شرکت اپل در اقدامی غیر قابل پیش بینی، در کنفراس جهانی توسعه دهندگان خود در سال ۲۰۱۵ اعلام نمود که تصمیم دارد تا نسخه دوم از زبان برنامه نویسی سوئیفت که جایگزین آبجکتیو سی شده است را متن باز یا Open Source کند. به عبارت دیگر، این شرکت که سابقاً به این دست و دلبازی نبوده قرار است تا سورس کد زبان برنامه نویسی Swift را به صورت آزاد در اختیار همگان قرار دهد که به موجب آن، سایر افراد یا شرکت ها خواهند توانست تا بنا به نیاز خود آن را تغییر داده و بازنشر کنند.
به گفته یکی از معاونین ارشد این شرکت "ما با نسخه دوم از زبان برنامه نویسی سوئیفت، امسال را تخته گاز خواهیم رفت. به عقیده ما، زبان برنامه نویسی سوئیف در آیندهای نه چندان دور یکی از زبانهای برنامه نویسی مطرح دنیا خواهد شد که تا چیزی در حدود ۲۰ سال، نیازهای برنامه نویسی ما را پاسخگو خواهد بود. به عقیده ما، این زبان قدرتمند می بایست در هر جایی دیده شود و توسط هر کسی مورد استفاده قرار گیرد."
تا حال حاضر، شرکت اپل محدودیتهای زیادی را در مورد اکوسیستم این شرکت اعمال کرده بود و این در حالی است که حتی توسعه دهندگان سیستم عامل های اپل هم از این محدودیتها در امان نبودند و این رویکرد جدید اپل نسبت به متن باز کردن زبان برنامه نویسی سوئیفت را میتوان به فال نیک گرفت. در واقع، طی یکی دو سال گذشته شاهد این بودهایم که مدیران اپل این محدودیتها را کمرنگ و کمرنگ تر کردهاند و اکنون هم میبینیم که اصلیترین زبان برنامه نویسی خود را متن باز کرده اند.
زبان برنامه نویسی Swift که چیزی در حدود یک سال از عمر آن میگذرد با هدف توسعه سریعتر و آسانتر اپلیکیشن های اپل عرضه شد و اتخاذ چنین رویکردی هم برای شرکتی همچون اپل منطقی به نظر میرسد چرا که پلتفرم های این شرکت اکثراً مبتنی بر اپلیکیشن هستند و این اقدام میتواند سهم بازار بیشتری را به این شرکت اختصاص دهد. از جمله اپلیکیشن های پرطرفدار اپل که با این زبان برنامه نویسی نوشتهاند میتوان به اپ های LinkedIn، Yahoo Weather و Hipmunk اشاره کرد.
حال اپل با نسخه Swift 2 قصد دارد تا قابلیتهای دیباگینگ بهتر، سینتکس خواناتر و … فرایند توسعه اپلیکیشن آی او اس را برای توسعه دهندگان لذت بخش تر سازد. با متن باز شدن، توسعه دهندگان میتوانند به راحتی به سورس کد زبان برنامه نویسی سوئیفت مراجعه کرده و درک بهتری از نحوه کار این زبان پیدا کنند. از همه مهمتر اینکه توسعه دهندگان قادر خواهند بود تا ابزارهای توسعه نرمافزار خود را برای پلتفرم های مختلف شخصی سازی کنند و در محیط هایی به غیر از مکینتاش نیز به توسعه اپ برای iOS بپردازند. به گفته خود مدیران اپل، زبان برنامه نویسی Swift برای سیستم عامل لینوکس به زودی عرضه خواهد شد.
در سال گذشته، اپل باعرضه نسخه ۸ از آی او اس دست توسعه دهندگان را نسبت به گذشته باز تر گذاشت که از آن جمله میتوان به امکان برقراری ارتباط بیشتر اپ ها با یکدیگر اشاره کرد. در نسخه ۹ از این سیستم عامل، توسعه دهندگان باز هم از آزادی عمل بیشتری برای خلاقیت به خرج دادن برخوردار خواهند بود که از آن جمله میتوان به دسترسی بیشتر به سنسورهای دستگاه و دیگر سخت افزارها و همچنین به خود سیستم عامل iOS 9 و WatchOS اشاره کرد.
با متن باز شدن زبان برنامه نویسی سوئیفت، به نظر میرسد که بر تعداد علاقمندان به اکوسیستم اپل بیشتر شود اما مدیران این شرکت می بایست مراقب باشند که آسیبپذیری و کاهش امنیت مرتبط با اپ های نوشته شده با این سیستم عامل هم چیزهایی اجتنابناپذیر هستند.
بر اساس تحقیقی که سایت StackOverflow در سال ۲۰۱۵ از ۲۶۰۸۶ توسعهدهنده از ۱۵۷ کشور جهان انجام داد، زبان برنامه نویسی سوئیفت با رایی معادل با ۷۷/۶ درصد، محبوبترین زبان برنامه نویسی دنیا از دید توسعه دهندگان شد.
لازم به ذکر است که شرکت اپل کماکان روی اپ هایی که در App Store منتشر میشود نظارت نسبتاً سخت گیرانه ای دارد اما این نظارت سخت گیرانه نسبت به چندین سال پیش بسیار قابل تحملتر شده است. پیش از این هم در کنفراس توسعه دهندگان گوگل تحت عنوان Google I/O دیدیم که گوگل هم ابزارهای توسعه اپ نوینی در اختیار علاقمندان به برنامه نویسی اندروید قرار داد و به نظر میرسد که این رقابت اپل و گوگل اگرچه برای این دو شرکت خیلی زجر آور است اما نتیجهاش برای توسعه دهندگان لذت بخش خواهد بود.