Sokan Academy

چه‌طور از قدرت هیجان‌برانگیز رنگ‌ها در طراحی سایت استفاده کنیم؟

چه‌طور از قدرت هیجان‌برانگیز رنگ‌ها در طراحی سایت استفاده کنیم؟

رنگ‌ها می‌توانند تأثیرات بسیار عمیقی روی تصمیم مشتریان برای خرید داشته باشند و نیاز به توضیح نیست که فرآیند جلب‌توجه مشتری و متقاعد کردن وی برای خرید باید تنها ظرف مدت چند ثانیه صورت بگیرد که در غیر این صورت سهم بازار را از دست خواهیم داد که در همین راستا، استفاده از رنگ‌ها و تصاویر در پروسهٔ طراحی سایت بسیار حائز اهمیت است. در این پست به بررسی تأثیر رنگ‌ روی مغز و تصمیم‌گیری کاربران پرداخته و نکاتی را در مورد چگونگی ورود روانشناسی رنگ‌ها به طراحی صفحات وب‌ ذکر خواهیم کرد.

از آنجا که مغز انسان تصاویر را 60000 برابر سریع‌تر از متن پردازش می‌کند، رنگ‌ها می‌توانند تأثیر عمیقی روی نرخ تبدیل صفحات داشته باشند (منظور از این نرخ، نسبت بازدیدکنندگان از یک صفحهٔ سایت به تعداد کاربرانی است که تبدیل به مشتری دائمی خدمات آن می‌شوند.) به واسطهٔ رنگ‌ها، می‌توان پیام یا احساس خاصی را فقط ظرف چند ثانیه منتقل کرد و زمانی که ما از رنگ‌های درست استفاده کنیم، یک تأثیر هیجانی روی بازدیدکنندگان ایجاد شده و آن‌ها را به تعامل وا خواهد داشت. به عنوان یک قانون کلی، ضمیر ناخودآگاه افراد باعث تصمیم‌گیری ناخودآگاه آن‌ها در کسری از ثانیه می‌شود و استفاده از رنگ‌های مناسب روشی عالی برای برانگیختن افراد است.

تقسیم‌بندی رنگ‌ها بر اساس جنسیت
به طور کلی، زمانی که دست به طراحی صفحات وب می‌زنیم، تأکید زیادی روی جنسیت نداریم مگر آنکه جامعهٔ هدف محصول یا سرویس ما صرفاً زنان یا مردان باشند. ما از رنگ‌ها استفاده می‌کنیم تا احساسات خاصی را به تصویر بکشیم و یک تجربهٔ جذاب و به‌یادماندنی را برای کاربران خود ایجاد کنیم.

بسته به اینکه چه نوع محصول یا خدمتی ارائه می‌کنید و اینکه در کدام صنعت فعالیت می‌کنید، تمایلات و ترجیحات جنسیتی می‌توانند نقش بزرگی را در تصمیم‌گیری کاربران برای خرید ایفا کنند. به عبارت دیگر، آگاهی از اینکه کدام رنگ‌ها جنسیت خاصی را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند، بسیار ارزشمند است (اینکه می‌گوییم کاربران خرید انجام دهند، منظور صرفاً پرداخت وجه نیست بلکه ثبت‌نام در سایت، کامنت‌ گذاشتن، لایک کردن، عضویت در خبرنامه، عضویت در شبکه‌های اجتماعی شرکت مد نظر و ... نیز نوعی خرید محسوب می‌شوند.)

طبق تحقیقات شروین–ویلیامز، رنگ‌هایی که بیشترین جاذبه را برای زنان دارند آبی، بنفش و سبز هستند در حالی که نارنجی، قهوه‌ای و خاکستری کمترین جاذبه را برای آن‌ها دارند. مطابق با نتایج تحقیق مشابهی توسط این دو محقق، مردان رنگ‌های آبی، سبز و سیاه را ترجیح می‌دهند در حالی که رنگ‌های قهوه‌ای، نارنجی و بنفش کمترین جاذبه را برای آن‌ها داشتند. می‌بینیم که این رنگ‌ها در دو گروه تفاوت چندانی ندارند و از همین روی نباید روی جنسیت تأکید داشته باشیم بلکه باید روی تجربه‌ای که برای بازدیدکنندگان ایجاد می‌کنیم اصرار ورزیم.

تقسیم‌بندی رنگ‌ها بر اساس سن
زمانی که صفحات هدف خود را طراحی می‌کنیم، باید به موضوع سن مخاطبان هم توجه کرد. ممکن است از قبل در مورد محدودهٔ سنی مخاطبان خود درک درستی داشته باشیم یا در صورتی که از ابزار گوگل آنالیتیکس استفاده کنیم، می‌توان این اطلاعات را در تب Audience پیدا کرد.

نسل‌های جوان‌تر گرایش به استفاده از رنگ‌های گرم‌تر دارند که این رنگ‌ها با انرژی مثبت و زیاد همبستگی دارند که شامل قرمز، نارنجی، صورتی، و زرد هستند. به طور کلی، رنگ‌هایی همچون قهوه‌ای، بنفش، زرد و آبی تداعی‌کنندهٔ ناراحتی و انرژی منفی برای بچه‌ها هستند.

رنگ‌ها و انواع کاربران
رنگ‌ها توانایی منحصربه‌فردی هم در جذب انواع خاصی از کاربران دارند و روی رفتارهای خرید ایشان تأثیرگذارند. انگیزه و هوس خریداران گرایش دارند که به رنگ‌های مشکی، نارنجی مایل به قرمز و آبی مایل به بنفش جذب شوند (این موضوع از رنگ‌های فست‌فودها، مراکز خرید و حراجی‌ها مشهود است.) خریدارانی که از نظر وضع مالی محدودیت دارند، معمولاً تحت‌تأثیر رنگ‌های کبود و آبی سیر قرار می‌گیرند (این موضوع از رنگ‌های معمول در فروشگاه‌های زنجیره‌ای بزرگ مشهود است.) خریداران سنتی هم جذب‌ رنگ‌های صورتی، آبی آسمانی و سرخ می‌شوند و فروشگاه‌های لباس از این عادات استفاده می‌کنند تا خریداران سنتی را جذب فروشگاه خود کنند.

طراحی سایت با در نظر گرفتن احساسات
رنگ یکی از ظریف‌ترین و مؤثرترین راه‌های القای یک حس خاص است و رنگ‌ها می‌توانند احساس خوشحالی، ناراحتی، آرامش و یا گرسنگی را در ما ایجاد کنند. پژوهش‌های مختلف نشان می‌دهند که رنگ‌های خاص احساسات خاصی را ایجاد می‌کنند و با آگاهی از روانشناسی رنگ‌ها می‌توان یک ارتباط احساسی با مشتریان خود برقرار کرد. به عنوان نمونه، چند رنگ اصلی را در ادامه مورد بررسی قرار داده‌ایم:

زرد
زرد رنگ بسیار خوبی است که انرژی ملایمی را به یک صفحهٔ سایت می‌دهد و این رنگ عمدتاً برای القای خوشی، خنده، امید، و اشتیاق استفاده می‌شود اما استفاده از رنگ زرد باید کم باشد زیرا کاربرد بیش از حد این رنگ نیز می‌تواند موجب سوزش و اذیت چشم‌ها شود.

قرمز
قرمز می‌تواند روشی عالی برای جلب‌توجه به سمت عناصر خاص صفحه مانند دکمه‌های CTA باشد؛ با وجود این، در حد اعتدال از قرمز استفاده می‌شود زیرا این رنگ می‌تواند گیج‌کننده باشد. همچنین قرمز می‌تواند تداعی‌کنندهٔ احساسات شدید، عشق، علاقه و همین‌طور عصبانیت یا خطر باشد مضاف بر اینکه رنگ قرمز گرایشی به ایجاد حس گرسنگی در افراد ایجاد می‌کند و علت اینکه فست‌فودها بیشتر از این رنگ در طراحی فضای خود استفاده می‌کنند، همین است.

سبز
کاربرد رنگ سبز می‌تواند برای تأکید روی تجدید حیات و بازسازی، تهذیب نفس، پاکیزگی، سلامت و توانگری باشد و به طور معمول در مؤسسات مالی استفاده می‌شود به طوری که بیانگر رشد و ترقی، سلامت مالی و احتمالاً موفقیت است. همچنین رنگ سبز برای نمایش توانگری، آرامش، شادابی و تجدد استفاده می‌شود به علاوه اینکه سبز به عنوان رنگی شناخته می‌شود که چشمان‌مان راحت‌تر می‌توانند از سایر رنگ‌ها آن را پردازش کنند و استفاده از این رنگ در صفحات وب باعث می‌شود راحت‌تر بتوانیم روی سایر عناصر صفحه تمرکز کنیم.

نارنجی
رنگ نارنجی نسبت به قرمز جذاب‌تر است و توجه کاربران را ممکن است بیشتر به خود جلب کند و یکی از متداول‌ترین رنگ‌هایی است که در دکمه‌های CTA در صفحه استفاده می‌شود.

آبی
مشاهدهٔ رنگ آبی باعث می‌شود که بدن ما مواد شیمیایی آرامش‌بخشی آزاد کند که موجب ایجاد حس آرامش، آسایش و روحانیت در فرد می‌شود و آبی تیره معمولاً در طراحی‌های سازمانی مشاهده می‌شود زیرا نشان‌دهندهٔ تعادل، ثبات و حرفه‌ای بودن است در حالی که تُون‌های آبی‌ روشن‌تر یک احساس آرامش‌بخش‌تر و صمیمانه‌تری به افراد القا می‌کنند (برای مثال، استفاده از تُن‌های آبی را در سایت‌هایی مثل توییتر یا فیسبوک در نظر بگیرید.)

بنفش
این رنگ تداعی‌گر خلاقیت، شکوه، نوستالژی، ثروت و توانگری است و همچون رنگ آبی، این رنگ نیز می‌تواند یک تأثیر آرامش‌بخش و تسکین‌دهنده روی بیننده داشته باشد اما بسته به میزان شدت‌اش می‌تواند برای مسحور کردن کاربران نیز استفاده شود. از رنگ بنفش می‌توان استفاده کرد تا ظاهر یک طراحی را تجملی‌تر نشان داد و اغلب در محصولات زیبایی و ضدپیری استفاده می‌شود.

تأثیر رنگ‌ها روی تبدیل‌ها کاربران بالقوه به بالفعل
مثال‌های فراوانی وجود دارد که یک تغییر ساده در رنگ میزان فروش یک محصول یا نرخ تبدیل را افزایش داده است زیرا به جز محتوا، طراحی و رنگ نیز نقش پررنگی را در موفقیت یا شکست هر سایتی ایفا می‌کنند. به طور کلی، تغییر رنگ یک عنصر در هر صفحه از سایت می‌تواند تأثیر زیادی روی تبدیل بازدیدکنندگان به مشتریان بالقوه داشته باشد.

تصمیم‌گیری در مورد رنگ‌ صفحات یا لوگو مهم‌تر از تصمیم‌گیری تنها برای رنگ یک دکمهٔ CTA است زیرا این کار نیاز به یک استراتژی بلندمدت دارد و از آنجا که رنگ‌ها احساسات را به تصویر می‌کشند، می‌توان از آن‌ها به طریقی استفاده کرد که تجربهٔ خاصی را به کاربران منتقل کنیم. برای مثال، رستوران‌های زنجیره‌ای مک‌دونالد رنگ لوگوی خود را که به طور سنتی قرمز بود، در اروپا به سبز سیر تغییر داد تا تصویر مساعدی با محیط سرسبز اروپا نشان دهد (البته مک دونالد تنها شرکتی نیست که از این استراتژی استفاده کرده است. در یک مطالعهٔ بازاریابی مشخص شد که شرکت Heinz رنگ آرم روی ظرف سس‌های کچاب خود را از قرمز به سبز تغییر داد و 10 میلیون سس را در عرض 7 ماه فروخت و سودی معادل 23 میلیون دلار کسب کرد!)

نتیجه‌گیری
با تمام اطلاعات و داده‌هایی که در اختیارتان قرار گرفت، اکنون باید تصمیم بگیرید که چگونه می توانید روانشناسی رنگ‌ها را در طراحی صفحات وب خود وارد کنید تا بفهمید کدام رنگ‌ها در جامعهٔ هدف شما تأثیر بیشتری می‌گذارد و آن‌ها را جذب می‌کند اما در عین حال مهم است بدانید که کار شما صرفاً با ایجاد یک لَندینگ پِیج به پایان نمی‌رسد بلکه باید دائماً روی چیدمان، تصاویر و همچنین رنگ‌ها فیدبک بگیرید تا به خوبی نرخ تبدیل کاربران بالقوه به بالفعل را تحت‌تأثیر قرار دهید.

نکتهٔ پایانی هم اینکه رنگ‌ها در فرهنگ‌ها، کشورها و ملیت‌های مختلف دارای معنای مختلفی هستند و این احتمال وجود دارد آنچه در این مقاله مورد بررسی قرار گرفت (که در مورد کاربران آمریکایی صورت گرفته است) با سلائق کاربران وب فارسی هم‌خوانی نداشته باشد؛ اما به هر حال یکسری رنگ‌ها هستند که فارغ از اینکه چه فرهنگی داریم یا در چه کشوری سکونت می‌کنیم، معانی یکسان دارند.

شما چه‌طور رنگ‌ها را در طراحی‌های خود مورد استفاده قرار می‌دهید و آیا قبول دارید که انتخاب رنگ مناسب می‌تواند در موفقیت سایت تأثیر مستقیمی داشته باشد؟ نظرات، دیدگاه‌ها و تجربیات خود را با سایر کاربران سکان آکادمی به اشتراک بگذارید.

این محتوا آموزنده بود؟
روانشناسیرنگ

sokan-academy-footer-logo
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب‌سایت متعلق به سکان آکادمی می باشد.