ویندوز فون 8.1 خوب، بد، زشت!

ویندوز فون 8.1 خوب، بد، زشت!

اگر فیلم خوب، بد، زشت یا همان The Good, The Bad, The Ugly معروف با بازی تحسین برانگیز کلینت ایستوود را به خاطر داشته باشید، دیدید که در این فیلم شخصیت های خوب، بد و زشت از چه ویژگی هایی برخوردار بودند. در این مقاله قصد داریم تا ویژگی های خوب، بد و زشت ویندوز فون 8.1 را مورد بررسی قرار دهیم. اگرچه ویندوز فون دارای یکسری مشکلات است، اما این در حالی است که تا حال حاضر، این سیستم عامل شرکت مایکروسافت برای موبایل به عنوان یکی از محصولات موفق خانواده ویندوز بوده است.

از برقراری تماس و ارسال پیامک گرفته تا دانلود اپلیکیشن و گوش دادن به موسیقی و ...، همه و همه جزو مواردی هستند که یک اسمارت فون می بایست داشته باشد و ویندوز فون هم از این قاعده مستثنی نیست. با این حال، این سیستم عامل مشکلاتی را هم به همراه داشته است که از آن جمله می توان به این مسئله اشاره کرد که یافتن نوتیفیکیشن ها و تنظیمات این سیستم عامل برای بسیاری از کاربران مشکل بوده است، بسیاری از اپلیکیشن های معروف برای این سیستم عامل نوشته نشده اند و رابط کاربری مترو این سیستم عامل تا حدودی خسته کننده است (البته این مسئله تا حدودی در مورد سایر شرکت های سازنده تلفن همراه هم صدق می کند). وجود برخی مشکلات هر چند کوچک موجب شد تا برخی از کاربران ایمان خود به این سیستم عامل را از دست بدهند. در واقع به جای سورپرایزهایی هرچند کوچک که اپل و گوگل به کاربران خود ارائه می دهند، مایکروسافت فقط کاربران خود را مأیوس کرده است. به طور مثال، چرا یک کاربر ویندوز فون نمی توانست صدای زنگ تلفن خود را بدون تغییر صدای پخش موسیقی کم یا زیاد کند؟ چرا پس از گذشت سه آپدیت، مایکروسافت تازه به فکر افزودن قابلیت گزینه قفل خودکار صفحه نمایش افتاد؟ یا اینکه چرا چیزی برای مدیریت فایل ها در این سیستم عامل وجود نداشت؟ در نسخه ویندوز فون 8.1 مایکروسافت شروع به چکش کاری این سیستم عامل کرده تا آن را به یک سیستم عامل محبوب تر از دید کاربرانش تبدیل کند.

ویژگی‌های خوب
دو جنبه مختلف ویندوز فون 8.1 هستند که خیلی توجه آدم را به خود جلب می کنند یکی امکان شخصی سازی پس زمینه یا همان Background به همراه رنگ تم ها است و دیگری هم اپلیکیشنی مخصوص این سیستم عامل تحت عنوان Cortana است. پس زمینه صفحه اصلی این نسخه از سیستم عامل کاملاً قابل Customize کردن شده است. به عبارت دیگر، پس زمینه قدیمی مشکی رنگ تغییر کرده و حالا بسته به نوع تم گوشی می تواند "روشن یا تیره" گردد و کاربران این سیستم عامل می توانند از میان 21 رنگ مختلف، یکی را که با سلیقه ایشان هم خوانی بیشتری دارد انتخاب کنند. کاربران می توانند به سادگی عکس های شخصی خود را روی Background قرار داده اما این در حالی است که دکمه های کاشی مانند رابط کاربری این سیستم عامل روی تصویر قرار گرفته و کاربر با تاچ کردن و حرکت دادن کاشی ها خواهد توانست تصویر زیر آن ها را مشاهده کند. ویندوز فون 8.1 دارای دو صفحه اصلی است که یکی صفحه استاندارد مترو است که اپلیکیشن ها هم رو آن نشان داده می شوند و دیگری صفحه Settings است که در سمت راست رابط کاربری قرار گرفته است و این در حالی است که کاربران امکان شخصی سازی این صفحات را هم دارند ولو این که این تغییرات جزئی باشند. Cortana یک ویژگی ویندوز فون است که به جذابیت آن کمک بسیاری کرده است. در واقع Cortana یک افزونه موبایل است که برای موتور جستجوی بینگ طراحی شده است.

علاوه بر این، Cortana می تواند کارهایی هم که به اینترنت ربطی ندارند را نیز انجام دهد که در تصویر زیر صفحه تنظیمات آن را مشاهده می کنید: Cortana به یمن نرم افزار تشخیص صدای بسیار عالی خود این امکان را به کاربران سیستم عامل ویندوز فون 8.1 می دهد تا از قابلیت بسیار عالی تشخیص صدای طبیعی افراد استفاده کنند. تیم تحقیق و توسعه شرکت مایکروسافت سال های سال است که روی شبکه های عصبی انسان برای تشخیص صدا کار کرده اند و توانسته اند مدلی هیبریدی طراحی کنند که در آن صدا نه تنها تشخیص داده می شود بلکه قابلیت استفاده از آن در رایانش ابری هم امکان پذیر است. این قابلیت Cortana به عنوان یکی از برگ های برنده مایکروسافت در سیستم عامل ویندوز فون 8.1 محسوب می شود. مایکروسافت در پاسخ به Google Now شرکت گوگل و Siri شرکت اپل، سیستم Cortana را طراحی کرده است. در یک کلام، Google Now هر آنچه که شما دوست داشته باشید را درک می کند و این کار را از طریق مکان هایی که در آن به سر می برید، کارهایی که با دستگاه خود انجام می دهید و جستجوهایی که می کنید انجام داده سپس بر اساس پیشینه ای که از شما به دست آورده است، بدون اینکه حتی شما خود اقدام به جستجو کرده باشید، اطلاعاتی مرتبط را در اختیار شما قرار خواهد داد. Cortana هم تا حدودی بسیار زیادی همین کار را انجام می دهد. علاقمندی های شما را مد نظر قرار داده (به طور مثال افرادی که با آن ها بیشتر در تعامل هستید، اخباری که بیشتر دنبال می کنید و ...) و دائماً در حال به روز رسانی یافته های خود از شما است. علاوه بر این، کاربران می توانند با استفاده از آن برای خود Reminder هایی را هم برای یاد آوری در نظر بگیرند (صفحه مربوط به علاقمندی های Cortana را در تصویر زیر مشاهده می کنید): مایکروسافت قصد دارد این حس را در کاربران ویندوز فون ایجاد کند که به این باور برسند که این سیستم همچون یک انسان واقعی به وقایع پیرامونش عکس العمل نشان می دهد. در واقع این سیستم با گذشت زمان، خود عملکرد خود را با اطلاعات بیشتری که به دست می آورد بهبود بخشیده و مایکروسافت این قول را داده است که هوش مصنوعی به کار گرفته شده در این سیستم تا جایی پیش خواهد رفت که روزی تعداد زیادی افراد به استفاده از آن روی آورند. علاوه بر موارد بالا، چیزهای خوب دیگری هم که در نسخه 8.1 ویندوز فون معرفی شدند از این قرارند:

Action Center: همچون iOS و Android، مایکروسافت هم Notification Barیی که از بالای رابط کاربری به پایین کشیده می شود را در ویندوز فون به کار گرفته است که این امکان را برای کاربرانش ایجاد می کند تا بتوانند به آخرین پیام ها دسترسی داشته و همچنین خیلی سریع بتوانند به Settings دست پیدا کنند.

Word Flow Keyboard: کیبورد نسخه جدید این سیستم عامل سعی کرده راهی را که اندروید پیموده است را بپیماید. اگرچه این نوع کیبورد کار جدیدی نیست اما همین کار به منزله نقطه امیدی در این سیستم عامل جدید است.

Volume Control: در نهایت، کنترل های مجزا برای تنظیم کمی و زیادی زنگ و پخش موسیقی به این سیستم عامل افزوده شده است.

Storage Sense: ویندوز فون نسخه 8.1 از یک سیستم جدید مدیریت فایل برخوردار است که در آن از کارت حافظه هم پشتیبانی می شود.

Dual SIM: این سیستم عامل امکان استفاده از دو سیستم کارت را به طور هم زمان به کاربرانش می دهد و همین یک ویژگی به درد کسانی می خورد که دائم در بین کشورهای مختلف در سفر هستند و لب مرز می بایست سیم کارت خود را تعویض کنند و یا مناسب برای افرادی است که تمایل دارند یک سیم کارت برای مسائل کاری و سیم کارت دیگری برای مسائل شخصی داشته باشند.

Battery Saver: این ویژگی ویندوز فون باز هم برگرفته از اندروید است به این صورت که مدیریت و مانیتورینگ به صورت اپلیکیشن به اپلیکیشن صورت می گیرد و همین خصیصه موجب می گردد در مصرف باتری صرفه جویی شود.

Windows Store: کاربران با یک بار خرید از فروشگاه ویندوز می توانند اپ خریداری شده خود را با دیگر دستگاه های ویندوزی خود به اشتراک گذارند.

IE 11: درست است که اینترنت اکسپلورر نسخه 11 حرف خاصی برای گفتن ندارد اما همین اپلیکیشن در نسخه ویندوز فون 8.1 از قابلیت های بسیار زیادی برخوردار شده که از آن جمله می توان به قابلیت تگ کردن وب سایت های مد نظر پرداخت که به صورت کاشی های زنده روی صفحه اصلی گوشی نمایش داده می شوند. علاوه بر این، کاربران می توانند وب سایت هایی که ویزیت می کنند را کاملاً محرمانه ساخته، به منظور عملکرد بهتر، وب سایت های مد نظر را از پیش بارگذاری کنند و در نهایت هم سیستم Cortana را با اینترنت اکسپلورر اصطلاحاً Sync کنند.

ویژگی‌های بد
اگرچه که در حال حاضر کاربران ویندوز فون می توانند تصاویر صفحه اصلی را به سلیقه خود شخصی سازی کنند اما مایکروسافت فرصتی را برای سازندگان گوشی های همراه فراهم نکرده تا بتوانند پوسته ظاهری سیستم عامل را به سلیقه خود Customize کنند یا این امکان را به کاربرانش بدهد تا بتوانند بر اساس نیاز خود Home Screen انتخاب کنند و این همان چیزی است که اندروید در اختیار شرکت های سازنده قرار داده تا از آن طریق بتوانند UIیی کاملاً انحصاری به دستگاه خود اختصاص دهند. مایکروسافت هنوز هم کنترل کاملی به سازندگان/توسعه دهندگان یا بهتر بگوییم کاربران ویندوز فون 8.1 نداده تا بتوانند کنترل کلیدهای سیستم عامل را در دست بگیرند. سیستم Cortana از یک قابلیت فعال سازی صوتی غیر لمسی برخوردار نیست. در نسخه های اخیر اندروید که روی برخی دستگاه ها نصب است (همچون Moto X یا Nexux 5)، شما این امکان را دارید تا جستجوی صوتی یا یکسری از دستورات را بدون حتی لمس کردن دستگاه خود مثلاً با گفتن OK Google فعال سازی کنید. در Cortana شما می بایست دکمه جستجو یا دکمه میکروفن که داخل این اپلیکیشن قرار دارد را برای فعال سازی فشار دهید. اپلیکیشن ایمیل پیش فرض ویندوز فون Outlook است.

اگرچه این اپلیکیشن امکان برخورداری از چندین Inbox را به کاربر می دهد اما هرگونه فیلتر کردنی که شما در Inbox های دیگر انجام دهید در اپلیکیشن ایمیل ویندوز فون نمایش داده نمی شود. تمامی ایمیل ها از یک کانال وارد می شوند و هیچ فرقی هم نمی کند که شما آن ها را در اکانت های ایمیل مختلف به چه صورتی سازمان دهی کرده باشید. اگر تلفن شما نوکیا باشد، ویندوز فون دو Map مختلف در اختیار شما قرار خواهد داد. اگر اپلیکیشن Microsoft Maps دستگاه شما به همراه قابلیت Local Scout فعال باشد، از آن طریق خواهید توانست از مسیریابی بهتر، فعال سازی Cortana و همچنین خرید آنلاین استفاده کنید.

علاوه بر این، دستگاه شما از نقشه های Nokia Here هم برخوردار خواهد بود که تا حدود بسیاری شبیه به همان Microsoft Maps بوده اما از کنترل مسیریابی به مراتب بهتری برخوردار است. لازم به ذکر است که هیچ کدام از سایر دستگاه های ویندوز فونی از دو نقشه در کنار یکدیگر برخوردار نیستند (در تصویر زیر حدس بزنید که کدام تصویر مربوط به نقشه نوکیا و کدام نقشه مربوط به نقشه مایکروسافت است؟). قابلیت Wi-Fi Sense خیلی قابلیت امیدوار کننده ای نیست. به گفته مایکروسافت: "Wi-Fi Sense به صورت خودکار اقدام به برقراری ارتباط با بیش از یک میلیون مرکز بی سیم اینترنتی در سرتاسر دنیا می کند که برخی از آن ها Wi-Fi های دوستان شما خواهند بود". حال از آنجا که هر شبکه وای فایی یکسان نبوده و ممکن است برخی از آن ها مشکوک هم باشند، این قابلیت ویندوز فون تا حدودی خطرناک هم به نظر می رسد. از سوی دیگر شاید دوستان کاربرانی که از ویندوز فون استفاده می کنند خیلی تمایلی نداشته باشند تا از شبکه اینترنت ایشان استفاده شود. ویندوز فون 8.1 از تکنیک های بهینه سازی داده متفاوتی استفاده می کند تا از آن طریق عملکرد گوشی بهتر شده و باتری کمتری هم مصرف شود اما قابلیت Wi-Fi Sense در تضاد با این ایده خواهد بود.

ویژگی‌های زشت‌
مایکروسافت تا هر مقدار که بخواهد می تواند روی رابط کاربری "مترو" خود مانور دهد اما حقیقت آن است که رابط کاربری استاندارد ویندوز فون محدود کننده است. این رابط، شخص سازی یا بهتر بگوییم Customization و سازماندهی اپ ها را محدود می کند که همه این مسائل به محدود کردن کاربران این سیستم عامل منجر خواهند شد. یکی از چیزهایی که محبوبیت ویندوز فون را تحت الشعاع قرار داده است، رویکرد کاشی مانند ویندوز فون است. اگر شما از رابط گرافیکی اینچنین خوشتان نیاید، به طور کلی می بایست کلیه دستگاه های ویندوز فونی را به دست فراموشی بسپارید خواه نوکیا باشد خواه سایر دستگاه ها. مایکروسافت در نسخه 8.1 ویندوز فون قابلیت های شخصی سازی خود را اضافه کرد اما تمامی این قابلیت ها منجر زیبا سازی پنجره ها شده است. مایکروسافت در نسخه ویندوز 8 تجربه کرد که افراد تمایل زیادی به محدود شدن به یک رابط کاربری از خود نشان نمی دهند (به طور مثال حذف دکمه استارت از روی دسکتاپ).

اگر مایکروسافت می توانست به کاربرانش اجازه دهد تا بدون نیاز به مشاهده کاشی های رابط کاربری و صفحه مربوط به تنظیمات به بخش های مد نظر خود دست پیدا کنند، آن وقت می توانستیم بگوییم که گام بزرگی در جهت فراهم آوردن یک تجربه کاربری خوب برای کاربرانش برداشته است و همان چیزی است که کاربران از سیستم عامل های iOS و Android هم انتظار دارند. علاوه بر این، بسیاری از قابلیت های ویندوز فون 8.1 الهام گرفته شده یا بهتر بگوییم کپی شده از iOS و Android است. به طور مثال Cortana از روی Google Now و تا حدودی Siri شرکت اپل کپی شده است (بعضی اوقات بهتر از Google Now عمل می کند و گاهی اوقات هم بدتر). Notification هایی که با لمس می توان آن ها را به پایین کشید از روی اندروید کپی شده اند. قابلیت های Battery Saver و Word Flow از جمله ویژگی های اندرویدی هستند و این در حالی است که قابلیت آپدیت خودکار از حدوداً اواسط سال 2013 در هر دو سیستم عامل اندروید و آی او اس مشاهده شده است.

راه برای موفقیت ویندوز فون باز است!
مایکروسافت مطمئن است که دستگاه های ویندوز فونی این شرکت روزی گوی سبقت را از دستگاه های اندروید و iOSیی خواهند ربود و مایکروسافت این رقابت را با ویندوز فون 8 شروع کرد. این شرکت سیاست های متنوعی را در جهت افزایش سهم خود از بازارهای موبایل اتخاذ نموده اما با توجه به اینکه مایکروسافت تا حدودی دیر پا به عرصه صنعت موبایل نسبت به رقبایش گذاشته است، ویندوز فون نیاز دارد تا اعتماد کاربران موبایل را بیشتر به خود جلب کند.

از بهترین نوشته‌های کاربران سکان آکادمی در سکان پلاس


online-support-icon