پهپاد خورشیدی فیسبوک برای مجهز کردن نقاط دور از دسترس به اینترنت، پروازش را آغاز کرد

پهپاد خورشیدی فیسبوک برای مجهز کردن نقاط دور از دسترس به اینترنت، پروازش را آغاز کرد

هواپیمای غول پیکر بدون سر نشین فیسبوک که آکوئیلا (Aquila) نام دارد، به تازگی اولین پرواز آزمایشی اش را پشت سر گذاشته است. این پهپاد به گونه ای طراحی شده است که بتواند انرژی مورد نیاز خود را تماماً از نور خورشید به دست آورد. فیسبوک قصد دارد از این پهپاد برای ارتقای سطح همبستگی مجازی دنیای واقعی استفاده کند. برای آشنایی بیشتر با آکوئیلا، با سکان آکادمی همراه باشید.

هدف آکوئیلا -پهپاد خورشیدی فیسبوک- فرستادن اینترنت از طریق لیزر به نقاط مختلف جهان می باشد. این پهپاد در حدود یک ماه پیش آخرین پرواز آزمایشی خود را با موفقیت به پایان رساند و فیسبوک این موفقیت را به تازگی به صورت رسمی عمومی کرد. در واقع خود این پهپاد بخشی از کارگروه اینترنت دات اورگ (Internet.org Initiative) فیسبوک است. لابراتوار پژوهشی Connectivity Lab فیسبوک یکی از تلاش های متعدد این شرکت برای ایجاد امکان دسترسی به اینترنت در سراسر جهان می باشد.

طبق گفته جی پاریک (Jay Parikh)، سرپرست کل مهندسین در فیسبوک: "این اولین بار است که این گروه تحقیقاتی توانسته است یک هواپیما با مقیاس واقعی را به پرواز در آورد." این پرواز با ارتفاع کم، بیش از 90 دقیقه به طول انجامید که 3 برابر آن چیزی بود که برنامه ریزی کرده بودند. پاریک در یکی از پست هایش در بلاگ خود نوشت:

زمانی که آکوئیلا تکمیل شود، قادر خواهد بود محوطه ای به قطر 60 مایل را دور بزند و اینترنت را از ارتفاعی بیش از 18 هزار متر با استفاده از ارتباطات لیزری و سیستم های امواج میلیمتری به پایین ارسال کند. آکوئیلا چنان طراحی شده که به شدت پر بازده باشد و هر بار تا 3 ماه به پرواز خود ادامه دهد.

با آن که بسیاری از مراجع این ساخته شرکت فیسبوک را یک پهپاد می دانند، ولی خود شرکت فیسبوک آن را به عنوان یک هواپیمای خورشیدی با ماندگار بالا و ارتفاع بالا توصیف کرده است. فاصله میان دو انتهای بال آکوئیلا بزرگ تر از فاصله دو بال بوئینگ 737 می باشد و بال ها و چارچوب آن از فیبرهای کربنی ساخته شده اند. به علاوه، همان طور که پیش تر هم گفته شد، این هواپیما با انرژی خورشیدی کار می کند و در نتیجه در طول روز به طور مستقیم با کمک خورشید، و در طول شب با استفاده از باتری هایی که در طول روز شارژ شده اند به کار خود ادامه می دهد. این باتری ها قادرند تا 13 الی 14 ساعت انرژی مورد نیاز این هواپیما را تأمین کنند.

 اولین پرواز آزمایشی هواپیمای طراحی شده در اندازه واقعی در ارتفاع پایین صورت گرفت و این در حالی است که این هواپیما قرار است در شرایط واقعی در ارتفاع 20 هزار متری از سطح زمین پرواز کند. آکوئیلا در حدود 5000 وات توان مصرفی دارد که تقریباً مساوی ۳ عدد از همان سشوارهایی است که همه ما در خانه داریم. در آزمایش هایی که بر روی این هواپیما انجام شده است، لیزری که این هواپیما قرار است ارسال کند توانست 10 گیگابایت اطلاعات را به منطقه هدف ارسال کند و این در حالی بود که منطقه مورد نظر در فاصله 1 کیلومتری قرار داشت.

با این که اولین پرواز آزمایشی  هواپیمای فیسبوک موفقیت آمیز بوده است، ولی همه به خوبی می دانند که هنوز مسیر پر پیچ و خمی برای رسیدن به هدف اصلی اش، یعنی همان قابلیت به کارگیری این هواپیما در شرایط واقعی پیش رو است.

به طور مثال برای آن که این هواپیما قادر باشد 3 ماه به صورت پیوسته و مداوم در آسمان سر کند، باید بتواند رکورد پرواز هواپیماهای خورشیدی بدون سر نشین در جهان را بشکند. این رکورد در حال حاضر بسیار کمتر از چیزی است که فیسبوک به آن نیاز دارد. در حقیقت رکورد پرواز بدون توقف هواپیمای خورشیدی بدون سرنشین تنها 2 هفته است که هنوز فاصله زیادی با 12 هفته دارد. اگر در نهایت فیسبوک بتواند از پس چالش طراحی هواپیما مورد نظر خود بر آید، قادر خواهد بود یک ناوگان هواپیمای کامل از این مدل را در اختیار داشته باشد و دنیا را دگرگون سازد.

مارک زاکربرگ (مؤسس غول دنیای مجازی یعنی فیسبوک) اولین بار خبر ساخت هواپیمایی برای ارسال اینترنت به نقاط دور افتاده جهان را در سال 2014 اعلام کرد. طبق تخمین Internet.org گفته می شود که 4 میلیارد نفر در جهان در حال حاضر هیچ گونه دسترسی به اینترنت ندارند و 1.6 میلیارد نفر دیگر نیز در نقاط دور دست زندگی می کنند که هیچ روش اتصال به اینترنت در آن جا ارائه نشده است.

در ماه ها و سال های آینده فیسبوک هم چنان به آزمایشات خود بر روی آکوئیلا ادامه خواهد داد تا بتواند ویژگی های مورد نظرش را در این هواپیما ایجاد کند. نسخه بعدی هواپیما احتمالاً سریع تر خواهد بود و توانایی پرواز در ارتفاع بالاتر و ماندگاری بیشتر در آسمان را خواهد داشت. به گفته پاریک، هر آزمایشی که بر روی این هواپیما انجام می شود، آن ها را یک قدم به رسیدن به هدف نهایی نزدیک تر می کند.

جالب است که بدانید بسیاری از شرکت های دیگری هم که در سیلیکون ولی حضور دارند در حال کار بر روی پروژه هایی مشابه هستند تا بتوانند اینترنت را به طرق مختلف به مناطق دور از دسترس ارسال کنند. معروف ترین این پروژه ها برای شرکت گوگل است که Project Loon نام دارد. در این پروژه، گوگل استفاده از بالن را به جای هواپیمای بدون سر نشین انتخاب کرده است تا بتواند با استفاده از امواج فرکانس بالای اینترنتی، مناطق مورد نظر را تحت پوشش اینترنت قرار دهد.

نظر شما چیست؟ آیا غول های فناوری سیلیکون ولی دلشان به حال مردمی که به اینترنت دسترسی ندارند سوخته و یا بیش از پیش به دنبال «داده کاوی» و کسب اطلاعات بیشتر در مورد کاربران می باشند؟ نظرات خود را با سایر کاربران سکان آکادمی به اشتراک بگذارید.

از بهترین نوشته‌های کاربران سکان آکادمی در سکان پلاس


online-support-icon