امروزه زبان اچ تی ام ل ۵ را در همه جا از وب گرفته تا موبایل و … میبینیم اما به نظر میرسد که با این حال تاکنون از تمام ظرفیت این زبان استفاده نشده است. برخی بر این باروند که مشکل از Performance یا عملکرد این زبان ناشی میشود برخی هم اعتقاد دارند ابزار مناسب این کار هنوز در دسترس نیست اما آقای Tom Dale یکی از موسسین فریم ورک جاوا اسکریپتی EmberJS بر این عقیده استوار است که مشکل زبان اچ تی ام ال ۵ مسائل مربوط به بازاریابی این زبان است. به عقیده ایشان «بسیاری از اپ های موبایل که ما هر روزه با آنها سروکار داریم در پس پرده از فناوری های مرتبط با وب استفاده می کنند.» در ادامه با وبلاگ سکان آکادمی همراه باشید تا به Tech Talk یا مصاحبه فنی انجام شده با آقای تام دیل که بیشتر حول محور زبان اچ تی ام ال ۵ میچرخد نگاهی داشته باشیم.
سوال: با توجه به اینکه شرکت های اپل و گوگل سرمایهگذاری قابل توجهی روی SDK های خود کردهاند (SDK مخفف واژگان Software Development Kit به معنی کیت توسعه نرمافزار است. این کیت مجموعهای از کدهای از پیش نوشته شده است که برای توسعه اپ های اندروید و آی او اس به کار می رود.)، توسعه مرورگرهای تحت موبایل آن طور که باید و شاید صورت نگرفته است و سؤال اینجا است که چرا دنیا در این زمینه اقدامی نمی کند؟ ما در دنیای وب نوآوری های زیادی را شاهد بودهایم اما به نظر میرسد که این نوآوری ها متمرکز بر اچ تی ام ال ۵ نبودهاند تا آن را به نیرویی محرک در دنیای موبایل درآورند.
تام دیل: من با این مسأله که گفته میشود در وب نوآوری متمرکزی دیده نمیشود مخالفم. واقعیت امر این است که اگر شما به تعداد قابل توجهی از اپ های موبایل در سال ۲۰۱۴ نگاه کنید متوجه خواهید شد که در توسعه سهم قابل توجهی از آنها از زبانهای اچ تی ام ال و جاوا اسکریپت استفاده شده است. برای روشنتر شدن این مسأله ما ابتدا می بایست ببینیم که وب چیست؟ به طور کلی منظور از وب یک پلتفرم آزاد و استاندارد است که هر کسی به آن دسترسی دارد و این امکان را به کاربران میدهد تا هر نوع کدی را که تمایل داشته بر بستر آن اجرا کرده و برنامههایی که روی سرورهای مختلفی نصب شدهاند را صرفاً با وارد شدن به یک URL اجرا کنند. همانطور که ما در دنیای دسکتاپ مشاهده کردیم، ممکن است چندین سال به طول انجامد تا کلیه قابلیتهای یک پلتفرم در دسترس قرار گیرند. در زمینه وب هم دقیقاً همینطور است.
سوال: اخیراً گفته شده که زبان جاوا اسکریپت خیلی حرفی برای گفتن ندارد و یک زبان مزخرف است. با این حال، آیا گزینه های دیگری روی میز هست که بتوانند پا جای این زبان بگذارند؟
تام دیل: هر کسی که این حرف را زده سخت در اشتباه است. در حال حاضر هیچ زبان سمت کاربری مثل جاوا اسکریپت نداریم که اینقدر گسترده شده باشد و به عقیده من حداقل تا یک دهه دیگر رقیبی برای جاوا اسکریپت وجود نخواهد داشت. علاوه بر این، فریم ورک asm.js که توسط گروه موزیلا توسعه داده شده است نیز بستری برای زبان جاوا اسکریپت فراهم کرده تا به عنوان سنگ بنای طراحی زبانهای جدیدتری تلقی گردد. در یک کلام بایستی گفت که پذیرش یک زبان توسط جامعه توسعه دهندگان اصل قضیه است. اگر زبانی هم قرار است که جای جاوا اسکریپت را بگیرد، پیش از هر چیز می بایست در میان توسعه دهندگان جا باز کند.
سوال: چرا که شرکت گوگل آن طور که باید و شاید از زبان HTML5 حمایت نمی کند؟ درست است که گوگل در حال توسعه سیستم عامل متن باز و محبوب اندروید است اما به یاد داشته باشیم که توسعه پلتفرم مشترکی همچون زبان اچ تی ام ال میتواند وب را به نقطه اشتراک کاربران موبایل مبدل سازد. در عین حال، به نظر میرسد که اپل نسبت به گوگل تمایل بیشتری به حمایت از این زبان نسبت به گوگل از خود نشان داده است.
تام دیل: شاید شرکت گوگل به صراحت حمایت خود را از اچ تی ام ال ۵ نشان ندهد اما این در حالی است که حداقل تیم هایی متشکل از متخصصان وب داخل این شرکت روی HTML5 کار می کنند. از دید من گوگل در سال ۲۰۱۴ با بحران هویت رو به رو شد. از دید من داخل شرکت گوگل یک جنگ داخلی روی داد: آیا با ارائه یک اپ استور و توسعه یک سیستم عامل موبایلی به جنگ با شرکت اپل ادامه دهند و یا اینکه بیشتر تمرکز خود را روی وب بگذارند؟ به نظر من حذف اندی روبین (مخترع سیستم عامل اندروید که شرکتش را به گوگل فروخت) و آوردن ساندار پیچای به جای او، تصمیم هوشمندانه ای بود چرا که در آیندهای نه چندان دور ادغام کروم (یا بهتر بگوییم فناوری های مرتبط با وب) و سیستم عامل اندروید را شاهد خواهیم بود. پس از فوت استیو جابز و تصدی گری تیم کوک، شرکت اپل هم دچار تغییر و تحولاتی شده است. من به آینده مرورگر سافاری برای سیستم عامل iOS خوش بین هستم بهخصوص اقداماتی که اپلی ها روی عملکرد زبان جاوا اسکریپت انجام دادهاند و شاهد این ادعا هم موتور جاوا اسکریپت Nitro اپل است که گوی سبقت را از رقبا ربوده است.
سوال: چه اتفاقی توسط چه کسی می بایست رخ دهد تا وب بیش از این روی ابزارهای هوشمند جا باز کند؟
تام دیل: به نظر من این اتفاق حاصل رقابت مابین گوگل و اپل خواهد بود. پیش از این هم اشاره کردم که گوگل خیلی علاقمند است تا کاربران را در وب نگاه دارد (چرا که منبع درآمد گوگل از وب است) و به نظر میرسد که گوگل بیش از این دنیای وب و سیستم عامل اندروید را با یکدیگر ادغام کند اما توجه داشته باشیم که اپل هم در این زمینه بیکار نخواهد نشست! به خاطر داشته باشیم که در حال حاضر خلاء های نسبتاً قابل توجهی در وب داریم اما با این حال تلاشهای قابل توجهی در زمینه استاندارد سازی فناوری های مرتبط با وب صورت گرفته که از آن جمله میتوان به جنبش Extensible Web Manifesto اشاره کرد.
سوال: بهترین اپلیکیشن های نوشته شده با HTML5 از دید شما کدامند؟
تام دیل: نمونههای موفق به یکی دو اپلیکیشن ختم نشده و بسیارند. برای مثال اپلیکیشن Vine یک نمونه موفق است که با اچ تی ام ال و جاوا اسکریپت نوشته شده است. نظر شما چیست؟ آیا زبان HTML5 در آیندهای نه چندان دور میتواند بیش از این جای خود را در دل توسعه دهندگان و برنامه نویسان باز کند یا خیر. نظرات خود را با سایر کاربران سکان آکادمی به اشتراک بگذارید.