۴ فاکتور مهم در دلبری کردن از گوگل و کسب رنکینگ بهتر در سال ۲۰۱۷

۴ فاکتور مهم در دلبری کردن از گوگل و کسب رنکینگ بهتر در سال ۲۰۱۷

اگر بخواهیم از فاکتورهای تأثیرگذار در رنکینگ صفحات وب صحبت کنیم، شاید با فهرست بلند بالایی با بیش از 200 فاکتور روبه‌رو شویم؛ اما نگران نباشید، تأثیر همۀ این فاکتورها برابر نبوده و فقط با مد نظر قرار دادن مهم‌ترینِ آن‌ها می‌توانید سایت خود را به جایگاه بهتری در نتایج جستجو برسانید. از آن‌جا که موتورهای جستجویی همچون گوگل همواره در حال تغییر دادن و افزایش کارایی الگوریتم‌های رنکینگ خود هستند، نمی‌توان در همۀ زمان‌ها یک پاسخ کاملاً ثابت برای این سوال داشت که «مهم‌ترین فاکتورها کدامند؟» به هر حال، در این مقاله می‌خواهیم باتوجه به نتایج مطالعات سئو که توسط ۳ سایت SearchMetrics ،Backlinko و SEO PowerSuite انجام شده است، مهم‌ترین فاکتورهای رنکینگ در سال 2017 را معرفی نماییم. در ادامه با سکان آکادمی همراه باشید.

1. محتوا
این که محتوا یکی از تأثیرگذارترین عوامل رنکینگ است خبر جدیدی نیست؛ محتوا همیشه یک فاکتور مهم بوده، هست و خواهد بود اما در سال‌های اخیر محتواهای متمرکز بر کلمات‌کلیدی اهمیت خود را از دست داده و محتواهای «مرتبط» که از سطح خوانایی مناسبی نیز بهره‌مند باشند، ارزش بیشتری پیدا کرده‌اند. 

در واقع گوگل دیگر صرفاً بر اساس وجود یا عدم وجود کلمات خاص در متن، یک صفحه را رتبه‌بندی نمی‌کند بلکه صفحه‌ای رنکینگ بالاتری به دست خواهد آورد که ارتباط و همخوانی بیشتری با عبارات سرچ شده داشته باشد. اما منظور ما از عبارت «مرتبط‌‌ترین محتوا» چیست؟ به طور خلاصه می‌توان گفت منظور جامع‌ترین و کامل‌ترین محتوای موجود در وب است. در واقع، امروزه موتورهای جستجو سرچ را به صورت معنایی انجام می‌دهند و الگوریتم‌هایی مانند مرغ‌مگس‌خوار و رنک‌برین برای ارتباط معنایی و بهینه‌سازی در این راستا، اهمیت زیادی قائل می‌شوند.

به عبارت دیگر، اگر می‌خواهید محتوای شما رنکینگ بهتری به دست بیاورد، باید سعی کنید محتوای خود را به نحوی بنویسید که هر چه بیشتر و ساده‌تر برای کاربران قابل درک باشد نه این‌که بدون توجه به خوانایی، صرفاً حجم زیادی از کلمات کلیدی را در متن بگنجانید! همچنین بررسی‌ها نشان داده‌اند که محتواهای طولانی‌تر نسبت به محتواهای کوتاه‌تر رنکینگ بهتری را کسب می‌نمایند (این موضوع احتمالاً به این دلیل رخ می‌دهد که طولانی بودن مطلب امکان پرداختن به جوانب مختلف و جزئیات موضوع مورد بحث را برای نویسنده فراهم نموده و در نتیجه محتوای کامل‌تر و جامع‌تری تولید می‌‌شود.)

از سوی دیگر مشخص شده است که محتواهای برتر موبایلی، حجمی معادل با دو سوم حجم محتواهای برتر دسکتاپی داشته‌اند و این نکته را نیز در نظر داشته باشید که روز‌به‌روز بر تعداد کاربران موبایلی افزوده می‌شود پس این یک باید است که وبسایت خود را برای دیوایس‌های هوشمندی همچون موبایل و تبلت بهینه کنیم. حال سوالی که پیش می‌آید این است که چگونه سایت خود را از نظر محتوا بهینه کنیم؟

محتوا، سایر فاکتورهای رنکینگ -مانند نرخ پرش (Bounce Rate) و نرخ کلیک (CTR)- را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. بنابراین اگر می‌خواهید بهترین نتیجه را بگیرید، باید تلاش کنید تا جامع‌ترین و مرتبط‌ترین محتوا را تولید نمایید. برای این منظور، باید محتواهای کم‌ارزش سایت خود را شناسایی نموده و آن‌ها را اصلاح نمایید، به موضوعاتی بپردازید که از نظر مخاطبان مسائل مهمی هستند و سعی کنید در محتواهای خود به سرفصل‌های کمتری پرداخته و در عوض جزئیات بیشتری را مطرح نمایید (برای دسترسی به این اهداف، می‌توانید از نرم‌افزارهای بررسی محتوا نیز استفاده کنید.)

2. بک‌لینک
بک‌لینک نیز همچنان جایگاه خود را به عنوان یکی از مهم‌ترین فاکتورهای رنکینگ حفظ نموده است؛ با این حال، نحوۀ ارزیابی این فاکتور نسبت به گذشته تغییر کرده است و گوگل یاد گرفته بک‌لینک‌های خوب را از بک‌لینک‌های بد تشخیص دهد. امروزه صرفاً زیاد بودن تعداد بک‌لینک‌ها نمی‌تواند تضمین کننده موفقیت شما در این فاکتور باشد بلکه علاوه بر تعداد، فاکتورهایی همچون تنوع و اعتبار دامین صفحات لینک‌دهنده نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.

بنابراین برای موفقیت در این فاکتور باید ۲ نکته را رعایت کنید؛ نکته اول این‌که محتوای باکیفیت و مورد تقاضای مخاطب را تولید نمایید و نکته دوم این‌که بی‌وقفه آن را نشر دهید. به این ترتیب سایر افرادی که زمینۀ کاری مشترکی با شما دارند، این مطلب را خوانده و به آن لینک می‌دهند. سپس گوگل متن استفاده شده در این بک‌لینک‌ها را با کلمات کلیدی محتوای شما تطبیق داده و در نتیجه محتوای سایت شما را به عنوان یک محتوای مرتبط شناسایی می‌نماید.

هنگامی که محتوای شما تعداد زیادی از این بک‌لینک‌های باکیفیت را دریافت کند، به ۳ سیگنال مهم رنکینگ دست خواهید یافت که عبارتند از: تعداد، اعتبار و تنوع بک‌لینک. نکتۀ مهم دیگر این‌که میزان محبوبیت در رسانه‌های اجتماعی نیز با تعداد بک‌لینک‌های باکیفیت دریافتی شما ارتباطی مستقیم دارد.

در پاسخ به این سوال که چگونه وبسایت خود را از نظر فاکتور بک‌لینک بهینه کنیم؟ ‌‌بایستی گفت که روش‌های زیادی برای لینک‌سازی وجود دارد اما همۀ این روش‌ها در نهایت به بازاریابی محتوا ختم می‌شوند و همان‌طور که قبلاً اشاره شد تنها از ۲ گام تشکیل شده‌اند. گام اول تولید محتوای باکیفیت و گام دوم انتشار درست آن.

اگر نمی‌دانید برای تولید محتوای باکیفیت و اوریجینال از کجا شروع کنید، برای شروع می‌توانید محتوای باکیفیت دیگری -که لینک‌های زیادی دریافت نموده است- را  بررسی کنید، سپس بر مبنای آن، محتوای خود را تولید نموده، آن‌را بسط و گسترش دهید و در محتوای خود به تفضیل و با جزئیات بیشتر به بررسی و توضیح موضوع بپردازید. در مورد بک‌لینک‌ها می‌توانید از یک نرم‌افزار بررسی لینک نیز بهره برده و با استفاده از آن تصویر بهتری از جایگاه خود به دست آورید. با استفاده از چنین نرم‌افزارهایی می‌توانید:

- تعداد و کیفیت بک‌لینک‌های دریافتی محتوای سایت خود را رصد کنید.
- سایت‌های مناسب برای دریافت بک‌لینک‌های باکیفیت را شناسایی نمایید.
- بک‌لینک‌های بی‌کیفیت را حذف کرده و یا -در صورت عدم امکان حذف- آن‌ها را رد نمایید و به این ترتیب به گوگل بگویید که نمی‌خواهید این بک‌لینک‌ها در رنکینگ سایت شما مد نظر قرار گیرند.

3. Mobile-First بودن وبسایت شما
یکی از بزرگ‌ترین تغییراتی که در سال 2016 رخ داد این بود که گوگل به سمت ایندکس کردن سایت‌ها بر اساس Mobile-First بودن آ‌ن‌ها، حرکت نمود. Mobile-First بودن صفحات اکنون به یک فاکتور بسیار مهم رنکینگ تبدیل شده و در آینده نیز بر اهمیت آن افزوده خواهد شد. این بدان معنا است که گوگل صفحاتی که برای دیوایس‌های هوشمندی همچون موبایل و تبلت بهینه شده‌اند را بیشتر در معرض دید جستجو کنندگان قرار می‌دهد. امروزه سازگاری با موبایل فاکتوری است که از سوی اغلب وبسایت‌ها رعایت می‌شود و دیگر یک امتیاز خاص به حساب نمی‌آید. بنابراین در سال 2017 دیگر سازگاری با موبایل کافی نیست و باید صفحات از ابتدا برای کاربر موبایل طراحی شوند!

اما نکتۀ مهمی که از سوی گوگل اعلام شده و در این زمینه باید مد نظر قرار گیرد این است که اگر در حال ایجاد نسخۀ موبایل وبسایت خود هستید، قبل از تکمیل نهایی، این نسخه را لانچ نکنید. انتشار یک نسخۀ موبایل نصفه و نیمه و یا خراب نه‌تنها کمکی به بهبود رنکینگ سایت شما نمی‌کند بلکه می‌تواند سبب قرار گرفتنن سایت در رتبه بدتری نیز بشود. از این رو، اگر هنوز نسخۀ موبایل سایت خود را تکمیل نکرده‌اید، کار خود را با همان نسخۀ دسکتاپ ادامه دهید تا هنگامی که نسخۀ موبایل آن کاملاً آمادۀ انتشار شود.

سرعت بارگذاری سایت نیز فاکتوری است که مستقیماً با تجربۀ کاربری در ارتباط است؛ نسخۀ دسکتاپ وبسایت‌ها باید در ۳ ثانیه و یا کمتر و نسخۀ موبابل باید در ۲ ثانیه و یا کمتر لود شود. حال چگونه وبسایت خود را از نظر فاکتور تجربۀ کاربر بهینه کنیم؟

باید از Google Search Console برای اضافه نمودن نسخۀ موبایل به وبسایت خود و ارزیابی آن استفاده کنید. علاوه بر این،‌از ابزار Structured Data Testing برای حصول اطمینان از تطابق نسخۀ دسکتاپ و موبایل استفاده نمایید و در نهایت با استفاده از PageSpeed Insights سرعت صفحات سایت خود را بسنجید. اگر صفحات کندی دارید با استفاده از ابزارهای کمکی مشکلاتی مانند محتواهای غیر فشرده، خطاها و ... را شناسایی و برطرف نمایید.

4. سایر فاکتورهای تکنیکی
علاوه بر موارد ذکر شده، فاکتورهای دیگری نیز در رتبۀ سایت شما موثر هستد. مهم‌ترین این فاکتورها عبارتند از :

- رمزنگاری (Encryption): بررسی‌های سایت Backlinko نشان داده است که ارتباطی قوی میان استفاده سایت‌ها از پروتکل HTTPS و قرارگیری آن‌ها در صفحۀ نخست نتایج گوگل وجود دارد. همچنین بررسی‌های سایت SearchMetrics نیز این موضوع را تأیید نموده و نشان داده است که در حال حاضر 45 درصد از وبسایت‌های برتر، از پروتوکل HTTPS استفاده نموده‌اند (این مقدار در سال 2015، برابر با ۱۲٪ بود). گوگل در سال 2014 اعلام کرد که وبسایت‌هایی که از پروتکل HTTPS استفاده نمایند نسبت به سایت‌هایی که از HTTP استفاده می‌کنند به رنکینگ بهتری دست خواهند یافت. در همین راستا، در سال 2017 وبسایت‌هایی که هنوز به HTTPS مهاجرت نکرده‌اند، در مرورگر گوگل‌ کروم به عنوان وبسایت‌های ناامن شناخته می‌شوند (برای این‌که ببنید یک وبسایت از پروتکل HTTPS استفاده می‌کند یا HTTP، کافی است به نوار آدرس مرورگر نگاه کنید؛ همان‌طور که هم‌اکنون ملاحظه می‌کنید، وبسایت‌هایی همچون سکان آکادمی که از پروتکل امن اچ‌تی‌تی‌پی‌اس استفاده می‌کنند، با یک علامت سبز رنگ مشخص می‌شوند.)

- تگ‌های هدینگ‌ H1 و H2: در سال 2017 صفحات دارای H1 و H2 بیش از صفحات فاقد این هدینگ‌ها مورد بازدید قرار گرفته‌اند؛ نتایج بررسی‌های سایت SearchMetrics نشان دهندۀ وجود ارتباط قوی میان استفاده از حداقل یک تگ H2 در صفحه و کسب رنکینگ بالاتر است.

- متن لنگر (Anchor Text): تطابق کامل متن لنگر با کلمات کلیدی صفحۀ هدف، هنوز هم تأثیر زیادی بر رنکینگ دارد اما باید دقت داشته باشید که اگر لینک‌های شما غیرعادی و اسپم‌مانند باشند، ممکن است توسط الگورتیم پنگوئن گوگل جریمه شوید. بنابراین هرگز از اهمیت تنوع و طبیعی بودن کلمات متن لنگر بک‌لینک‌ها غافل نشوید. برای آشنایی بیشتر با Anchor Text، به مثال زیر توجه کنید:

<a href="https://sokanacademy.com/courses/coding">آموزش برنامه‌نویسی</a>

همان‌طور که در کد فوق مشاهده می‌شود، متن «آموزش برنامه‌‌نویسی» اصطلاحا Anchor Text نامیده می‌شود. 

- صفحات واسط (Interstitials): در راستای تأکید گوگل بر بهینه‌سازی صفحات برای موبایل، وجود صفحات واسط پاپ‌آپ تمام صفحه -که کل محتوای در حال نمایش در نمایشگر موبایل را می‌پوشاند- به عنوان یک فاکتور منفی در نظر گفته شده و ممکن است چنین صفحاتی مورد جریمه قرار گیرند. البته استثنائاتی نیز در نظر گرفته شده است (مانند دیالوگ‌های لاگین، بنرهای کوچک که به راحتی قابل چشم‌پوشی هستند و صفحات واسطی مانند صفحۀ تأیید سن کاربر که مثلا بالای ۱۸ سال باشد.)

در پاسخ به این سوال که چگونه سایت خود را برای فاکتورهای فوق‌الذکر بهینه کنیم؟ بایستی گفت که پیش از هر چیز، باید به پروتکل HTTPS مهاجرت کنید، از هدینگ‌های H1 و H2 استفاده کنید (به ویژه اگر سایت‌های برتر در زمینۀ کسب‌و‌کار شما فاقد این هدینگ‌ها هستند، این مورد اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.)، از تنوع و ارتباط معنایی کلمات متن لنگر لینک‌ها با کلمات کلیدی متن محتوای خود مطمئن شوید و در نهایت تمام صفحات واسط پاپ‌آپ را از نسخۀ موبایل وبسایت خود حذف کنید.

سخن پایانی
سئو یک صنعت دائماً در حال تغییر است؛ در چند سال اخیر شاهد تلاش گوگل برای تشخیص محتواهای غنی، لینک‌های باکیفیت و تجربۀ کاربری عالی از نسخۀ موبایل وبسایت‌ها بوده‌ایم. فاکتورهای خیلی زیادی در رنکینگ سایت شما می‌توانند تأثیرگذار باشند اما اگر تنها در فاکتورهایی که از اهمیت بالاتری برخوردار هستند بتوانید سایت خود را بهینه نمایید، در رقابت با سایر سایت‌ها رنکینگ بهتری نصیب شما خواهد شد.

دیدگاه شما چیست؟ به نظر شما چه موارد دیگری می‌تواند تأثیر عمده‌ای در رنکینگ صفحات داشته باشد؟ شما در سئوی سایت خود بیشتر کدام فاکتورها را مد نظر قرار داده‌اید؟ دیدگاه‌ها و تجربیات خود را با ما و سایر کاربران سکان آکادمی به اشتراک بگذارید.

از بهترین نوشته‌های کاربران سکان آکادمی در سکان پلاس


online-support-icon