یکی از مفیدترین و انساندوستانهترین اقداماتی که فعالان حوزۀ وب میتوانند صورت دهند، کمک به هرچه غنیتر کردن دیتای علمی موجود و ایجاد سهولت هرچه بیشتر برای دیگر کاربران در دسترسی به آنها است که اگر به ارائۀ چنین خدمتی علاقمندید، بایستی با سرویس Dat آشنا شوید.
Dat یک سرویس اپنسورس عامالمنفعه و نامتمرکز است که برای به اشتراکگذاری و سینک کردن دیتا از طریق اینترنت مورد استفاده قرار میگیرد. هر فرد فعالی در فضای اینترنت با ایجاد سرویسهایی که به تولید و به اشتراکگذاری دیتا کمک میکند، در واقع به تقویت تفکر همکاری برای ایجاد دیتابیسی عمومی کمک مینماید (این کار مشابه امکانی است که گیت برای سورسکد فراهم کرده است.) Dat در قالب ابزاری چندمنظوره و قابلاستفاده برای هرگونه دیتای موجود در وب طراحی شده است اما هدف اصلی ایجادکنندگان این سرویس اپنسورس این بوده تا امکان انتشار و آرشیو نمودن دیتابیسهای علمی را به شکلی ساده و آسان فراهم کنند.
Dat یک نرمافزار 100٪ اپنسورس است به طوری که این سرویس دارای آپشن توزیع متناظر نیز است؛ بدین معنا که هرچقدر یک دیتابیس بیشتر به اشتراک گذاشته شود، کاربران سریعتر میتوانند به آن دیتابیس برای سینک کردن یا کپی کردنش دسترسی پیدا کنند (Kaggle ابزار دیگری است که ماهیت به نسبت مشابهی با Dat دارد که برای کسب اطلاعات بیشتر، میتوانید به مقالهٔ Kaggle: کامیونیتی مدیریت پروژههای مرتبط با Data Science مراجعه نمایید.)
تاریخچهٔ Dat
اولین خط کد در 17 آگوست 2013 برای توسعهٔ این سرویس زده شد و پس از آن شش ماه زمان لازم بود تا الگوی اولیۀ این سرویس ساخته شود. در ادامه، این ابزار از مرحلۀ پروتوتایپ گذر کرد و وارد فاز آلفا و انتشار گسترده شد و در بهار 2014، تعداد اعضای تیم توسعهدهندهٔ تیمش به سه نفر افزایش یافت.
یکی از حامیان این سرویس در این مرحله پیشنهاد داد با اینکه الگوی اولیۀ Dat مناسب و قابلقبول است، اما بهتر است موارد استفادۀ علمی در این نرمافزار در اولویت قرار بگیرد و به این ترتیب هم تیم اجرایی میدان دید و هدف کلی پروژه را توسعه داد به طوری که از اکتفا به نقطۀ شروع که چیزی نبود جز ارائهٔ یک دیتابیس جدولی، فراتر رفته و امکاناتی را به این سرویس اضافه نمودند که آن را به یک مرجع دیتابیس علمی بسیار بزرگتری تبدیل کرد.