سئوی داخلی (on-page SEO) یکی از مهمترین فرآیندهای رسیدن به رتبهی بالاتر در نتایج جستجو و همچنین داشتن یک کمپین سئوی موفق است.
وبسایت شما، محور همهی فعالیتهای سئویی که انجام میدهید است و اگر به خوبی برای مخاطبین و موتورهای جستجو بهینهسازی نشده باشد، شانس شما برای جذب مخاطب پایین میآید.
در این مطلب، شما را با مهمترین موارد سئوی داخلی آشنا میکنیم. با پیروی از این دستورالعملها هنگام تولید محتوا و بهینهسازی سایتتان، رتبهی خود در موتورهای جستجو را ارتقا دهید.
سئوی داخلی چیست؟
سئوی داخلی، شامل کارهایی است که کاملا در اختیار مدیر یا صاحب سایت هستند و هیچ ارتباطی به بیرون ندارند. اقداماتی مانند بهینهسازی تجربهی کاربری، محتوا، نقشه سایت، لینکهای داخلی، سرعت و واکنشگرا بودن سایت و ...
در واقع، پیش از شروع هرگونه فعالیت در زمینه لینکسازی و سئو خارجی، حتما باید سئوی داخلی سایت خود را به سطح مطلوبی برسانید. زیرا حتی اگر از طریق سئوی خارجی، ترافیک بالایی هم جذب کنید، وقتی مخاطبین تجربهی خوبی در سایتتان نداشته باشند، به احتمال زیاد، مدت زمان زیادی در آن نخواهند ماند و حضورشان منجر به افزایش فروش شما نخواهد شد. وضعیت فنی سایتتان، خیلی رابطه مستقیمی با میزان پولی که برای طراحی آن پرداخت می کنید. قیمت طراحی سایت شما، می تواند بالا باشد ولی تجربه کاربری و سرعت ضعیفی ارائه شود.
مهم ترین تکنیکهای سئوی داخلی
اکنون که با مقدمات و اهمیت سئو آشنا شدیم، سراغ موارد اصلی و کاربردی میرویم. این موارد مهمترین فعالیتها در زمینهی سئوی داخلی هستند و قطعا شامل همهی ابعاد آن نیستند. لیست این اقدامات در پایین آورده شده است:
1- تولید محتوای باکیفیت
2- بهینهسازی عناوین و توضیحات متا
3- بهینهسازی تصاویر و دیگر عناصر چند رسانه ای
4- بهینهسازی لینکهای داخلی
5- ارتقای سرعت سایت
6- ایجاد سازگاری با موبایل
تولید محتوای باکیفیت
همواره در مورد سئو، نکتهی مهم زیر را به خاطر داشته باشید:
وبسایتی با محتوای عالی میتواند حتی بدون سئو هم در جذب مخاطب موفق عمل کند. و یک وبسایت با محتوای ضعیف، حتی با سئوی خوب هم نمیتواند موفق باشد. و وبسایتی با محتوا و سئوی قوی قطعا خیلی موفق خواهد بود!
چه محتوایی را محتوای خوب در نظر میگیریم؟
- محتوایی که تکراری و کپی نباشد و به طور ویژه برای وبسایت شما تولید شده باشد.
- محتوایی که حتما دارای متن باشد، حتی اگر محتوای تصویری یا ویدیویی تولید میکنید، حتما بافتی از متن برای آن بنویسید تا موتورهای جستجو به موضوع آن پی ببرند.
- محتوایی که مفید باشد. صرفا با هدف تولید محتوا، در سایتتان محتوا قرار ندهید، بلکه به دنبال افزایش اطلاعات مخاطبین و آشنا کردن آنها با موارد جدید باشید.
- محتوای غیر جانبدارانه. اگر پیرامون موضوعی جنجالی محتوا تولید میکنید، سعی کنید به همهی نظرات بپردازید و جانبدارانه برخورد نکنید.
بهینهسازی عناوین و توضیحات متا
هنگامیکه رباتهای گوگل، شروع به خواندن یک صفحه میکنند، از جمله چیزهایی که به آن اهمیت میدهند، عنوان صفحه (page title) و توضیحات متا (meta description) است.
از این طریق، رباتها متوجه میشوند که موضوع صفحه چیست و اگر به جستجویی با این موضوع برخورد کردند، کاربر را به آن صفحه هدایت خواهند کرد. عنوان صفحه باید خلاصه، منحصر به فرد و تا حد امکان مرتبط با موضوع کلی صفحه باشد. در ادامه، به دیگر نکات مهم در مورد عنوان صفحه اشاره میشود:
- اضافه کردن کلمات کلیدی در عنوان و ترجیحا ابتدای آن
- نوشتن عناوین کوتاه و جامع
- از اعداد و کلمات جذاب مانند "بهترین، مهمترین، شگفتانگیز و ..." برای هرچه بیشتر کردن جذابیت عنوانتان استفاده کنید.
توضیحات متا، حدود 200 کاراکتر توضیحات مختصری است که در صفحهی جستجو گوگل، زیر عنوان شما نمایش داده میشود. معمولا کاربر با خواندن عنوان و توضیحات متا، ترقیب میشود که وارد صفحهی شما شود. بنابراین باید روی این دو مورد تمرکز بیشتری داشته باشید و اطلاعات مرتبط و جالب در آنها قرار دهید. نکات مهم در مورد توضیحات متا موارد زیر هستند:
- از توضیحات متا خودکار استفاده نکنید و حتما دو سه جمله مرتبط در مورد صفحه خود بنویسید.
- از کلمات کلیدی اصلی خود در توضیحات متا استفاده کنید، این کار از مهمترین اقدامات برای نمایش صفحهتان در نتایج جستجو است.
بهینهسازی تصاویر و دیگر عناصر چند رسانه ای
تصاویر نقش مهمی در ارائه مطلب دارند. آنها فهم مطلب را راحتتر کرده و گاهی از محتوای متنی سریعتر پیام را به مخاطب منتقل میکنند. اما بزرگترین عیب تصاویر این است که موتورهای جستجو موضوع آنها را متوجه نمیشوند، همچنین تصاویر، حجم بالایی اشغال میکنند و سرعت سایت را پایین میآورند. مهم ترین نکاتی که در مورد تصاویر باید به یاد داشته باشیم این موارد هستند:
- تصاویر را بدون اجازه صاحب آنها استفاده نکنید و با حقوق کپی رایت آشنا باشید
- اندازه و حجم تصاویر را بهینهسازی کنید و تا حد امکان از کمترین حجم اسفاده کنید
- از توضیحات برای هر تصویر استفاده کنید و در توضیحات، کلمات کلیدی به کار ببرید. این کار به موتورهای جستجو کمک میکند تا موضوع تصویر را متوجه شوند.
بهینهسازی لینکهای داخلی
استفاده از لینکهای داخلی بسیار در سئوی سایت شما اهمیت دارد، چراکه در درجه اول به روباتهای گوگل کمک میکنند تا صفحات شما را پیدا کنند، همچنین اهمیت صفحات شما را بر اساس تعداد لینک داخلی متوجه میشوند. از دیگر مزایای استفاده از لینک داخلی، کمک به مخاطب برای یافتن دیگر مطالب مرتبط در سایتتان است. در مورد بهینهسازی لینکهای داخلی، موارد زیر مهم هستند:
- از کلمات کلیدی و مترادفهای آنها در همه جای مقاله خود استفاده کنید و فقط به عنوان انکر تکست برای لینکدهی داخلی از آنها استفاده نکنید.
- مخاطب را در نظر بگیرید، و هرجایی که حس میکنید میتوان مخاطب را به صفحهی مرتبط دیگری ارجاع داد، از لینک داخلی استفاده کنید.
- فاصلهی میان لینکهای داخلی را رعایت کنید و حداقل 200 کلمه فاصله میان آنها قرار دهید.
ارتقای سرعت سایت
سرعت، اولین بازخوردی است که کاربر از سایت شما میگیرد. اگر سایتی دارید که به کندی بارگذاری میشود، این احتمال وجود دارد که مخاطبین بدون حتی گذراندن یک ثانیه در آن، سایتتان را ترک کنند. گوگل اخیرا در بروزرسانیهای الگوریتمهای هسته خود (Google Core Web Vitals) تمرکز ویژه ای بر روی سرعت سایت کرده است و میتوان گفت، اکنون سرعت یکی از فاکتورهای رتبهدهی است. میتوانید با استفاده از پیشنهاداتی که گوگل به شما میدهد، سرعتتان را ارتقا دهید.
ایجاد سازگاری با موبایل
گوگل اخیرا نسخهی موبایل سایتها در اولویت خود قرار داده است. دلیل این موضوع، گسترش روزافزون استفاده کاربران از موبایلهای خود برای جستجو است.یکی از فاکتورهای مهم رتبهبندی گوگل، سازگاری سایت شما با انواع دستگاهها و نه فقط دسکتاپ است.
بنابراین، طراحی سایت واکنش گرا (responsive) نه تنها باعث میشود که مخاطبینی که با موبایل یا تبلت وارد سایتتان میشوند، تجربهی خوبی داشته باشند، بلکه گوگل هم در رتبهدهیهای خود این مورد را در نظر بگیرد.
مهدی امیرخانی
فارغ التحصیل ادبیات انگلیسی و زبان شناسی کاربردی. مترجم و مدرس زبان انگلیسی. کارشناس سئو و تولید محتوا.