با عرض سلام و خسته نباشید خدمت همه ی شما دوستان عزیز
امروز اومدیم با همدیگه میزان درآمد برنامه نویسان رو در کشور خودمون بررسی کنیم .
همونطور که میدونید , هرکس که بخواد یک موضوع رو به دیدگاه بیزینس و یا کسب و کار نگاه کند , حتما باید میزان درآمد سالیانه و یا ماهیانه ی اون کار رو مورد بررسی قرار بدهد . تا هم از نظر مالی و یا وقت مورد ضرر قرار نگیرد .
میزان حقوق و درآمد برنامه نویسی به عوامل زیادی بستگی دارد و با جزئیات ریز و درشتی همراه است. اگر میخواهید بدانید وضعیت میزان حقوق و درآمد برنامه نویسی چگونه است و هر برنامه نویس دقیقا چقدر دستش به دهانش میرسد، تا آخرِ این مقاله با ما همراه باشید.
نوع زبان برنامه نویسی:
بیش از صد نوع مختلف از زبانهای برنامه نویسی وجود دارند که هر کدام برای کاربردی خاص طراحی و استفاده میشوند. شما میتوانید بر اساس هر یک از حوزههای زیر یک زبان برنامه نویسی را انتخاب کنید:
- طراحی وب
- طراحی اپلیکیشن موبایل
- طراحی برنامه دسکتاپ
- تحلیل داده
- پایگاه داده
- فضای cloud
- و…
به صورت جزییتر هر کدام از این بخشها به زیردستههایی تقسیم میشوند که در هر یک از آنها چندین زبان برنامه نویسی وجود دارد و میتوانید بسته به بازار کار هر کدام را انتخاب کنید. در ادامهی بحث مقایسه دقیقی از میزان درآمد شغل برنامه نویسی در ایران براساس زبانهای برنامه نویسی به شما ارائه خواهیم داد.
یکی از مهمترین عوامل موثر بر حقوق برنامه نویسی میزان سابقهی فرد است. طبیعتا هر چه سابقهی افراد در حوزهی برنامه نویسی بیشتر باشد، کیفیت کارشان بالاتر رفته و درآمد بیشتری در انتظار آنهاست. معمولا سابقهی کاری کمتر از پنج سال را یک برنامه نویس حرفهای محسوب نمیکنند و درآمد آن به اندازهی یک برنامه نویس ده سال یا بیشتر نخواهد بود. در ادامه مقاله میزان درآمد برنامه نویسی بر اساس سابقه کار را به طور دقیق بررسی خواهیم کرد.
میزان درآمد سالانه برنامه نویس در خارج از کشور
حقوق برنامه نویس در خارج از کشور نیز با توجه به یک سری فاکتورها، متغیر می باشد. نمودار زیر نشان می دهد که میانگین درآمد سالانه برنامه نویسان در کشورهای مختلف به چه ترتیب است. همانطور که مشاهده می کنید برنامه نویسان کشور ایالات متحده آمریکا بالاترین دستمزد را در سال دریافت می کنند.
حقوق و درآمد برنامه نویسان در آمریکا
آمریکا یکی از کشورهایی است که افراد بسیاری خواهان مهاجهرت به آن هستند. جالب است که این کشور با توجه به داشتن شرکت های بزرگ و غول های فناوری دنیا به نوعی بهشت برنامه نویسان به شمار می آید.
میانگین درآمد سالانه برنامه نویس در آمریکا در سال 2020 مبلغ 106,816 دلار بوده که معادل حقوق ماهیانه حدود 8,900 دلار می باشد که میزان درآمد سالانه برنامه نویسان در سال 2021 حدود 110,638 دلار رسیده است.
میزان حقوق و درآمد برنامه نویس در اروپا
در اروپا، یک برنامه نویس در کشور سوئیس بیشترین حقوق را بین سایر کشورها دریافت می کند. میزان درآمد برنامه نویسان در سوئیس سالانه حدود 88 هزار دلار برای سال 2020 می باشد. که این رقم در سال 2021 نزدیک به 95 هزار دلار رسیده است.
تفاوت درآمد یک برنامه نویس مبتدی با حقوق برنامه نویس ارشد در کشورهای مختلف اروپایی با یکدیگر فرق دارد. برای مثال تفاوت میان برنامه نویس ارشد و تازه کار در سوئیس حدود 25 تا 30 هزار دلار می باشد.
تخصص:
یکی از فاکتورهای مهم در تعیین دستمزد برنامه نویس، تخصص فرد است. یک فرد متخصص تکنیکها و ابزارهای بیشتری تسلط دارد و این باعث بالا رفتن اعتبار کاریاش میشود. این چنین افرادی میتوانند در شرکتهای بزرگ به راحتی استخدام شوند.
شهر محل کار:
در ایران تهران بهترین شهر برای کار برنامه نویسی است. شرکتها و سازمانهای گوناگونی در این شهر فعالیت دارند که یک برنامه نویس میتواند در آنها استخدام شود. اگرچه در سایر شهرهای بزرگ مثل اصفهان، مشهد و… نیز میزان درآمد برنامه نویس خوب است؛ ولی به اندازه تهران نیست.
جایگاه شغلی:
شما اگر در یک شرکت معتبر و بین المللی استخدام شوید، درآمد متفاوتی نسبت به یک استارتاپ خواهید داشت. از طرف دیگر سمتی که در سازمان میگیرد نیز روی نرخ حقوق شما تاثیرگذار است. معمولا در اغلب موارد مشاغل دورکار و فریلنسر نمیتوانند درآمدی به اندازهی یک سمت در سازمانی رسمی داشته باشند. اگرچه برخی فریلنسرهای باتجربه و ماهر درآمدهای چندبرابری را کسب میکند.
تاثیر مدرک تحصیلی روی درآمد شغل برنامه نویسی در ایران
خوشبختانه یا متاسفانه تاثیر مدرک تحصیلی روی درآمد شغل برنامه نویسی در ایران زیاد نیست. معمولا آنچه که در دانشگاه میآموزید با آنچه که در بازار کار یاد میگیرید تفاوت دارد. برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس خوب، شما نیازی به داشتن مدرک تحصیلی بالا ندارید و صرفا با کسب تجربه و مهارت میتوانید به بالاترین میانگین حقوق برنامه نویس در ایران برسید.
میزان درآمد برنامه نویسی در ایران
راه های بسیار زیاد و متفاوتی برای پی بردن به درآمد برنامه نویس در ایران وجود دارد و تقریبا می توان گفت هیچکدام دقیق نیست. به صورت دقیق نمی شود درآمد برنامه نویسی را محاسبه کرد به دلیل اینکه هر شرکت نسبت به مزایا و ساعت کاری خود حقوقی را به کارمندان خود می دهد. پس به همین دلیل نمی شود جمع بست و به طور قطعی گفت که درآمد برنامه نویسی در ایران مثلا N تومان است. برای فهمیدن میزان حقوق برنامه نویس در سال ۱۴۰۰ در ایران ما از سایتهای استخدامی و رسمی کمک گرفتیم. سایت های زیادی برای استخدام برنامه نویس وجود دارند. اما سایت هایی که خیلی معروف شده و آمار درستی داده اند سایت های جابینجا، جاب ویژن و ایران سلری هستند.
سایت های جاب ویژن و iransalary به عنوان دو مرجع رسمی حقوق و دستمزد در ایران، هر سال نظر سنجی بسیار بزرگ و دقیق انجام داده و آمار میانگین درآمد هر شغل در جایگاه های مختلف را ارائه می دهند. در سایت ایران سلری آمار میانگین حقوق برنامه نویس در سال 1400 در ایران به صورت زیر گزارش شده است:
میزان درآمد برنامه نویسی در ایران نرخ مشخصی ندارد؛ ولی به طور کلی بین 2 میلیون تومان در کمترین حالت تا 16 میلیون تومان در بیشترین حالت بسته به سابقه، تحصیلات، مهارت و… متغیر است. طبق آمارهای این سایت حدود 25 درصد از برنامه نویسان حقوقشان کمتر از 3.5 میلیون تومان است و 25 درصد از آنها حقوقی بالای 8 میلیون تومان را دریافت میکنند.
در ادامهی مقاله به بررسی دقیق آمار و گزارشات ارائه شده در سال 1400 در دو سایت جاب ویژن و iransalary میپردازیم تا ببینیم میزان درآمد برنامه نویسی در ایران بر اساس فاکتورهای مختلف چقدر است.
میزان حقوق برنامه نویس 1400 بر اساس سابقه کار
میزان حقوق برنامه نویس 1400 بر اساس سابقه کار در گزارش سال 1400 سایت iransalary به صورت زیر ارائه شده است. میتوان گفت سابقهی کار مهمترین مولفهی تاثیرگذاری روی میزان حقوق و درآمد برنامه نویسی است. با افزایش تعداد سال سابقه، میزان میانگین حقوق برنامه نویس در سال 1400 در ایران بین 14 تا 30 درصد افزایش خواهد داشت.
زبان های برنامه نویسی پردرآمد در خارج از کشور
میزان درآمد برنامه نویسان، برای هر زبان برنامه نویسی متفاوت است و میزان پیچیدگی آن زبان و جدید یا قدیمی بودن آن از عوامل تاثیرگذار بر روی حقوق برنامه نویس می باشد. امروزه در خارج از کشور زبان های پایتون، Java، جاوا اسکریپت و PHP پرکاربردترین زبان های برنامه نویسی محسوب می شوند منتهی با توجه به فراوانی تعداد برنامه نویسان این زبان ها در مقایسه با برنامه نویسان سایر زبان ها نظیر Scala و Go و Objective C میزان درآمد پایین تری نسبت به آن ها برخوردارند. زبان های برنامه نویسی مشهور پردرآمد در خارج از کشور را می توان با میانگین درآمد جهانی در سال 2020 به ترتیب زیر لیست نمود:
زبان برنامه نویسی Scala با میانگین درآمد جهانی ۷۶ هزار دلار
زبان برنامه نویسی Go با متوسط درآمد جهانی ۷۲ هزار و ۷۰۰ دلار
زبان برنامه نویسی Objective-C با متوسط درآمد جهانی ۶۶ هزار و ۶۹۷ دلار
زبان برنامه نویسی سوییفت با میانگین درآمد جهانی تقریبا ۶۵ هزار و ۱۷۱ دلار
زبان برنامه نویسی پاسکال با میانگین جهانی دستمزد حدود ۶۲ هزار و ۷۷۳ دلار
زبان برنامه نویسی R با متوسط درآمد جهانی ۶۱ هزار و ۶۲۹ دلار
زبان برنامه نویسی پایتون با میانگین درآمد جهانی ۵۶ هزار و ۶۷۰ دلار
زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت با متوسط درآمد جهانی ۵۵ هزار و ۶۹۰ دلار
زبان برنامه نویسی ++C با میانگین جهانی جهانی دستمزد ۵۵ هزار و ۳۶۳ دلار
درآمد زبان برنامه نویسی Kotlin با میانگین جهانی درآمد حدود ۵۴ هزار دلار
برنامه نویس ها می توانند به عنوان کارمند در یک شرکت مشغول به کار شوند و یا بصورت فریلنسری، با انجام پروژه ها و آموزش درآمد کسب کنند. مانند هر شغل دیگری، میزان حقوق دریافتی برنامه نویسان به شهری که در آن زندگی می کنند بستگی دارد. معمولا شهر های بزرگ تر و پیشرفته تر درامد بیشتری برای این شغل در نظر می گیرند. درآمد هایی که در این پست به آن ها اشاره می کنیم بصورت میانگین تعریف شده است و ممکن است کم تر یا بیشتر باشد.
حقوق برنامه نویس فرانت اند جونیور (front-end junior)
برنامه نویسی که در حوزه فرانت اند کار می کند حدود 3 الی 4 میلیون در شهرستان درآمد دارد. در شهر های بزرگ تر حقوق دریافتی برنامه نویس ها از 6 میلیون تومان شروع می شود و در کلان شهرهایی مانند تهران از 7 الی 8 میلیون تومان به بالا شروع می شود.
حقوق برنامه نویس فرانت اند سنیور (front-end senior)
برنامه نویس فرانت اند در شهرهای کوچک تر حدود 6 الی 7 میلیون درآمد دارند. در شهر های بزرگتر حقوق دریافتی فرانت اند کار از 9 الی 10 میلیون شروع می شود و به همین ترتیب در شهر هایی مثل تهران و اصفهان، حقوق برنامه نویسی از 13 الی 14 میلیون به بالا می باشد.
حقوق برنامه نویس بک اند (back-end)
برنامه نویس بک اند معمولا حقوق بیشتری نسبت به برنامه نویس فرانت اند دارد و حدود 500 الی 2 میلیون تومان بیشتر است. این تفاوت به این خاطر است که برنامه نویسی بک اند ممکن است پیچیده تر باشد.
درآمد برنامه نویس فول استک (full-stack)
حقوق دریافتی برنامه نویسی که در حوزه های فرانت اند و بک اند با هم کار می کند یک الی دو میلیون تومان بیشتر است. چون مهارت بیشتری دارند و با کدها و تخصص های بیشتری کار کرده اند
- چطور مهارت و تجربهی خود را برای کار در بازار افزایش دهیم؟
برای این کار شما میتوانید با گرفتن پروژههای کوچک شروع کنید. معمولا در شروع کار شما ناچارید تا مدتی کارهای خود را با قیمت پایین ارائه دهید تا ضمن کسب تجربه، بتوانید رزومهی خوبی برای خود جمع آوری کنید. پیشنهاد میکنیم برای گرفتن پروژههای ساده از سایتهای فریلنسری مثل پونیشا، پارس کدرز یا کارلنسر استفاده کنید تا قبل از ورود به بازار بتوانید مهارت و سابقهی کار خود را بالا ببرید.
- درآمد برنامه نویسی به صورت فریلنس بیشتر است یا استخدام دائم؟
طبق گزارشات ارائه شده در سایت جاب ویژن یک برنامه نویس فریلنس در شروع کار نمیتواند به اندازهی یک برنامه نویس استخدام درآمد داشته باشد. اما به مرور زمان و با افزایش مهارت و سابقه، درآمد فریلنسر هم زیاد میشود. معمولا یک فریلنسر بعد از ده سال میتواند درآمدی بیشتر از دستمزد برنامه نویس استخدام دائم داشته باشد.
- آیا تسلط بر چند زبان برنامه نویسی میتواند درآمد برنامه نویسی را افزایش دهد؟
اگر بتوانید در شرکتهایی جذب شوید که به هر چند زبان نیاز دارند و زمان لازم برای کار روی پروژههای چند زبان را داشته باشید، بله این کار میتواند درآمد شما را افزایش دهد. ولی به طور کلی این کار توصیه نمیشود. اگر به جای صرف زمان برای یادگیری چند زبان برنامه نویسی، تمرکز خود را روی یک زبان قرار دهید، علاوه بر کسب مهارت بیشتر، راحتتر میتوانید درآمدتان را افزایش دهید. اگرچه داشتن مهارت برنامه نویسی به چند زبان میتواند برای یک فریلنسر فرصتهای خوبی ایجاد کند.
- آیا یک برنامه نویس میتواند برای شرکتهای خارج از ایران نیز کار کند؟
بله خوشبختانه برنامه نویسی یکی از مشاغلی است که به شما امکان میدهد از راه دور برای شرکتهای خارجی کار کنید و به درآمدهای بالایی برسید. شما میتوانید با داشتن کمی مهارت زبان انگلیسی از طریق سایتهای فریلنسری خارجی مانند FREELANCER برای خود پروژههای مختلفی بگیرید و به درآمد برنامه نویسی دلاری برسید.