یکی از مشکلات رایج در دنیای نرم افزار و برنامه نویسی قانون کپی رایت است. این همان مشکلی است که بیشتر شرکتهای اروپایی با آن در چین دست و پنجه نرم می کنند؛ به عبارت دیگر، چالش اصلی آن ها این است که چطور چینی ها را مجبور کنند برای کدهایی نوشته شده است پول بپردازند. جالب است بدانیم برخی شرکتها این مشکل را حل کردهاند و با مشکلی بزرگتر مواجه شدهاند! و آن هم این که چطور نرم افزارهای خود را برای کشوری با ابعاد و گستردگی چین تولید کنند. این مسئلهای است که غربیها امیدوارند بتوانند با اتخاذ رویکردی اپن سورسی حل کنند.
البته مواردی هم بوده اند که در این کار موفق شدهاند. مثلاً Alluxio یکی از آن نمونه هاست. Alluxio یک محل ذخیره سازی مجازی است که توانسته به وب سایت مسافرت آنلاین Qunar برای بهبود عملکرد HDFS کمک کند و سرعت آن را تا 15 برابر بهبود بخشد. مدیر عامل Alluxio -آقای Haoyuan Li- میگوید که رویکرد چین در مورد کلان داده در آینده به طور کلی تغییر خواهد کرد. ظاهراً چین قرار است تغییرات اساسی برای ساز و کار اینترنت خود ایجاد کند چرا که مبلغ 370 میلیون دلار برای دو برابر کردن ظرفیت مراکز داده و سرویس دهی به 710 میلیون کاربر در نظر گرفته است.
اپن سورس کردن چین
یکی از جالبترین نکات در کار با کلان داده آن است که تمام زیرساختهای داده یی عالی برای این کار اپن سورس هستند. مایک اولسون که از مؤسسین Cloudera می باشد (شرکت نرم افزاری که نرم افزارهای مبتنی بر آپاچی هادوپ تولید میکند) گفته است:
در 10 سال اخیر هیچ زیرساخت نرم افزاری غالب در سطح پلتفرم در کلوز سورس یا به صورت خصوصی ساخته نشده است. این نکته به خصوص در بحث زیرساخت داده قابل توجه است!
در گذشته کشور چین همیشه از چنین موقعیتی کمال استفاده را میبرد، ولی اکنون در زمینه کلان داده این کشور دیگر از بهترین نرم افزارهای دنیای غرب استفاده نمیکند بلکه سعی میکند نرم افزارهای خودش را اپن سورس کند. به طور مثال شرکت خدمات دهنده وب Baidu به تازگی اعلام کرده است که قصد دارد پلتفرم یادگیری ماشینی اش تحت عنوان PaddlePaddle را تحت لیسانس آپاچی، اپن سورس کند (شاید بتوان این حرکت شرکت Baidu را با اپن سورس کردن پلتفرم یادگیری ماشینی Tnesorflow گوگل مقایسه کرد.) این رویکرد جدید میتواند نقطه عطفی در روند پیشرفت نرم افزاری چین باشد.
این اقدام شرکت Baidu گویای این است که نظر چین در مورد نرم افزارها تغییر کرده است. در سال 2014 وزیر صنعت و فناوری اطلاعات اعلام کرد که قصد دارد از OpenStack برای شرکتهای دولتی حمایت کند. مدت کمی پس از آن نیز Tencent به جای توسعه کنترل کننده خوشهای توزیع شده SDN خود، SDN شرکت Open Daylight Foundatin را مورد استفاده قرار داد.
در واقع چنین رویکردهای جدید در چین در حال افزایش است. یعنی علاقه شرکتها برای توسعه نرم افزارهای اپن سورس بیشتر شده است. و البته این رویکرد جدید کشوری با مقیاس چین میتواند موقعیتی عالی برای آزمایش کردن این نرم افزارها باشد.
آقای Li میگوید که بیشترین عرضه محصولات آنها در چین صورت میگیرد و البته آنها برای این کار برنامه ریزی کردهاند. این اقدام به این جهت انجام میشود که نرم افزارهای Alluxio تحت شرایط تقاضای بالای بازار مورد آزمایش قرار بگیرد. (تست استرس)
Huawei هم تولید FusionInsight که به شدت بستگی به فناوریهای اپن سورس دارد را بهبود بخشیده است. این شرکت مشارکت فعالی در اپن سورس ها از خود نشان داده است. همچنین Tencent یک سری پروژههایی با زیرساخت اپن سورس پیشنهاد داده است که همه چیز را از انبار داده تا شتاب شبکه موبایل را در بر میگیرد.
اینها نشان دهنده این است که چین تلاش میکند مسیرش را تغییر داده و به سمت اپن سورس حرکت کند. البته بسیاری از شرکتهای غربی (و پروژههای اپن سورس شان) باید روش شان را در چین تغییر دهند تا از نظر تجاری وضعیت بهتری پیدا کنند؛ احتمالاً به همین دلیل است که MongoDB به طور نزدیک با سازمانهای مختلف در چین همکاری میکند.