شاید شما هم شنیده باشید که پایتون (python) یک از محبوبترین زبانهای برنامهنویسی است. این زبان برنامهنویسی تفسیر شده، شیگرا و پویاست. ساختارهای داده سطح بالای آن، همراه با پویایی این زبان باعث افزایش کاربرد آن شده است. دستورهای ساده و آسان بودن یادگیری زبان باعث میشود هزینههای افرادی که از این زبان استفاده میکنند، کاهش یابد.
پایتون یک کتابخانهی استاندارد دارد که منبع مهمی از کدهاست و برای همه در دسترس است. شغلهای دانشمند داده، مهندس نرمافزار و توسعهدهنده وب از مشاغلی است که از این زبان برنامهنویسی استفاده میکنند. پایتون از سیستم عاملهای چند پلتفرمی پشتیبانی میکند که باعث آسان شدن ساخت نرمافزارهای کاربردی میشود. از نرمافزارهای کاربردی ساخته شده با پایتون میتوان به یوتیوب (YouTube) و دراپ باکس (DropBox) اشاره کرد.
کاربردهای پایتون
پایتون از زبانهای برنامهنویسی محبوب و پرتقاضا است. در ادامه به برخی از کاربردهای این زبان اشاره خواهیم کرد:
1. هوش مصنوعی و یادگیری ماشین (Artificial intelligence and machine learning)
از آن جایی که پایتون یک زبان برنامهنویسی پایدار، انعطاف پذیر و ساده است، برای انجام بسیاری از پروژهها از آن استفاده میشود. یکی از زبانهای پرکاربرد برای هوش مصنوعی و یادگیری ماشین و مورد علاقهی دانشمندان داده است. بسیاری از کتابخانهها و بستههای یادگیری این زبان در دسترس هستند.
یادگیری ماشین، حوزهای از علم کامپیوتر است که سیستمهایی با قابلیت یادگیری میسازد. این سیستمها از الگوریتمهایی استفاده میکنند که به طور مداوم دادهها را وارد میکنند تا سیستم آن را یاد بگیرد و بتواند از آموختههای خود، جهت تحلیل دادهها، استفاده کند. با این روش، سیستم یاد میگیرد که چگونه و کاملا مستقل، بر اساس دادههای قبلی، به سوالات جدید پاسخ مناسبی دهد.
2. تجزیه و تحلیل دادهها (Data analysis)
تجزیه و تحلیل داده از جمله حرفههای در حال رشد و شبیه به هوش مصنوعی و یادگیری ماشین است. هنگامی که فردی دادهها را جمعآوری میکند به افرادی نیاز دارد که این دادهها را سازماندهی و تغییراتی در آن ایجاد کنند. استفاده از پایتون برای تجزیه و تحلیل، کاملا منطقی است. سرعت بالای پایتون باعث آسانتر و سریعتر شدن تجزیه و تحلیل میشود. هنگامی که دادههای زیادی در اختیار فرد است، پایتون از بروز عملیات تکراری جلوگیری میکند.
3. ترسیم دادهها (Data Visualization)
از زمینههای محبوب برنامهنویسان است. پایتون علاوه بر انعطافپذیری و دارا بودن کتابخانههای متنوع، کتابخانههای گرافیکی را با ویژگیهای مختلف ارائه میدهد. این کتابخانهها میتوانند نیازهای گرافیکی افراد را تامین و دادهها را معنا کنند.
4. توسعهی وب (Web development)
پایتون، یک انتخاب عالی برای توسعهی وب است. چرا که چارچوبهای متنوعی دارد، مانند جنگو (Django)، فلسک (Flask). از نرمافزارهایی که از این چارچوبها استفاده کردهاند میتوان به موزیلا (Mozilla)، ردیت (Reddit) و اسپاتیفای (Spotify) اشاره کرد. با وجود کتابخانهها و ماژولهای گستردهی پایتون، دسترسی به پایگاه داده و مدیریت محتوا آسانتر شده است.
استفاده از پایتون در حوزهی Back-end نیز رایج است. Back-end بخشی است که تمام عملکردهای برنامه را تامین میکند، کدها و دستورهایی است که افراد آن را نمیبینند و عملکرد سایت یا اپلیکیشن را مشخص میکند. برنامه را از سمت سرور مدیریت میکند و هنگامی که کاربر درخواستی میدهد، با تمام پایگاههای داده ارتباط برقرار میکند.
5. توسعهی بازیها (Game development)
.اگرچه پایتون از استانداردهای صنعتی در توسعهی بازی فاصله دارد، اما کاربرد دارد. ایجاد بازیهای ساده با استفاده از زبان برنامهنویسی امکان٬پذیر است. بنابراین پایتون میتواند انتخاب مناسبی برای ساخت یک نمونهی اولیه باشد
6. اتوماسیون یا اسکریپتنویسی (Automation)
اگر برنامهنویس متوجه شود کاری را بارها و بارها تکرار میکند، میتواند با استفاده از پایتون آن را کارآمد کند. نوشتن کدی که برای ساخت این فرایند خودکار استفاده میشود، اسکریپتنویسی است. در دنیای برنامهنویسی اتوماسیون میتواند برای بررسی خطاها در چند فایل، تبدیل فایلها، محاسبات ریاضی ساده و حذف موارد تکراری استفاده شود.
7. علوم پزشکی (Medical Sciences)
پایتون در حوزهی پزشکی نیز کاربردهای بینظیری دارد. ترکیب پزشکی و فناوری برای تشخیص دقیق بیماریها و درمان آنها میتواند نتایج خوبی به همراه آورد.
نمونههایی از کاربرد پایتون در پزشکی
- انجام تشخیصهای بالینی بر اساس سوابق و علائم پزشکی بیمار
- تجزیه و تحلیل دادههای پزشکی
- ساخت مدلهای محاسباتی برای سرعت بخشیدن به روند ساخت داروهای جدید
8. زیست شناسی (Biology)
پایتون کاربردهای شگفتانگیزی در دنیای زیستشناسی و ژنتیک و DNA دارد. این کاربرد شامل پردازش توالیهای مدلسازی ساختارهای بیوشیمیایی است.
9. وسایل نقلیهی خودران (Self-driving Vehicles)
از پایتون میتوان برای برنامهریزی نرمافزارهایی استفاده کرد که خودروهای خودران را کنترل میکنند. این خودروها به دید کامپیوتری نیاز دارند تا ببینند کجا در حرکتاند و مسیر خود و هرچه را که در اطرافشان است تشخیص دهند.
10. استفاده در زندگی روزمره (Use in everyday life)
پایتون فقط مخصوص برنامهنویسان و دانشمندان داده نیست. یادگیری این زبان میتواند فرصتهای جدیدی برای کسانی که مشاغل مختلفی دارند به وجود آورد. پایتون به افرادی که شغلشان برنامهنویسی نیست کمک میکند زندگی سادهتری داشته باشند. از کارهایی که با پایتون انجام میشوند میتوان موارد زیر را نام برد:
- به روز رسانی لیست مواد غذایی
- پر کردن فرمهای آنلاین
- تغییر نام تعداد زیادی از فایلها
برخی کتابخانههای پایتون و کاربردهای آن
1. پایتون برای تجزیه و تحلیل دادهها
- Numpy: کتابخانهای برای انجام محاسبات علمی است. تقریبا همهی دانشمندان علم داده (data science) از این کتابخانه استفاده میکنند.
- Pandas: ابزاری برای تجزیه و تحلیل دادهها است و قدرتمند، آسان و منعطف است.
2. پایتون برای ترسیم دادهها
- Matplotlib: کتابخانهای جامع برای ترسیم دادهها به صورت ثابت، متحرک و تعاملی در پایتون است.
- Seaborn: کتابخانهای برای ترسیم داده در پایتون و بر اساس Matplotlib است.
- Ggplot: به گفته وبسایت رسمیِ این کتابخانه، شما دادهها را وارد میکنید و ggplot با استفاده از آنها تصاویر را با جزئیات رسم میکند.
- Bokeh: کتابخانهای ترسیمی و تعاملی است که برای مرورگرهای مدرن وب استفاده میشود.
- Pandas: این کتابخانه نیز برای ترسیم دادهها استفاده میشود.
برای یادگیری این زبان برنامه نویسی پرطرفدار میتوانید به دورهی آموزشی پایتون در سایت سکان آکادمی مراجعه کنید.