با وجود تمام تلاشی که توسعهدهندهها برای بالا بردن امنیت نرمافزار تولید شده میکنند، گاهی همه چیز مطابق انتظار پیش نرفته و آسیبهایی که پیشبینی نمیشدند به وجود میآیند. اما بایستی بدانیم که باید این آسیبها را به فال نیک بگیریم زیرا واقعیت امر آن است که به هر چه امنتر شدن نرمافزار شما کمک میکنند و در نهایت به نفع شرکت یا استارتاپ تمام شده و باعث میشوند که از همین ابتدا فکری برای این مشکل بکنید. در همین راستا، در این مقاله به بررسی سه مورد از مهمترین عواملی که باعث به وجود آمدن این مشکلات میشوند خواهیم پرداخت.
استانداردهای کدنویسی ناامن
استانداردهای کدنویسی ناامن یکی از اصلیترین عوامل ایجاد اختلال در اپلیکیشنها است؛ تنها به این دلیل که امنیت از ابتدا یک اولویت نبوده است! عملکرد صحیح یک محصول ملاک تشخیص میزان حرفهای بودن کار یک توسعهدهنده است و اصلاً امنیت نرمافزار مد نظر ملاک این سنجش نیست!
شاید یکی از علل چنین مسئلهای این باشد که برنامهنویسان و توسعهدهندگان همواره خود را از طرف شرکت زیر فشار میبینند چرا که باید اپلیکیشنهای جدید را طبق دِدلاین (موعد) از پیش تعیین شده تحویل دهند و همین مسئله باعث میشود که برخی جنبههای امنیتی کار تحتالشعاع قرار گیرد.
گذاشتن تمام تمرکز روی ضربالعجل بهایی دارد که باید پرداخت و بهای گزاف در این مورد، امنیت پایین محصول است نه عملکرد آن. در واقع، درصد قابلتوجهی از دولوپرها قبل از ریلیس (عرضه) کردن اپلیکیشن جدید خود، اصلاً زحمت چک کردن میزان امنیت آن را به خود نمیدهند.
بهکارگیری نرمافزارهایی که امنیت پروژه را طی مسیر کدزنی محک میزنند، یکی از راهحلهای مواجهه با این دست مشکلات است. در واقع، با انجام این کار نه تنها میتوان از عدم بروز مشکل پس از اتمام کار اطمینان حاصل کرد، بلکه امکان پیش آمدن ضررهای مالی که در نتیجهٔ بیدقتی پیش آمده و میزان امنیت پروژه را تحتالشعاع قرار میدهند نیز به حداقل میرسد.
عدم استفاده از تمهیدات امنیتی جدید
امروزه دنیای امنیت در نتیجهٔ وجود مشکلات و آسیبها همواره در حال تغییر است. بنابراین هرچقدر هم که تیم امنیتی شما قوی و قادر به حل هرگونه مشکلی در کسری از ثانیه باشد، باز هم موضوعات جدیدی برای یاد گرفتن وجود دارد. سعی کنید از تسترها و توسعهدهندگان تیم خود بخواهید تا هیچ فرصتی را برای آشنا شدن با تمهیدات جدید از دست ندهند. اگر توسعهدهندگان شما با تازهترین راههای کنترل امنیت پروژه آشنا باشند، همکاران بخش تست نرمافزار بدون شک میتوانند زمان خود را صرف مسائل دیگری کنند.
آسیبپذیری ذاتی زبانهای برنامهنویسی
داشتن آگاهی و دانش کافی در مورد مشکلاتی که به واسطهٔ استفاده از یک زبان برنامهنویسی خاص ایجاد میشود، منجر به تولید یک اپلیکیشن درست و حسابی میشود. تیم توسعهٔ شما بدون شک میداند که برای هر نوع اپلیکیشن چه زبانی مناسبتر است و در نتیجه میبایست با میزان آسیبپذیری آن زبان نیز آشنایی کافی داشته باشد و بداند که این درصد از آسیبپذیری میتواند باعث ایجاد مشکل بشود یا خیر.
از آنجایی که هیچ زبانی از آسیبهای امنیتی مصون نیست، با استفاده کردن از یک زبان خاص که توسعهدهندگانش ادعا میکنند ایمن است، هرگز نمیتوان ادعا کرد که اپلیکیشن تولیده شده به مشکل برنخواهد خورد. به جای اینکار، بهتر است توسعهدهندگان و تیم امنیتی با یک همکاری مشترک سعی در یافتن نقاط ضعف و قوت زبان مورد نظر کرده و خود را جهت حل مشکلات احتمالی آماده کنند.
با این درک متقابل، توسعهدهندگان قادر خواهند بود تا نقاط آسیبپذیر زبان (یا فریمورک) مورد نظر را شناسایی کنند و تیم امنیت تمام تلاش خود را جهت برطرف کردن آن قبل از دیپلوی کردن اپلیکیشن به کار گیرد که در این صورت، از هدر رفتن وقت، انرژی و هزینه جلوگیری خواهد شد.
به نظر شما برای ایمنتر کردن نرمافزارهای خود از چه راهکارهای دیگری هم میتوان استفاده نمود؟ نظرات، دیدگاهها و تجربیات خود را با سایر کاربران سکان آکادمی به اشتراک بگذارید.