Ello.co: دشمن قسم‌خوردهٔ فیسبوک

Ello.co: دشمن قسم‌خوردهٔ فیسبوک

بالاخره وارد سال ۲۰۱۵ شدیم و شکی نداریم که امسال سالی است که کاربران و نیازهایشان در درجه اول اهمیت قرار خواهند داشت. به عبارت دیگر، این کاربر سایت، شبکه اجتماعی، اپلیکیشن موبایل و … است که نسبت به خود محصولات یا خدمات و همچنین درآمدهای کوتاه مدت از آن‌ها از اهمیت بسزایی برخوردار است اما به هر حال خیلی از کسانی که در حوزه وب فعالیت می‌کنند این مهم را درک نمی‌کنند و شبکه اجتماعی فیسبوک و سیاست گذاران این شبکه اجتماعی محبوب! هم از این قاعده مستثنی نیستند. شبکه اجتماعی فیسبوک به صراحت از کابرانش پولی دریافت نمی‌کند اما در عین حال با فروش اطلاعات مرتبط با کاربران و همچنین تبلیغات درآمد هنگفتی به جیب می زند.

آقای Todd Berger که یکی از موسسان شبکه اجتماعی Ello که یک شبکه اجتماعی ضد فیسبوکی است از این مسأله به عنوان «رویکرد تسلط جهانی» یاد می کند. در مقابل شبکه‌های اجتماعی مثل فیسبوک، شبکه اجتماعی الو راه متفاوتی را پیش گرفته است.

این شبکه اجتماعی همه چیز را رایگان در اختیار کاربران قرار می‌دهد و خود را متعهد کرده تا تحت هیچ عنوان اطلاعات کاربرانش را به سایر سازمان ها مثل شرکت های تبلیغاتی و ... نفروشد. شبکه اجتماعی Ello چیزی بیش از راه کارهایی که حس خوبی به کاربرانش می‌دهد ارائه می‌کند که از آن جمله می‌توان به تجربه کاربری بدون تبلیغات اشاره کرد و همین مسأله می‌تواند تهدید بزرگی برای سایر شبکه‌های اجتماعی مثل فیسبوک تلقی شود. توجه داشته باشیم که کاربران کنونی دنیای وب یک وجه مشترک دارند و آن هم اینکه دوست دارند مورد سوء‌استفاده قرار نگرفته و حقوق آن‌ها پایمال نشود. به نظر می‌رسد که الو یک جنبش مردمی است که هدفشان به دست گرفتن هویتشان بر علیه غول‌های فناوری دنیا است.

کاربران اینترنتی دوست دارند تا با برخورداری از خودمختاری، حس کنند که فضای دنیای مجازی مال خودشان است و کسی نمی‌تواند آن را مورد سوء‌استفاده قرار دهد. هر کسب و کار، تجارت و استارت آپی بدون برخورداری از کاربران راضی و وفادار هیچ است و این اصلی است که مدیران شبکه اجتماعی Ello خود را متعهد کرده‌اند تا همواره مد نظر قرار دهند. به نظر می‌رسد که این شبکه اجتماعی در زمان مناسبی کار خود را آغاز کرد. به عبارت دیگر، زمانی که اکثر کاربران از یک سو از درز کردن اطلاعاتشان توسط فیسبوک شاکی بودند و از سوی دیگر تبلیغات را مانعی بر سر راه خود در حین استفاده از این شبکه اجتماعی می دیدند، شبکه اجتماعی الو با شعار «شبکه اجتماعی بدون تبلیغ» کار خود را آغاز کرد.

درست است که ما در هر لحظه توسط هزاران تبلیغ آنلاین بمباران می‌شویم اما همواره می بایست این نکته را مد نظر داشته باشیم که همیشه می‌شود بدون اینکه حقوق کاربران را خدشه کار کنیم، از تبلیغات هم سود ببریم و این کاری است که به نظر می‌رسد مدیران شبکه اجتماعی الو در اجرای آن موفق عمل کردند.

در دنیای کنونی، نظراتی که مشتریان یا بهتر بگوییم کاربران سایت یا اپلیکیشن شما دهن به دهن بازگو می کنند، تأثیر بسزایی در موفقیت بیزینس شما خواهد داشت. شاید به همین دلیل است که بسیاری از کارشناسان تجارت الکترونیک بر این باورند که اگر سایتی قصد دارد موفق شود نیاز دارد تا یک جامعه آنلاین از کاربران وفادارش تشکیل دهد تا تک تک ایشان به عنوان مدیران بازاریابی آن سایت در سایر سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی شروع به تبلیغ کنند. یکی از خطرناک ترین کارهایی که مدیران سایت‌ها می‌توانند انجام دهند بی احترامی به حقوق کاربرانشان و بی‌اهمیت تلقی کردن شکایات آن‌ها است.

بسیاری از سایت‌ها به دنبال جمع آوری کوکی ها، آی دی ها، آی پی ها و … از کاربرانشان هستند اما سؤال واقعی اینجا است که آیا کاربران از این رویکرد اطلاع دارند و اگر هم اطلاع داشته باشند آیا واقعی از این سیاست راضی اند؟؟؟ با همه این تفاسیر جای هیچ گونه شکی نیست که در حال حاضر شبکه اجتماعی Facebook در تلاش است تا با فروش اطلاعات میلیون‌ها کاربرش به کل دنیا سلطه پیدا کند اما در مقابل، یک شبکه اجتماعی متفاوت مثل Ello در حال حاضر از اشتباهات رسانه ای مثل فیسبوک درس می‌گیرد و در تلاش است تا حقوق برحق کاربرانش را محترم بشمرد. در پاسخ به این سؤال که از رقابت فیسبوک و الو چه درسی می‌توان گرفت بایستی گفت که شما به عنوان یک مدیر استارت آپ یا هر چیزی می بایست پرچمداران حوزه کاری خود را مشخص کنید و پس از مقایسه خود با آن ها، سعی کنید نقاط ضعف و قوت هر کدام را به دقت مشخص کنید. بفهمید رقبای شما چه چیزی را از کاربرانشان دریغ می کنند؟

از نقاط ضعف رقبا به چه شکل در جهت منافع خود می‌شود استفاده کرد به این شکل که محصولات یا خدمات خود را با دغدغه های کاربران تجهیز کرده و به بهترین شکل ممکن به ایشان ارائه داد؟ چگونه می‌توان با استفاده از تبلیغات بدون اینکه به حقوق کاربران بی‌حرمتی کرد کسب درآمد داشت؟ و بسیاری سؤال بدون پاسخ دیگر. ما در عصری زندگی می‌کنیم که در آن مخاطبین، مشتریان و کاربران جزو بی‌وفاترین افراد تاریخ هستند چرا که به محض مواجه شدن با یک محصولی که کمی بهتر از محصول ما باشد و یا اینکه نحوه ارائه آن تاحدودی نسبت به ما از یک مزیت نسبی برخوردار باشد، سایت ما را ترک خواهند کرد و همواره می بایست این نکته را مد نظر داشت که باید کاری کرد تا کاربران احساس کنند که ارزش افزوده خدمات یا محصولات سایت ما غیر قابل رقابت است و در این صورت است که به راحتی نخواهند توانست ما را ترک کنند و به رقبا بپیوندند.

آنچه از سیاست گذاری مدیران شبکه اجتماعی الو می‌توان یاد گرفت پی بردن به اهمیت نگه داشتن کاربران فعلی است و تقویت ماندگاری ایشان در کنارمان است. در حال حاضر، شبکه اجتماعی فیسبوک به خوبی می‌تواند کاربران از هر قشری را به خود جذب کند و در حال حاضر می‌توان گفت که به طور قطع موفق ترین شبکه اجتماعی دنیا است اما آقای مارک زوکربرگ -موسس فیسبوک- یقیناً می بایست یک نکته را در پس ذهنش داشته باشد و آن هم اینکه اگر تلاشی برای محترم شمردن دغدغه های کابرانش نکند مسلماً جایگاهش را از دست خواهد داد (همانند اتفاقی که برای Yahoo 360 و سایر شبکه های اجتماعی محو شده رخ داد.)

از بهترین نوشته‌های کاربران سکان آکادمی در سکان پلاس


online-support-icon