به وب سایت نیاز داریم؟
- روش موثری برای نمایش محصولات و خدمات ما است.
- به تثبیت جایگاهمان در جامعه کمک میکند.
- به برند شدن کسب و کارمان کمک میکند.
- کمک میکند تا به اهداف تجاری خود دسترسی پیدا کنیم.
- پاسخگویی و پشتیبانی مشتریان را بهبود میدهد.
چرا وب اپلیکیشن داشته باشیم؟
- نسبت به نسخههای دسکتاپ کاربری راحتتری دارد.
- میتوان آن را روی هر سیستم عاملی نصب کرد چون از مرورگرهای مدرن استفاده میکند: مثل ویندوز و لینوکس و مک
- نیاز به آپدیت کردن توسط کاربر ندارد و در هر زمان و بدون محدودیت به روزرسانی میشود.
- در هر ساعت از شبانه روز و 365 روز سال میتوان به آنها دسترسی داشت.
- نیازی به دانلود یا نصب ندارد.
ویژگیهای وب سایت
- محتوای با کیفیت و مرتبط دارد.
- طراحی آن کاربرپسند و مناسب وب است.
- با استفاده از موتورهای جستجویی مثل گوگل میتوان آن را به راحتی جستجو کرد.
ویژگیهای وب اپلیکیشن
- بسیار مقیاسپذیر است.
- به راحتی میتوان از آن استفاده کرد.
معایب وب سایت
- بزرگترین ضعف وب سایت: ممکن است از دسترس خارج شود که میتواند به کسب و کار شما ضرر بزرگی وارد کند.
- ممکن است افراد بخش فرمهای تماس را بیهوده تکمیل کنند.
- اگر اطلاعات آن به طور منظم به روز نشود، اعتماد کاربر را از بین میبرد.
معایب وب اپلیکیشن
- امنیت آن ضمانت شده نیست و ممکن است هنگام استفاده دچار چالش شوید.
- ممکن است بعضی از مرورگرها آن را باز نکنند.
- دامنه محدودی برای دسترسی دارند.
تنوع کاربرد وب اپلیکیشنها
وب اپلیکیشنها ممکن است از صفحه یا صفحات متعددی تشکیل شده باشند. میتوان از آنها برای دسترسی به پورتالهای مختلف، سیستمهای مدیریت محتوا و تجارت الکترونیک و ... استفاده کرد، چرا که سازگاری بیشتری با تلفنهای همراه دارند و سرعتشان بالاست.
مثالهایی از وب اپلیکیشنها
1. مایکروسافت آفیس
برای چندین سال، استفاده از نرم افزارهای مجموعه آفیس، صرفا از طریق رایانه ممکن بود. به این صورت که ابتدا نرم افزار روی هارد نصب می شد و بعد میتوانستیم از آن استفاده کنیم. با گذشت زمان، نسخه آنلاین آفیس، وب اپلیکیشن، در دسترس عموم قرار گرفت. وب اپلیکیشن آفیس مانند نسخه نصبی آن (نسخه رایانه) شامل Word, Excel, PowerPoint است. استفاده از وب اپلیکشنهای مایکروسافت آفیس در کنار نرم افزار مایکروسافت تیمز به بهبود عملکرد و افزایش سرعت عمل کمک شایانی خواهد کرد.
2. ترللو (Trello)
وب اپلیکیشن ترللو، گزینه مناسبی برای مدیریت کارهای تیمی و گروهی است. میتوان فعالیتها را در آن دستهبندی و سازماندهی و همکاری اعضا را راحتتر کرد. از ویژگیهای منحصر به فرد ترللو استفاده همزمان چند نفر از این وب اپلیکیشن است.
3. کنوا (Canva)
وب اپلیکیشن کنوا، برای ساخت پوستر و محتواهای بصری برای افراد غیر متخصص طراحی شده است. در حال حاضر، به دلیل کیفیت بالای کنوا، نمیتوان برای این وب اپلیکیشن رقیب خاصی در نظر گرفت. با توجه به پیشرفت روز افزون فناوری، میتوان انتظار داشت به زودی امکان طراحی نمونههای خاص، سفارشی و پیچیده نیز فراهم خواهد شد.
سخن آخر
استفاده از وب اپلیکیشن راحت و بدون دردسر است. کاربرد متفاوتی دارد و می توان در حوزه های مختلف، از این نرم افزار استفاده کرد. سرعت و دقت وب اپلیکیشن و عدم نیاز به نرم افزارهای دیگر هنگام استفاده، از ویژگی های وب اپلیکیشن است. در نهایت برای صرفه جویی در استفاده از فضای تلفن همراه و رایانه، استفاده از وب اپلیکیشن را به شما توصیه می کنم.