چگونه از تصاویر در جهت ایجاد یک تجربهٔ کاربری خوب استفاده کنیم؟

چگونه از تصاویر در جهت ایجاد یک تجربهٔ کاربری خوب استفاده کنیم؟

اگر نگاهی به تاریخ بشر بیندازیم، می‌بینیم که در گذشته‌های دور هم انسان‌ها از طریق تصاویر برای انتقال مفاهیم بین یکدیگر استفاده می‌کرده‌اند به طوری که در گذشته با نقاشی روی دیوار غارها، کتیبه‌ها و … این ارتباط صورت می‌گرفت اما این در حالی است که امروزه ما به جای حَکاکی روی دیوارها و چیزهایی از این دست، از فناوری استفاده می‌کنیم!

آشنایی با خصوصیات کاربران سایت
پیش از اینکه اقدام به خلق یک داستان برای مشتریان خود کنیم، باید کاربران بالقوهٔ آن مشتری را به خوبی درک کنیم که این کار را باید از طریق تحقیق در مورد آن‌ها انجام دهیم. به عبارت دیگر، ببینیم که چه جنسیتی دارند، از کجای ایران هستند، سطح تحصیلات ایشان چیست که به دیتایی از این دست اصطلاحاً خصوصیات دموگرافیک گفته می‌شود.

سایت‌هایی که در گذشته طراحی می‌کردیم بیش از آنکه بصری باشند، متنی بودند اما امروزه سلیقهٔ کاربران به طرز قابل‌توجهی تغییر کرده است و ایشان بیشتر تمایل به دیدن تصاویر جذاب دارند تا اینکه یک متن طولانی را بخوانند! اگر امروزه در طراحی سایت‌های خود از تصاویر و ویدیو استفاده نکنیم، خیلی ساده خود را از تمام پتانسیلی که یک وب‌سایت دارا است محروم کرده‌ایم؛ خواه این سایت شخصی باشد خواه یک سایت حرفه‌ای با چندین هزار کاربر در روز.

یک تصویر بیش از هزار کلمه ارزش دارد
مسلماً تاکنون با این گزاره بارها و بارها مواجه شده‌اید. واقعیت امر آن است که این ادعا از دید علمی هم به اثبات رسیده به طوری که تحقیقات علمی حاکی از آنند که یک تصویر خوب می‌تواند تا ۶ برابر بیشتر از متن اطلاعات را به مخاطب انتقال دهد و دلیل این مسأله هم خیلی واضح است چرا که ما انسان‌ها تصاویر را به مراتب راحت‌تر به ذهن می‌سپاریم مضاف بر اینکه انسان‌ها تفاوت‌های مابین تصاویر را به مراتب راحت‌تر از تفاوت مابین جملات تشخیص می‌دهند و به همین دلیل هم هست که ما معانی تصاویر را با سهولت بیشتری می‌توانیم درک کنیم. به طور کلی، اگر بخواهیم از تصاویر به منظور داستان سرایی استفاده کنیم، حتماً باید نکات زیر را به خاطر داشته باشیم:

- اشتباهی که برخی طراحان سایت مرتکب می‌شوند این است که چندین تصویر را در کنار یکدیگر قرار می‌دهند و به همین خاطر است که ذهن کاربران از تمیز دادن تصاویر ناکام خواهد ماند.

- تصاویر یک سایت باید با یکدیگر هم‌خوانی ظاهری داشته باشند اما نیازی نیست تا محتوای آن‌ها یکسان باشد تا به راحتی قابل تمیز دادن توسط کاربران گردند.

- از تصاویری با مضامین انتزاعی در سایت خود استفاده نکنید. استفاده از تصاویر در طراحی سایت قرار نیست که یک تست هوش باشد که کاربران معنی پشت آن را حدس بزنند؛ بلکه با نگاه اول باید مفهوم تصویر در ذهن کاربران تداعی گردد.

- اگر از تصاویر افراد در سایت خود استفاده می‌کنید، سعی کنید که این کاراکترها در همه جای سایت با یکدیگر هم‌خوانی داشته باشند به طوری که هرگز یک‌جا تصویر مردی با کروات نداشته باشید بعد جای دیگر تصویر مرد دیگری با تی‌شرت تا کاربران همچون یک فیلم، بتوانند داستان سایت را دنبال کنند (البته همواره استثناء‌هایی وجود دارد که باید این قانون را نقض کرد.)

- مخاطبین سایت‌های ما اکثراً ایرانی هستند، پس توصیه می‌کنیم تصاویری از خود جامعهٔ ایران استفاده شود تا کاربران احساس نزدیکی بیشتری با داستان سایت کنند.

- درست است که هدف‌مان ایجاد یک داستان در سایت است، اما این اصلاً بدان معنا نیست که نمی‌توانیم از متون در کنار تصاویر استفاده کنیم. هر کجا که نیاز دیدید، می‌توانید برای اثرگذاری بیشتر تصاویر از چند جمله هم استفاده کنید.

- هرگز با سرچ در گوگل تصاویر خود را انتخاب نکنید چرا که ممکن است سایت‌های دیگری هم همان تصاویر را استفاده کرده باشند و این مسأله با میزان ماندگاری تصاویر در ذهن مخاطبین در تضاد است به علاوه اینکه بسیاری از این تصاویر #کپی‌رایت دارند. هرچه تصویری که استفاده می‌کنید خاص‌تر باشد، آن تصویر بیشتر در ذهن کاربران خواهد ماند (یکی از سایت‌های خوب که تصاویر باکیفیت به صورت رایگان عرضه می‌کند Unsplash است.)

جدای از نوع سایتی که طراحی می‌کنیم، حتماً می‌باید این نکته را به خاطر داشته باشیم که اطلاعات قرار گرفته روی سایت باید حداقل چند روزی در ذهن مخاطب بمانند. تجربه نشان داده است وقتی ما از تصاویر در طراحی سایت خود استفاده می‌کنیم، درصد قابل‌توجهی از اطلاعات در چند روز آتی در ذهن مخاطب باقی خواهند ماند که همین مسئله در باز گرداندن ایشان به سایت می‌تواند مفید واقع گردد. همچنین باید به این نکته هم توجه داشته باشیم که کسب‌وکارهای آنلاین زمان خیلی اندکی در اختیار دارند تا یک کاربر جدید را به خود جلب کنند که در این مدت زمان اندک کار زیادی از دست متون بر نخواهد آمد بلکه نیاز به تصاویر (و کمی هم متن در کنار آن‌ها) داریم تا توجه کاربر را به خدمات یا محصولات سایتی که طراحی کرده‌ایم جلب کنیم.

خنداندن، گریاندن، به فکر فرو بردن یک کاربر یا به طور کلی برانگیختن احساسات کاربران کار نسبتاً دشواری است. متون به سختی می‌توانند احساسات کاربران را تهییج کنند و این در حالی است که در دست گرفتن احساسات کاربران با استفاده از تصاویر کاری به مراتب آسان‌تر است اما توجه داشته باشیم که انتخاب تصاویری که بر اساس قانون 80/20 اکثر کاربران سایت را تحت تأثیر قرار دهد نیز کار بسیار دشواری است (برای آشنایی بیشتر با این قانون، به مقالهٔ قانون ۸۰/۲۰ (اصل پارِتو) چیست؟ مراجعه نمایید.)

تصاویر و تبلیغات
اگر اهل مطالعهٔ مجلات باشید، می‌بینید که شرکت‌های زیادی اقدام به تبلیغ در مجلات معروف می‌کنند. چیزی که تمامی این تبلیغات به صورت مشترک دارند، استفاده از تصاویر جذاب و گیرا است و کمتر تبلیغ حرفه‌ای را می‌توان یافت که صرفاً از متون داخل آن‌ها استفاده شده باشد و دلیل این مسأله هم آن است که مدیران تبلیغاتی و هنرمندان طی سالیان طولانی، حتی زمانی که وب به شکلی که امروزه آن را می‌بینیم وجود نداشت، درک کرده‌اند که تأثیر تصاویر در به یاد آوردن محصولات تبلیغاتی به مراتب بیشتر از جملات است.

ما هم به عنوان یک طراح حرفه‌ای سایت باید از این تجربهٔ کارشناسان تبلیغات استفاده کرده و در طراحی سایت‌ها از تصاویر استفاده کنیم. در واقع، وقتی یک سایت طراحی می‌کنیم، به نوعی داریم چیزی را تبلیغ می‌کنیم و از همین روی برای اثربخش‌تر کردن تبلیغ خود به ناچار نیازمند به استفاده از تصاویر تأثیرگذار هستیم (به طور کلی، مدل‌های یادگیری افراد را می‌توان در سه دستهٔ کلی شنیداری، بصری و حرکتی جای داد و جالب آنجا است که تحقیقات نشان داده‌اند که اکثر افراد دنیا بصری هستند. به عبارت دیگر، از طریق چیزهایی همچون فیلم، ویدیو، تصویر، چارت، نمودار و به طور کلی هر چیزی که رنگ و بویی داشته باشد، افراد بصری محتوای هر چیزی را به مراتب بهتر به خاطر می‌سپارند که با در نظر گرفتن این نکته دیگر نیاز به توضیح نیست که استفاده از تصاویر در طراحی سایت‌ یک باید است.)

نتیجه‌گیری 
درک تأثیرات تصاویر روی مخاطبین سایت و نحوهٔ استفادهٔ صحیح از تصاویر در طراحی‌های خود می‌تواند ما را از یک طراح سایت معمولی به یک طراحی سایت حرفه‌ای مبدل سازد. تجربیات طراحان و توسعه‌دهندگان شرکت داده پرداز پویای شریف طی سال‌ها طراحی سایت‌های بزرگ و کوچک، از پرتال‌های سازمانی گرفته تا فروشگاه‌های آنلاین و غیره، گواه آن است که تک‌تک ما در ارتقاء وب فارسی سهیم بوده و باید تمام تلاش خود را به کار بندیم تا با هرچه حرفه‌ای‌تر کار کردن، همگام با کشورهای پیشرو در صنعت وب پیش رویم.

از بهترین نوشته‌های کاربران سکان آکادمی در سکان پلاس


online-support-icon