بنیاد موزیلا ضمن انتشار نسخهٔ بتای فایرفاکس 57، اعلام کرد فرآیند نوسازی زیرساختی فایرفاکس که از آن به «پروژۀ کوانتوم» یاد میشود، وارد مرحلهٔ بتا شده است. بدین ترتیب، تا انتشار نسخۀ پایدار فایرفاکس 57 که از آن به Firefox Quantum یاد میشود، زمان زیادی نمانده است.
در واقع، بنیاد موزیلا که معتقد بود نام «فایرفاکس 57» تغییرات صورت گرفتهٔ زیرساختی این مرورگر را بهدرستی بازتاب نمیدهد، بر آن شد تا نام جدید «Firefox Quantum» را برای آن برگزیند و این در حالی است که خبر پروژۀ کوانتوم حدود ۱ سال پیش رسانهای شد. در واقع، موزیلا قصد داشت طی این پروژه، بنیان مرورگر خود را دگرگون کند و با افزایش محسوس سرعت آن، رو در روی گوگل کروم بایستد.
این بنیاد مدتها است که از توسعهٔ موتور مرورگر Servo پشتیبانی میکند. موتور Servo که با زبان برنامهنویسی Rust نوشته شده است، اگرچه بهطرز شگفتآوری سریع است، اما در مقایسه با مجموعه قابلیتهای پُر و پیمان همتایان باسابقهتر خود از جمله Gecko (موتور فعلی فایرفاکس) و Blink (موتور مرورگر کروم)، حرف زیادی برای گفتن ندارد! پروژۀ کوانتوم در واقع طرح موزیلا برای جایگزین کردن تدریجی اجزای Gecko با اجزای Servo و ترفندی برای افزودن بر سرعت فایرفاکس است (موزیلا این کار را به تعویض قطعات موتور جت حین پرواز هواپیما تشبیه کرده است؛ شاید روزی سرانجام Gecko تماماً جای خود را به Servo دهد، اما تا رسیدن به آن نقطه راه زیادی در پیش است).
یکی از بخشهای اصلی پروژۀ کوانتوم، موتور CSS جدیدی است که Quantum CSS نام دارد و در نسخهٔ 57 فایرفاکس (ویژۀ سیستمهای دسکتاپ) رونمایی خواهد شد. «کوانتوم سیاساس» هم که با زبان برنامهنویسی Rust ساخته شده است، وظیفۀ رِندِر کردن وجوه ظاهری عناصر هر صفحه را بر عهده دارد. موزیلا با پیادهسازی کوانتوم سیاساس، از متدهای پردازشی و موازیسازی جدیدی بهره برده است که در نتیجۀ آن، سرعت بارگذاری صفحه بهطرز محسوسی افزایش مییابد (با موازیسازی، بار پردازشی مرورگر بین همهٔ هستههای سیپییو تقسیم میشود و این یکی از ویژگیهای متمایزکنندهٔ فایرفاکس کوانتوم از دیگر مرورگرها است).
دیگر مزیت روش فوق، اولویتبندی تبها بر اساس ترتیب استفاده از آنها است. بدین ترتیب، تبهایی که مرتباً از آنها استفاده میشود زودتر از تبهای دیگر دانلود و رندر میشوند. به گفتۀ موزیلا:
این کار بهرهوری حافظۀ رَم را در مقایسه با کروم، ۳۰٪ افزایش میدهد و بر سرعت فایرفاکس نیز میافزاید. برآیند کار تا به اینجا سرعت ۲ برابری فایرفاکس کوانتوم در مقایسه با نسخۀ پیشین است.
مضاف بر این، موزیلا 469 باگ که بر کارایی مرورگر فایرفاکس تأثیر منفی میگذاشتند را نیز رفع کرده است. در پایان هم یادآوری این نکته خالی از لطف نیست که طبق برنامه، نسخۀ پایدار فایرفاکس کوانتوم، 14 نوامبر سال ۲۰۱۷ منتشر خواهد شد، اما علاقمندان میتوانند نسخۀ بتا را هماکنون از وبسایت رسمی فایرفاکس دریافت کنند.
حال نوبت به نظرات شما میرسد. به نظر شما آیا فایرفاکس کوانتوم میتواند گوی سبقت را از بزرگترین رقیبش، یعنی گوگل کروم، برباید؟ نظرات، دیدگاهها و تجربیات خود را در این رابطه با ما و سایر کاربران سکان آکادمی به اشتراک بگذارید.