HackerRank در اواخر سال ۲۰۱۲ با هدف متصل کردن دولوپرها به شرکتهای فناوری شکل گرفت و تا حال حاضر (۲۰۱۸) توانسته است ۳/۲ میلیون دولوپر را در کامیونیتی خود جای دهد. در 2018 Developer Skills Report، این پلتفرم استخدامی اقدام به نظرسنجی از ۳۹۴۴۱ دولوپر پیرامون اولین باری که کد نوشتهاند، چهطور اقدام به یادگیری کدنویسی کردهاند، زبانها و فریمورکهای مورد علاقهٔ ایشان چیست و سؤالات دیگری از این دست کرده است که در ادامه نتایج این نظرسنجی در اختیارتان قرار خواهد گرفت.
رابطهٔ یادگیری اصول کدنویسی و سن دولوپرها
به طور کلی، از هر چهار دولوپر یکی از آنها قبل از این که رانندگی کردن را یاد بگیرد، کدنویسی را فرا گرفته است! در واقع، از میان ۳۹۴۴۱ دولوپر که در این نظرسنجی شرکت نمودهاند، ۲۵٪ ایشان قبل از سن ۱۶ سالگی دست به کد شدهاند؛ همچنین از میان تمامی دولوپرهایی که پس سن ۲۶ سالگی اقدام به کدنویسی کردهاند، ۳۶٪ ایشان در حال حاضر دولوپر ارشد (Senior Developer) یا در سطوح بالاتر هستند.
در واقع، ۴/۸٪ دولوپرها در سن ۵ تا ۱۰ سالگی، ۲۱/۱٪ دولوپرها در سن ۱۱ تا ۱۵ سالگی، ۴۹/۶٪ دولوپرها در سن ۱۶ تا ۲۰ سالگی، ۱۹/۴٪ دولوپرها در سن ۲۱ تا ۲۵ سالگی و ۵/۲٪ دولوپرها پس از سن ۲۶ سالگی اقدام به یادگیری کدنویسی کردهاند.
از میان ۱۷ کشوری که در این نظرسنجی حضور داشتند، انگلستان کشوری است که بیشترین تعداد دولوپری که از سن ۵ تا ۱۰ سالگی شروع به کدنویسی کردهاند را دارا است (۱۰/۷٪) که اکثر ایشان ورود خود به دنیای کامپیوترها را با یکی از اولین نسلهای کامپیوتر (Acorn Archimedes) جشن گرفتهاند (لازم به ذکر است که امروزه کشور انگلستان جزو معدود کشورهای دنیا است که آموزش اصول کدنویسی به کودکان ۵ ساله را در دستور کار خود قرار داده است).
پس از انگلستان، به ترتیب کشورهای استرالیا، هلند، لهستان، کانادا، رومانی، روسیه، آلمان، اسپانیا و اکراین جزو کشورهایی هستند که دولوپرهایشان بین سنین ۵ تا ۱۰ سالگی قدم به دنیای برنامهنویسی گذاشتهاند.
تعداد زبانهای برنامهنویسی که دولوپرها به آنها مسلط هستند
به طور میانگین، دولوپرها در این نظرسنجی اظهار کردهاند که با ۴ زبان برنامهنویسی آشنایی دارند و قصد دارند تا ۴ زبان جدید را نیز یاد بگیرند! جالب است بدانید که این علاقمندی به یادگیری در سنین مختلف متفاوت است؛ به طور مثال، دولوپرهای مابین سنین ۱۸ تا ۲۴ سال دوست دارند تا به ۶ زبان مسلط شوند و این در حالی است که دولوپرهایی که سن ایشان بالای ۳۵ سال است صرفاً دوست دارند تا به ۳ زبان مسلط گردند.
همچنین لازم به ذکر است که ۷۳/۷٪ از شرکتکنندگان در این نظرسنجی گفتهاند که بخشی از دانش خود را به صورت خودآموز کسب کردهاند و ۶۹/۴٪ از دولوپرها هم اظهار کردهاند که به صورت آکادمیک کدنویسی را یاد گرفتهاند.
وقتی پای خودآموزی به میان میآید، وبسایت محبوب استک اورفلو در میان تمامی گروههای سنی پایگاه شماره یک برای یادگیری است و پس از آن یوتیوب و کتابهای فنی قرار میگیرند. به طور کلی، نسلهای جوان علاقمند به یادگیری از طریق یوتیوب هستند در حالی که مسنترها دوست دارند یک زبان جدید را با استفاده از کتب فنی فرا بگیرند.
در حقیقت از میان تمامی دولوپرها در تمامی گروههای سنی، ۸۸/۴٪ ایشان از طریق استک اورفلو، ۶۳/۸٪ ایشان از طریق یوتیوب، ۶۰/۵٪ از طریق کتابهای آموزشی، ۵۱/۶٪ از طریق دورههای موک، ۵۰/۶٪ از طریق وبسایتهای آموزش آنلاین، ۳۵/۶٪ از طریق وبسایتهای مسابقات کدنویسی و ۲۰/۲٪ هم از طریق مقالات علمی آکادمیک اقدام به فراگیری کدنویسی کردهاند (MOOC مخفف واژگان Massive Open Online Courses است که به منزلهٔ دورههای آنلاینی است که از طریق وب به طور آزاد به شرکتکنندگانی نامحدود ارائه میشود).
زبانهای برنامهنویسی مورد نیاز بازار کار
به طور کلی، زبانهای جاوااسکریپت، جاوا، پایتون، سیپلاسپلاس و سی جزو زبانهایی هستند که کارفرمایان به دنبال دولوپرهای مسلط به آنها میگردند (در ادامه زبانهای سیشارپ، پیاچپی، روبی، گو، سوئیفت، اسکالا، آر، پرل، هسکل، کلوژر، پاسکال و لوا قرار میگیرند).
زمانی که زبانهای مورد نیاز بازار کار را با زبانهایی که دولوپرها به آنها علاقه نشان دادهاند مقایسه میکنیم، میبینیم که بین عرضه و تقاضا شکاف عمیقی وجود ندارد چرا که زبانهای جاوا، جاوااسکریپت، سی، سیپلاسپلاس و پایتون هم جزو زبانهایی هستند که دولوپرها به آنها تسلط دارند.
لازم به ذکر است که زبان جاوا در صنعت مالی سالها است که حکمرانی میکند؛ سی در حوزهٔ سختافزار گوی سبقت را از رقبا ربوده چرا که پرفورمنس غیرقابل مقایسهای با دیگر زبانها دارد و زبان سیشارپ هم در میان سازمانهای دولتی دیده میشود (برای شروع یادگیری زبان جاوا، میتوانید به دورهٔ آموزش زبان برنامهنویسی جاوا در سکان آکادمی مراجعه نمایید).
همچنین لازم به ذکر است که برخی زبانها همچون گو، کاتلین، راست، اسکالا و سوئیفت جزو مواردی هستند که بازار کار آنها در حال رشد است اما به همان اندازه دولوپر وجود ندارد؛ لذا علاقمندان میتوانند به نوعی شروع به سرمایهگذاری روی این زبانها کنند.
محبوبترین و منفورترین زبانهای برنامهنویسی از دید دولوپرها
بر اساس شاخص علاقمندی دولوپرها به یک زبان برنامهنویسی خاص، گرچه جاوااسکریپت زبان بسیار مورد تقاضا از جانب کارفرمایان است، اما برندهٔ بازی پایتون است. به طور کلی، پایتون زبان شماره یک برای کسانی است که میخواهند قدم به دنیای کدنویسی بگذارند (شاخص علاقمندی به یک زبان خاص بر اساس کسر کردن درصد دولوپرهایی که یک زبان را دوست دارند از درصد دولوپرهایی که از یک زبان متنفر هستند به دست میآید به طوری که ۱۰۰٪ محبوبترین زبان و ۱۰۰-٪ منفورترین زبان است).
به ترتیب میزان محبوبیت، زبان پایتون با ۸۴/۶٪ در جایگاه نخست، سی با ۵۴٪ در جایگاه دوم و سیپلاسپلاس با ۴۸/۲٪ در جایگاه سوم قرار دارند. در ادامه زبانهای جاوا، جاوااسکریپت، تایپاسکریپت، گو، سیشارپ، کاتلین، سوئیفت، آر، روبی، اسکالا و هسکل قرار دارند.
به نظر میرسد دلیل محبوبیت پایتون این باشد که ساده، خوانا و دارای قابلیتهای و لایبرریهای بیشماری است؛ همچنین این زبان به عنوان زبان مقدماتی بسیاری از دورههای علوم کامپیوتری در نظر گرفته میشود (اگر علاقمند به شروع یادگیری این زبان هستید، میتوانید به دورهٔ آموزش آنلاین و رایگان پایتون در سکان آکادمی مراجعه نمایید).
از جملهٔ منفورترین زبانهای برنامهنویسی هم به ترتیب میتوان به جولیا با ۳۵/۲-٪ و پاسکال با ۳۴/۶-٪ اشاره کرد که پس از آنها زبانهای دیگری همچون اوکمل، پرل، لوا، کلوژر و پیاچپی قرار گرفتهاند.
نکتهٔ عجیبی که در مورد محبوبیت زبانهای برنامهنویسی وجود دارد این است که دولوپرهای جوان خیلی علاقهای به زبانهای جدید مثل گو، کاتلین یا اسکالا ندارند اما این در حالی است که مسنترها ارادت خاصی به این زبانها از خود نشان میدهند.
فریمورکها و لایبرریهای مورد نیاز بازار کار
باتوجه به این که جاوااسکریپت زبانی است که هم برای فرانتاند و هم برای بکاند و طراحی اپهای موبایل به کار گرفته میشود، این زبان به خوبی جای خود را در مارکت پیدا کرده است اما جدای از بحث تسلط به Pure JS، کارفرمایان به دنبال دولوپرهایی هستند که توانایی کار با فریمورکهای AngularJS ،Node.js و React را داشته باشند (البته توجه داشته باشیم که Node.js تحت هیچ عنوان فریمورک نیست).
به طور کلی از جمله لایبرریها و فریمورکهای مورد نیاز بازار کار میتوان به ترتیب به آنگولار جیاس، نودجیاس، ریئکت، اسپرینگ، جَنگو، داتنت کور، اکسپرس جیاس، روبی آن ریلز، ایاسپی، ریئکت نیتیو، ویو جیاس، بکبون جیاس و ... اشاره کرد (در واقع میتوان گفت که از میان لایبرریها و فریمورکهای فوقالذکر، توانایی کد زدن با React چیزی است که میتواند نویدبخش موقعیت شغلی خوبی برای دولوپرهای علاقمند به جاوااسکریپت باشد).
در ارتباط با فریمورکها نیز بایستی گفت که Node.js با ۷۳/۴٪ حرف اول و آخر را در شاخص محبوبترین فریمورکها میزند به طوری که پس از آن ریئکت با ۶۹٪، اکسپرس جیاس با ۵۵/۶٪ و آنگولار جیاس با ۵۳٪ قرار میگیرند. از جملهٔ منفورترین فریمورکها نیز میتوان به ترتیب به پادرینو با ۴۸/۴-٪، روبیموشن با ۳۳/۶-٪ و پیرمید با ۳۰/۶-٪ اشاره کرد (باتوجه به این که Node.js تنها پلتفرم کد زدن با جاوااسکریپت در سمت سرور است، در میان تمامی اقشار دولوپرها -از جوان گرفته تا مسنترها- از محبوبیت برخوردار است).
مهمترین دغدغهٔ کارفرمایان در جذب دولوپر چیست؟
مهارتهای Problem-solving (حل مسئله) مهمترین خصیصهای است که کارفرمایان به دنبالش در فرایند استخدامی خود هستند و این در حالی است که اهمیت آن به مراتب بیش از دانش فنی در مورد زبانهای برنامهنویسی، دیباگینگ و معماری نرمافزار است. در واقع، کارفرمایان به دنبال کسانی هستند که بتوانند به سادگی یک مسئلهٔ پیچیده را به بخشهای کوچک قابلحل شکسته و از پیچیدگی آنها بکاهند و در نهایت هم آن را به بهترین شکل حل کنند.
جالب است بدانید که این قضیه در میان شرکتهای بزرگ فناوری و کسبوکارهای نوپا و استارتاپها کاملاً فرق میکند؛ به عبارت دیگر، باتوجه به این که اکثر استارتاپها دوست دارند تا سریع یک پروتوتایپ درآورده و کار خود را به پیش برند، بیش از مهارتهای حل مسئله روی توانایی دولوپر در کار با زبانهای برنامهنویسی و مهمتر از آن، تسلط به فریمورکهای آن زبانها به منظور تسریع کردن فرایند کدنویسی تمرکز دارند.
در همین راستا، ۹۴/۹٪ از شرکتها به دنبال مهارتهای حل مسئله هستند، ۵۶/۶٪ شرکتها به دنبال مهارتهای کدنویسی هستند، ۴۷/۱٪ شرکتها به دنبال مهارتهای دیباگینگ هستند، ۴۰/۳٪ شرکتها به دنبال مهارتهای طراحی سیستم هستند و ۳۶٪ شرکتها به دنبال افزایش راندمان کاری سیستم میباشند.
فرایند جذب دولوپر توسط شرکتهای حوزهٔ توسعهٔ نرمافزار
با بررسی بیش از ۷۰۰۰ شرکت فعال در حوزهٔ توسعهٔ نرمافزار، اکثر مدیران HR این شرکتها اعلام کردهاند که دریافت رزومه رایجترین روش جذب دولوپرها است به طوری که ۸۱٪ از آنها مطالعهٔ رزومهٔ کاندیداها را به عنوان گام اول جذب نیرو قلمداد میکنند (در همین راستا، پیش از این در مقالهای تحت عنوان چگونه یک روزمهٔ خوب به عنوان برنامهنویس یا توسعهدهنده بنویسیم؟ راهکارهایی را به منظور آموزش نوشتن یک روزمهٔ حرفهای آموزش دادیم که میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به این پست مراجعه نمایید).
چالش دیگری که مسئولین استخدامی شرکتها با آن مواجه هستند این است که نمیتوانند تشخیص دهند کدام دولوپرها از مهارتهای کافی برخورداند. جالب است بدانید که شرکتهایی که اقدام به جذب نیرو کردهاند اظهار داشتهاند که فقط و فقط ۵۵٪ از رزومههای دریافتی با مهارتهای دولوپرها همخوانی داشتهاند و این حاکی از آن است که تقریباً نیمی از دولوپرها به جای آن که مهارتهای خود را در رزومه درج کنند، آمال و آرزوهایشان را مینویسند!
در فرایند استخدام چه چیزی بیش از همه مهم است؟
مسئولین استخدامی شرکتها در فرایند استخدام دولوپرها بیش از آنکه ببینند دولوپر از کدام دانشگاه یا مرکز آموزشی فارغالتحصیل شده است، به مهارتها و تجربیات کاری دولوپرها میپردازند!
در واقع، بسیاری از مسئولین HR اظهار کردهاند که چیزهایی همچون مهارتهای کاری، پیشینهٔ شغلی، سالهای حضور در صنعت مربوطه و پروژههای اپنسورس در گیتهاب بیش از سایر مسائل برای ایشان مهم هستند. به عبارت دیگر، ۹۰٪ مدیران استخدامی شرکتها -فارغ از اندازهٔ شرکت- گفتهاند که تجربیات قبلی و سالهای تجربهٔ دولوپرها دو عامل مهم در فرایند استخدامی میباشند.
جالب است بدانید چیزهایی که منجر به وزین شدن روزمه میشوند همچون مدرک دانشگاهی، سطح تحصیلات، گواهینامههای آموزشی و چیزهایی از این دست از دید مدیران استخدام شرکتهای بزرگ دارای کمترین میزان تأثیرگذاری در فرایند استخدامی هستند! دلیل این مسئله هم آن است که خصوصیاتی از این دست هرگز بدان معنا نیستند که فرد دارای مهارت اثبات شدهای در آن حوزه است و تنها چیزی که میتواند رزومه را ورزین کند، سالهای کاری و تجربیات کاری هستند.
با این تفاسیر، ۹۰/۶٪ شرکتهای در فرایند استخدامی به دنبال تجربه هستند، ۷۲/۷٪ شرکتها به دنبال پورتفولیوهایی همچون فعالیت در گیتهاب هستند، ۴۱/۷٪ شرکتها به دنبال تحصیلات هستند، ۲۳/۷٪ شرکتها به دنبال دولوپرهای فارغالتحصیل از دورهای آموزشی همچون بوتکمپها هستند و صرفاً ۸/۲٪ شرکتها به دنبال برند شخصی فرد متقضای میباشند.
عوامل انگیزهبخش کاری از دید دولوپرها
از دید دولوپرها، تعادل مابین زندگی شخصی و زندگی کاری اولویت اول ایشان در کار کردن است به طوری که این شاخص در مورد ۵۶/۵٪ دولوپرها صادق است (البته این موضوع در مورد دولوپرهای ۲۵ سال به بالا بیشتر صدق میکند و کسانی که در سنین ۱۸ تا ۲۴ سال قرار دارند، این موضوع خیلی برایشان مهم نیست). سپس رشد مهارتها (یادگیری فناوریهای جدید در کار) با ۵۵/۱٪ در جایگاه دوم قرار دارد و در نهایت به حقوق میپردازیم که برای ۴۵/۴٪ ایشان حائز اهمیت است و در جایگاه سوم قرار دارد.
جالب است بدانیم که اکثر دولوپرها دوست دارند برای مدیرانی کار کنند که به جای تمرکز روی تایم کاری، روی نتیجهٔ کار متمرکز باشند و اکثر دولوپرهای ۲۵ سال به بالا علاقهٔ وافری به زمان کاری باز دارند؛ به عبارت دیگر، ترجیح میدهند جایی کار کنند که از چارچوب ساعت کاری ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر تبعیت نکند و حتی دوست دارند دورکاری کنند.
ادیتورهای مورد استفاده دولوپرها
VIM برندهٔ میدان است و بنا به گفتهٔ دولوپرها، کامندهای کیبورد موجود در این ادیتور منجر به این گشته تا با اقبال عمومی در میان اکثر دولوپرها روبهرو گردد. در واقع، ویم با ۶۷٪ در جایگاه نخست، ایمکس با ۱۴٪ در جایگاه دوم و ویژوال استودیو با ۴٪ در جایگاه سوم قرار داشته و در ادامه ادیتورهای سابلایم، اتم، نوتپد پلاسپلاس و نانو قرار گرفتهاند.