Sokan Academy

جایگاه بازاریابی و تبلغات در کسب و کار

جایگاه بازاریابی و تبلغات در کسب و کار

تفاوت بین بازاریابی و تبلیغات و نحوه ارتباط هر کدام با کسب و کار 

همان‌طور که تکنولوژی، به تکامل و پیشرفت خود ادامه می­‌دهد، مشاغل مدرن از استراتژی­­‌های بازاریابی و تبلیغاتی متنوعی، برای دستیابی به مشتریان بالقوه و رسیدن به نقطه فروش استفاده می­‌کنند. گذر از رسانه‌­های سنتی به بازاریابی دیجیتال و شبکه‌های اجتماعی، بازاریابی و تبلیغات را به درجه بالایی از اهمیت رسانده است. بخشی از نفوذ و اثربخشی استراتژی­‌های بازاریابی و تبلیغات مرهون اثربخشی آن در موفقیت شرکت­های گوناگون است.

در حالی که گاهی اوقات تبلیغات و بازارایابی توسط عوام به جای همدیگر استفاده می­‌شود، اما در واقعیت و مباحث تئوریک تفاوت­‌های زیادی بین این دو وجود دارد. در اصطلاح اساسی، بازاریابی فرآیند شناسایی نیازهای مشتری و تعیین بهترین روش برای برآوردن نیازها با هدف ایجاد ارزش برای آن­ها است. در مقابل، تبلیغات ترفیع شرکت و محصولات یا خدمات آن از طریق کانال­‌های پولی است. به عبارت دیگر تبلیغات جزئی از بازاریابی است. اما تفاو­­ت‌ها به همین جا ختم نمی­‌شود.

بازاریابی چیست و چرا اهمیت دارد؟

بازاریابی یک روش کسب و کار است که شامل شناسایی، پیش­بینی و برآوردن نیازهای مشتری می­‌شود. استراتژی‌های بازاریابی مؤثر به کسب و کارها کمک می‌کند تا بهترین روش ارائه خدمات به مشتریان خود را جدا کنند و در عین حال درآمد را به حداکثر برسانند. در بازاریابی کسب­‌و­کار به مصرف­‌کننده (B2C)، تلاش­‌های بازاریابی به سمت مصرف کنندگان هدایت می­‌شود. در بازاریابی کسب و کار به کسب و کار (B2B)، تلاش­‌های بازاریابی به سمت سایر سازمان هدایت می­‌شود.

در هر دو کسب­ و کار B2C و B2B، چندین عامل مهم وجود دارد که باید در هنگام توسعه یک استراتژی بازاریابی در نظر گرفت. اما بازاریاب باهوش و دانا چندین مورد را به طور خاص در نظر می­‌گیرد:

جهت­‌گیری: جهت­‌گیری بازاریابی به خط مشی خود کسب و کار اشاره دارد که اغلب به عنوان فلسفه کسب و کار یا فرهنگ سازمانی از آن یاد می‌­شود. به طور معمول، سازمان­‌ها تصمیم می­‌گیرند حول محور محصول، فروش، تولید، بازاریابی و یا نوآوری جهت­‌گیری کنند.

آمیخته بازاریابی: آمیخته بازاریابی به عنوان یک راهنمای تصمیم­‌گیری برای تلاش­‌های بازاریابی یک شرکت عمل می­‌کند. یک آمیخته بازاریابی مدرن معمولاً بر چهار کلمه تمرکز دارد و اصطلاحا به آن، مدل 4C می‌گویند: مشتری(Consumer)، هزینه(Cost)، راحتی(Convenience) و ارتباطات(Communication).

محیط: محیط بازاریابی به هر عاملی اطلاق می­‌شود که می‌­تواند شرکت را در اجرای استراتژی بازاریابی یا تصمیم­‌گیری تحت تاثیر قرار دهد. در این راستا، شرکت‌­ها باید محیط داخلی سازمان خود را در نظر بگیرند. عوامل خارجی نیز مهم هستند که باید در نظر گرفته شوند.

بازار: بازار هدف به ویژگی­ های مشتری ایده‌آل یک شرکت اشاره دارد. تحقیق در مورد بازار و بخش‌بندی آن می‌تواند یک بخش خاص را از بقیه بازار جدا کند و به شرکت کمک کند محصولات یا خدمات خود را عرضه کند و به فروش برساند.

پس از ارزیابی دقیق جهت­‌گیری، ترکیب، محیط و بازار، می‌­توان هزینه‌­ها و مزایای روش‌­ها و استراتژی­‌های بازاریابی مختلف را ارزیابی کرد. این بخش از فرآیند برنامه­‌ریزی بسیار مهم است.

انواع رایج بازاریابی چیست؟

به طور سنتی، تلاش­‌های بازاریابی بر چهار کانال مختلف برای ارتباط با مشتریان متکی بود: چاپ، پست، تلویزیون و تلفن. کسب‌ و کارها می‌توانند هر یک یا همه این چهار کانال را برای ارائه پیام‌های شرکتی و تقویت اقدامات برندسازی فعال کنند. در طول قرن بیستم، رویکرد بازاریابی غالب حول محور رسانه­‌های چاپی و پخش همراه با پیام رسانی و تبلیغات موثر بود.

با ورود به قرن بیست­ و­ یکم استراتژی­‌های بازاریابی برای افزایش اینترنت و تجارت الکترونیک تکامل یافته است. پلتفرم‌های پیام‌رسان جدید، مانند رسانه‌های اجتماعی، ارتباط دو طرفه بین کسب‌وکار و مشتری را امکان‌پذیر می‌کنند. از نقطه نظر بازاریابی، به طور خاص، فناوری مدرن جمع­‌آوری اطلاعات در مورد رفتارها، نیازها، خواسته­‌ها و ... مشتری را بسیار آسان کرده است.

انواع رایج بازاریابی

بازاریابی دیجیتال: دیجیتال مارکتینگ به کاربرد استراتژی‌­های بازاریابی در دستگاه­‌های ارتباطی الکترونیکی مانند رایانه ها یا گوشی­‌های هوشمند اشاره دارد. استراتژی­‌های بازاریابی دیجیتال اغلب از موتورهای جستجو، ایمیل، وب سایت­‌ها، وبلاگ‌­ها و سایر تکنیک‌­ها برای دستیابی به مشتریان استفاده می‌کنند.

بازاریابی رسانه­‌های اجتماعی: بازاریابی رسانه­‌های اجتماعی زیر مجموعه­‌ای از بازاریابی دیجیتال است که از  پلتفرم­‌های اجتماعی مانند متا (فیسبوک)، توییتر و اینستاگرام برای دستیابی به مشتریان بالقوه استفاده می­‌کند. این سبک بازاریابی به شرکت­‌ها امکان می­‌دهد تا از رسانه­‌های موجود جهت بهره­‌مندی از افراد خارج از سازمان استفاده کنند. بخش در حال تکامل بازاریابی رسانه‌های اجتماعی، اینفلوئنسر مارکتینگ است که در آن کاربران محبوب برای تبلیغ محصولات یا خدمات یک شرکت پاداش دریافت می‌کنند.

بازاریابی جهانی:  با آغاز مسیر جهانی شدن و ظهور اینترنت، برخی از بزرگترین شرکت‌­های جهان، برندهای فرا­محلی را توسعه دادند. بر اساس بازاریابی جهانی، شرکت‌ها قادر هستند از استراتژی واحدی برای دستیابی به مشتریان در سطوح محلی، منطقه‌ای، ملی و بین‌المللی به طور همزمان استفاده کنند.

بازاریابی رابطه­‌مند: بازاریابی رابطه­‌مند از استراتژی­‌های تهاجمی مانند تبلیغات اجتناب می­‌کند و به جای آن بر رضایت مشتری تکیه می­‌کند. بازاریابی رابطه‌­مند با تکیه بر استراتژی­‌هایی که به حفظ و رضایت مشتریان کمک می­‌کند، تلاش می­‌کند تا یک بستر مناسب از مشتریان  وفادار ایجاد کند.

مدیریت برند: مدیریت برند تلاش می­‌کند تا پیوندی بین مشتری و برند یک شرکت خاص ایجاد کند. برای انجام این کار، ارزیابی محصولات یا خدمات یک شرکت و همچنین لوگو، طراحی، بسته­‌بندی و سایر عناصر ضروری است. مدیریت برند همچنین جنبه‌­های بازار هدف، رقابت مستقیم و روابط موجود با مشتری را ارزیابی می­‌کند.

توسعه محصول: توسعه محصول فرآیند تبدیل یک فرصت تجاری به محصول یا خدمات قابل فروش است. توسعه می­‌تواند با محصولات موجود یا محصولات جدید رخ دهد. توسعه موفق محصول شامل بسیاری از مفاهیم بازاریابی، از جمله شناسایی نیازهای مشتری و همچنین تحقیق و تحلیل بازار است.

بازاریابی اجتماعی: بازاریابی اجتماعی اگرچه هنوز به اندازه روش­‌های بالا رایج نیست، اما اشاره به آن، در این متن ضروری است. بازاریابی اجتماعی که به عنوان بازاریابی پایدار یا سبز نیز شناخته می­‌شود، فراتر از مرزهای سنتی بازاریابی مثل نیازهای مشتری است. بازاریابی اجتماعی نیازهای بیشتر جامعه و جهان را در فرهنگ، برند و عملیات شرکت گنجانده است.

تبلیغات چیست و چرا اهمیت دارد؟

تبلیغات یک روش ترفیع است که در آن یک شرکت برای قرار دادن پیام یا نام تجاری خود در یک مکان خاص هزینه می‌­پردازد. کسب­ و کارها از تبلیغات برای ترفیع محصولات و خدمات خود جهت فروش و ایجاد فرهنگ و برندسازی شرکتی استفاده می­‌کنند. وقتی تبلیغات به درستی و استراتژیک به کار گرفته شود می­‌تواند جذب مشتری و افزایش فروش را به همراه داشته باشد. تبلیغات یک کانال ارتباطی یک طرفه ایجاد می­‌کند که شرکت­‌ها می‌توانند از طریق آن، پیام­های عمومی را به مخاطبان انتقال دهند. برخلاف سایر انواع بازاریابی یا حتی روابط عمومی، شرکت­‌ها کنترل کاملی بر تبلیغات دارند. وقتی یک شرکت برای تبلیغ کردن محصول یا خدمات خود پولی پرداخت می­‌کند کنترل کاملی بر نحوه تبلیغ خود دارد.

یک کمپین تبلیغاتی موفق مزایای بی­‌شماری می­‌تواند داشته باشد. به طور معمول کسب­ و کارها می­‌توانند از تبلیغات برای موارد زیر استفاده کنند:

  • به مشتریان در مورد ماهیت محصولات یا خدمات آموزش دهند.
  • مشتریان را متقاعد کنند که محصولات یا خدمات آن­ها برتر هستند.
  • درک مشتری از برند یا فرهنگ را بهبود بخشند.
  • مشتریان جدید برای خرید محصولات یا خدمات جذب کنند.
  • مشتریان موجود را حفظ کنند.

در اینجا چند نکته بازاریابی برای استراتژی شرکت‌ها آورده شده است

در مجموع، شرکت­‌هایی که منابع خود را به تبلیغات اختصاص می­‌دهند، می­‌توانند از مزایای بسیار ارزشمندی بهره­‌مند شوند. برای دستیابی به این مزایا، بسیاری از کسب و کارها در یک یا چند نوع از تبلیغات رایج که در زیر توضیح داده شده است، فعالیت می­‌کنند.

انواع تبلیغات رایج چیست؟

مانند بازاریابی، تبلیغات در قرن بیست و یکم به طور قابل توجهی تکامل یافته است. عصر دیجیتال راه‌های تبلیغاتی جدیدی را از موتورهای جستجو گرفته تا رسانه‌های اجتماعی و وب‌سایت‌ها برای شرکت‌ها باز کرده است، در این واقعیت جدید، کسب‌وکارها می‌توانند به اهداف تبلیغاتی دست یابند و تقریباً در هر کجا، به مشتریان بالقوه دسترسی پیدا کنند.

در حوزه تکنیک‌های رایج تبلیغات، بسیاری از کسب‌وکارها یک یا همه‌ي روش‌های زیر را در اولویت قرار می‌دهند:

تبلیغات سنتی: این اصطلاح به قرار دادن تبلیغات در رسانه­‌های چاپی و پخش سنتی اشاره دارد. نمونه‌های رایج تبلیغات سنتی شامل روزنامه‌ها، تلویزیون و رادیو است.

تبلیغات خرده فروشی: این اصطلاح به تبلیغ کردن در فروشگاه‌­های خرده فروشی برای به حداکثر رساندن فروش اشاره دارد. نمونه‌های متداول تبلیغات خرده‌فروشی شامل قرار دادن محصول در فروشگاه‌ها، تبلیغات روی سبد خرید و نمایش محصولات ویژه است.

تبلیغات آنلاین: این اصطلاح به قرار دادن تبلیغات در اینترنت، رسانه­‌ها و سایر وب سایت‌­ها اشاره دارد. نمونه‌­های رایج تبلیغات آنلاین شامل تبلیغات متنی در موتورهای جستجو، بنرها در وب سایت­‌ها، فیلم­‌های تبلیغاتی و رپورتاژ است.

تبلیغات موبایلی: این اصطلاح به قرار دادن تبلیغات در تلفن­‌های هوشمند اشاره دارد. نمونه‌های رایج تبلیغات موبایلی شامل شماره‌گیر خودکار، بنرها برای دانلود برنامه‌ها و تبلیغات کلیکی-ارتباطی است.

تبلیغات در فضای باز:  این اصطلاح به قرار دادن تبلیغات در سازه­‌های بیرونی، به طور کلی در مناطق پر ترافیک برای جلب توجه بیشتر اشاره دارد. نمونه­‌های متداول تبلیغات در فضای باز شامل بیلبوردها، بنرها در بیرون ساختمان‌ها و روی وسایل نقلیه است.

تبلیغات پرداخت به ازای کلیک: این اصطلاح به قرار دادن تبلیغات آنلاین اشاره دارد که برای هدایت ترافیک به وب سایت یک شرکت طراحی شده است. شرکت‌ها داده‌های گسترده‌ای از تبلیغات به دست می‌آورند و تنها زمانی که کاربران روی پیوند کلیک می‌کنند، هزینه پرداخت می‌کنند.

تفاوت بین بازاریابی و تبلیغات چیست؟

تفاوت اصلی این دو روش تجاری در این است که تبلیغات بخشی از بازاریابی است. یک استراتژی بازاریابی موفق معمولاً منابعی را به تبلیغات در سطوح مختلف اختصاص می­دهد و ارتباطات بازاریابی شرکتی را در انواع مختلف رسانه­‌ها قرار می­‌دهد.

برای عمیق‌تر کردن این سؤال، مرور تفاوت‌های رسانه‌های پولی، مالکیتی و درآمدی مفید است:

رسانه پولی: این نوع رسانه شامل یک شرکت است که به ناشر برای قرار دادن ارتباطات بازاریابی پول می‌­دهد. نمونه­‌هایی از رسانه­‌های پولی شامل بیلبوردها، تبلیغات پخش و چاپ، تبلیغات موتورهای جستجو، تبلیغات شبکه‌های اجتماعی و ایمیلی است.

رسانه­های اختصاصی: این نوع رسانه شامل استفاده شرکت از رسانه­‌های خود برای برقراری ارتباطات بازاریابی است. نمونه‌­هایی از رسانه­‌های تحت مالکیت شامل وب سایت­ها و وبلاگ­‌های تجاری، بروشورها، حساب­های اجتماعی شرکت­‌ها و بیانیه‌­های مطبوعاتی است.

رسانه کسب شده: این نوع رسانه شامل ارتباطات خارجی در مورد یک شرکت توسط بازیگران شخص ثالث است. نمونه‌هایی از رسانه‌های به‌دست‌آمده شامل بررسی‌های آنلاین، مقالات روزنامه یا مجله، تأیید رسانه‌های اجتماعی، اعتراض مشتریان و انواع تبلیغات خارجی است.

همانطور که در بالا اشاره شد، تبلیغات معمولاً به حوزه رسانه­­‌های پولی محدود می­‌شود. این یک امر ذاتی در ماهیت تبلیغات به عنوان یک روش تجاری است. از سوی دیگر، استراتژی‌های بازاریابی مؤثر می‌توانند بر رسانه‌های پولی، دارایی و درآمدی تأثیر بگذارند. بازاریابی با شناسایی موفقیت‌آمیز خواسته‌ها و نیازهای مشتری و ارزیابی بهترین راه برای برآورده کردن آنها نحوه تبلیغ یک شرکت در رسانه‌های پولی آن را کنترل می‌کند. بازاریابی همچنین نشان می­‌دهد که چگونه یک شرکت از طریق رسانه‌­های متعلق به خود ارتباط برقرار کند.

بازاریابی ارزشمندتر است یا تبلیغات؟

بسیاری از کسب­‌و­کارهای موفق استراتژی­‌های تبلیغاتی چند وجهی را در برنامه بازاریابی خود گنجانده‌­اند. این امر به ویژه برای شرکت­‌های بین‌المللی صادق است، جایی که استراتژی بازاریابی و تبلیغات باید مشتریان سراسر جهان را در نظر بگیرد. همانطور که گفته شد، موقعیتی وجود دارد که بازاریابی احتمالاً ارزشمندتر از تبلیغات است. در مورد شرکت­های نوپا و سایر شرکت­های جدید، اولویت باید توسعه یک برنامه بازاریابی باشد. تبلیغات پرهزینه، بدون یک برنامه بازاریابی ثابت یا پایدار می‌تواند یک فاجعه باشد.

این محتوا آموزنده بود؟
رسانهبازاریابیکسب و کاربازاریابی دیجیتالتبلیغاتبرنداستارتاپ

sokan-academy-footer-logo
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب‌سایت متعلق به سکان آکادمی می باشد.