محصولات اپل برای مدت های طولانی دوستداران زیادی داشته است و اپل همیشه در میان طرفدارانش به برندی مشهور بوده که کار با آن بسیار راحت و برای همه ی کاربران قابل فهم است. با این حال این ویژگی ها به قیمت دستیابی به ظاهر زیبا یا آن چه که طراحان نام آن را اصطلاحا "Stylling" می گذارند به سرعت ناپدید شد. Don Norman خالق اصلی مفهوم UX یا تجربه ی کاربری است و یکی از اولین کسانی است که این ایده را در شرکت اپل شکل داد. آنچه در ادامه مشاهده خواهید کرد، انتقادی است که وی به آخرین دستاوردهای طراحان شرکت اپل در زمینه ی تجربه کاربری کرده است. با سکان آکادمی همراه باشید.
طراحان محصول این کمپانی جذب یک ظاهر ساده ی کمینه گرا شدند و به قیمت از دست دادن کاربرد آسان، قابل درک بودن، و امکان انجام عملیات پیچیده بدون آن که کاربر اصلاً نیاز داشته باشد تا به دفترچه ی راهنما نگاه کند، رویکرد خود را بر اساس استفاده از این طرح تغییر دادند.
اکنون محصولات این کمپانی زیبا شده اند، اما برای بسیاری از کاربران پیچیده و گیج کننده هستند. فونت های به کار گرفته شده در این محصولات چشم نوازند، اما به سختی می توان آن ها را خواند. اصل "آشکار بودن" در آن ها رعایت نمی شود. در بسیاری از مواقع کاربر باید از قبل در ذهن داشته باشد که قرار است چه مراحلی طی شود تا مثلاً یک نرم افزار را روی گوشی آیفون خود نصب کند. پدهای لمسی این محصولات به هیچ وجه کاربر را راهنمایی نمی کنند که حرکت روی آن ها باید به سمت بالا و پایین باشد یا چپ و راست، یا ضربه با یک انگشت وارد شود یا دو یا سه انگشت. کاربر بالاجبار بارها و بارها باید به راهنما مراجعه کند و مجدداً آن را بخواند چرا که جزئیات کار با این دستگاه ها بسیار زیاد است به طوری که تا به حال مشابه آن را در هیچ دستگاه دیگری ندیده ایم.
حتی با وجود آن که گروه تحقیقات این شرکت نشان داده است که افراد نمی توانند بیش از تعداد کمی از آیکون ها را به خاطر بسپارند، باز هم از تعداد زیادی آیکون های مبهم و گیج کننده در این دستگاه ها استفاده می شود که ظاهر آن ها را شلوغ و درهم می کند.
دستگاه های لمسی جدید که می توان حرکات لمسی متنوع مانند لمس با سه انگشت را برای آن ها تعریف کرد تا در صورت انجام آن توسط کاربر عملیات خاصی اجرا شود مثلاً دوربین باز شود، امکان کنترل بازگشت به عقب را از دست داده اند و دکمه ی "Undo" ندارند که بتوان به وضعیت قبل بازگشت.
البته بیش تر این مسائل در دستگاه های لمسی iPhone و iPad دیده شده است، با این وجود تغییرات مشابهی در دستگاه های دسکتاپ هم در حال شکل گیری است.
متأسفانه گوگل هم در طراحی سیستم عامل اندروید خود به همین مشکل دچار شده است، گرچه گوگل هنوز اجازه ی استفاده از منوها و یک نشان گر وجود منو روی صفحه را به کاربران می دهد.
بسیاری از کاربران معمولی دستگاه های اپل و چندین نفر از طراحان حرفه ای و شناخته شده، همگی بر سر این موضوع که طراحی محصولات اپل به راستی دچار مشکلی جدی شده است توافق نظر دارند. به طور مثال Bruce Tognazzini، عضو گروه Nielsen Norman و یکی از اولین طراحان واسط های اپل، و Don Norman مدیر آزمایشگاه طراحی دانشگاه کالیفرنیا که شهرت او به خاطر خلق کتاب های بی نظیر در زمینه ی طراحی، به ویژه کتاب طراحی برای همه چیز -The Design of Everyday Things– است، با همکاری هم مقاله ای انتقادی نوشته اند که به بررسی این مسائل می پردازد، و هم چنین انتقادات آن ها مورد توجه تیم طراحی اپل قرار گرفته است. باید منتظر باشیم تا ببینیم رویکرد تیم طراحی اپل به چه صورت خواهد بود.