دیوان عالی ایالات متحده ی آمریکا درخواست استیناف گوگل در درگیری حقوقی مداوم این شرکت با اُراکل بر سر حقوق مالکیت نرم افزار را رد کرد. این اقدام به معنای آن است که غول دنیای جستجوگرها، که مدعی است به طور عادلانه ای از ابزار های توسعه ی نرم افزار شرکت اُراکل استفاده می کند، باید به عقب باز گردد و تلاش کند که رأی دادگاه بدوی را تحت تأثیر قرار دهد.
نتیجه ی این کشمکش 5 ساله می تواند پیامدهای بزرگی در صنعت تکنولوژی داشته باشد. شرکت اراکل که خود را مدافع کاربران می داند، برای حمایت از حقوق مالکیت فکری می جنگد. از سوی دیگر، گوگل اعتقاد دارد که از ابداعات جدید و نوآوری حمایت می کند. اگر دادگاه رأی دهد که واسط های برنامه نویسی کاربردی (APIs) مشمول قوانین حقوق مالکیت می شوند، این تصمیم به شدت توانایی کدنویسان را در به کارگیری محصولات سایرین برای ساخت یا اصلاح کارهایشان بر اساس آن محصولات محدود خواهد کرد.
این موضوع یک مسئله ی پیش و پا افتاده نیست. پیشرفت های نرم افزاری اغلب از اقتباس یا ادامه دادن و جلو بردن کدهای سایرین توسط سازندگان برنامه ها به منظور حل مسائل یا ساخت یک محصول جدید سرچشمه می گیرند. آن چه از احکام نهایی صادر شده برای این پرونده به دست بیاید می تواند ماهیت واقعی پیشرفت های نرم افزاری آینده را شکل دهد –و ظاهراً هم دیوان عالی نمی خواهد نقشی در این تصمیم گیری داشته باشد. حال که تصمیم آتی در این مورد در هاله ای از ابهام باقی مانده است، اجازه دهید ببینیم که چگونه کار به این جا کشید.
این کار الگو گرفتن است یا دزدی؟
این پرونده ی قضایی داستانی مشابه آن چه که در بسیاری از حوزه های دیگر از موسیقی گرفته تا رمان اتفاق می افتد را بازگو می کند: احتمالاً همه روی این موضوع توافق دارند که مرز دقیقی بین الهام گرفتن از یک اثر و تقلب کردن از روی آن وجود دارد. اما در مورد این که این مرز دقیقاً کجا باید قرار بگیرد نظرات مختلفی وجود دارد.
در درگیری بین گوگل و اُراکل که به آگوست 2010 باز می گردد، این مرز با استفاده ی گوگل از واسط های برنامه نویسی کاربردی اُراکل به عنوان مبنای سیستم عامل اندروید کشیده شده است. سازندگان نرم افزارها از API ها به عنوان جزء جدایی ناپذیر برنامه های کاربردی و پلتفرم ها استفاده می کنند، خواه محصولات و سرویس های موجود را به آن ها پیوند بزنند، یا مانند آن چه در این مورد اتفاق افتاده است، محصولات خود را دقیقاً بر مبنای آن ها بسازند. تعارض اصلی: زمانی که گوگل نسخه ی جاوای اصلاح شده ی خود را برای سیستم عامل های موبایل ایجادکرد، چند مورد از استانداردها و قوانین و ساختارهای کد خود را باقی گذاشت تا به توسعه دهندگان برای ساخت این پلتفرم کمک کند. مدیران اراکل عقیده دارند که این کار ناعادلانه بوده است.
در سال 2012، قاضی ناحیه ی شمالی کالیفرنیا -ویلیام آلساپ- طی حکمی اعلام کرد که واسط های برنامه نویسی کاربردی مشمول قوانین حقوق مالکیت نمی شوند. پس از آن، در ماه می 2014 این تصمیم طی حکمی که به عقیده ی بنیاد مرزهای الکترونیکی (Electronic Frontier Foundation ) "فاجعه بار" بود، توسط دادگاه استیناف ایالات متحده لغو شد. گوگل این فرصت را دارد تا دفاعی مبنی بر استفاده ی عادلانه داشته باشد اما این در حالی است که پرونده ی این مشاجره به جای دیوان عالی به دادگاه بدوی فرستاده می شود.
حمایت از نوآوری
سایت ژورنال به نقل از مشاور حقوقی عمومی اراکل -دوریان دیلی- در مورد این اقدام دادگاه عالی بیان می کند: "این اقدام یک پیروزی برای ابداعات و نوآوری ها و برای صنعت تکنولوژی است که وابسته به حمایت قانون مالکیت است تا جانی تازه به ابتکارات بخشد." هر دو طرف این منازعه اعتقاد دارند که آن ها برای ترویج ابداعات نرم افزاری می جنگند، خواه این کار با حمایت از کارهای انجام گرفته توسط توسعه دهندگان صورت گیرد (آنچه اراکل انجام می دهد)، یا با آزادی دادن به سایر توسعه دهندگان برای استفاده ی مجدد از فریم ورک های اصلی مشابه (آنچه گوگل انجام می دهد).
در سال 2012 گوگل اعلام کرد که این شرکت باور دارد: "زبان های برنامه نویسی متن باز که قابلیت کار و ارتباط با سیستم های کامپیوتری مختلف را دارند، یک زیر ساخت ضروری توسعه ی نرم افزار را تشکیل می دهند" و اکنون این شرکت مجبور خواهد شد مجدداً در مورد تمام جنبه های این پرونده بحث کند.
اگر غول تکنولوژی شکست بخورد، پلتفرم اندروید آن –که همه چیز از گوشی ها وتبلت ها گرفته تا تلویزیون ها، تکنولوژی ها متصل به ماشین ها و ساعت های هوشمند را تحت تأثیر قرار داده و به آن ها قدرت بخشیده است– ممکن است به طور ناگهانی با قیمت کمرشکنی برای توسعه دهندگان و شرکایی که می خواهند این پلتفرم را انتخاب کنند گران شود.
اگر چنین اتفاقی بیافتد احتمالاً گوگل مجبور به تغییر رویکردها و استفاده از یکی از زبان های محصول خود شرکت (مثلاً Go یا Dart) خواهد شد تا از این سناریو افزایش قیمت اجتناب کند. درک این موضوع که چگونه این کار می تواند یک پیروزی برای توسعه دهندگان باشد سخت است و مدیران اراکل کمابیش تنها کسانی هستند که باور دارند این کار مسیر سازنده و پربازده ای برای صنعت نرم افزار است. با این وجود، پیروزی در یک دادخواست 1 میلیارد دلاری برای خود این شرکت قطعا پربازده و ثمربخش خواهد بود.