درس‌ هایی از یک اسکرین شات: شرکت مخابرات استان تهران

درس‌ هایی از یک اسکرین شات: شرکت مخابرات استان تهران

این رو یک دوست برام فرستاده و ازش اجازه گرفتم تا با استفاده ازش، چند نکته رو یادآور بشم. چند نکته‌ای که وقتی می‌خونیم همه می‌گیم «خب معلومه» ولی موقع اجرا خیلی راحت فراموششون می‌کنیم. برای تحلیل اکسپشن هندلینگ نرم افزارها از نگاه جادی، با سکان آکادمی همراه باشید.

نکته ی واضح در اسکرین شات بالا اونجایی است که زیرش خط قرمز کشیده شده؛ سایت داره می گه وضعیت توسعه فعال است. این وضعیتی است که فقط موقع برنامه نویسی و فقط روی سیستم‌های تست و برنامه نویسی باید روشن باشه و به هیچ وجه روی سرور نباید چنین چیزی رو روشن بذارین. در این وضعیت سیستم در صورت بروز خطا سعی می کنه حداکثر اطلاعاتی که می‌تونه رو منتقل کنه تا برنامه بنویس بتونه اونو دیباگ کنه و معلومه که چنین چیزی روی محیط Production باید حتما و حتما خاموش باشه. اما در یک پله عمیق‌تر، می‌شه از این حرف زد که اصولا چرا باید من و شما شاهد چنین خطایی باشیم؟ دو تا چیز باید جلوی بروز این خطا رو می‌گرفتن:

- محیط توسعه و محیط پروداکشن باید از هم جدا باشن. هیچ وقت نباید روی یک سیستم زنده برنامه بنویسیم یا کد تست کنیم. توسعه و آزمایش باید جای دیگه اتفاق بیافته، بعد سیستم تست بشه، بعد با یک پلن کاملا مشخص و در یک ساعت بسیار کم ترافیک باید Deployment یا «آپلود فایل ها» انجام بشه و این پلن باید حاوی Rollback Plan باشه که می‌گه در صورت بروز مشکل چطوری باید سیستم رو به حالت قبلی برگردوند.

- سیستم‌های مونیتورینگ و آلارمینگ باید دائما سایت و اجزاش رو ببینن و در صورت بروز هر مشکل سریعا به مسوولین خبر بدن. اینجا سایت شرکت مخابرات استان تهرانه و ما دوست نداریم هیچ وقت داون و از اون بدتر مشکل دار در سطح برنامه ببینیمش.

اگر بخواین حتی از این هم عمیق‌تر بشین، باید در این مورد حرف بزنیم که احتمالا برنامه می‌تون اکسپشن هندلینگ بهتری داشته باشه (شاید هم نه؛ من که کد رو ندیدم) و در یک جای خیلی سیستماتیک تر، اتفاق افتادن این اکسپشن ممکنه به شکل خودکار باعث تولید یک تیکت بشه که لازمه یک نفر بهش رسیدگی کنه و علاوه بر اصلاح باگ سایت، باگ برنامه رو هم اصلاح کنه.

و البته این نکته هم ناگفته نمونه که سایت‌ها نیاز به تخصصی به اسم کپی رایتر دارن که شغلش اصلاح متون سایته. انتظار می‌ره همه بدونیم که «می‌باشد» اشتباهه چون چیزی به اسم مصدر «باشیدن» در فارسی نداریم. «می‌باشد» یک تلاش خنده‌دار بوده برای کسایی که سعی‌ می‌کردن «علمی و قشنگ» حرف بزنن و از «است» می‌ترسیدن و متاسفانه میراث‌شون به ما هم رسیده. اگر کپی رایتری باشه، این رو هم اضافه می‌کنه که بعد از هر جمله یک نقطه کافیه و نیازی نیست در فوتر سه تا نقطه بذاریم و زیباتره که متن فارسی در خط بالا باشه و متن انگلیسی در خط پایین. دیدین؟ به همین سادگی می‌شه یک سایت رو در چند قدم کاراتر، امن‌تر و زیباتر کرد.

از بهترین نوشته‌های کاربران سکان آکادمی در سکان پلاس


online-support-icon