شاید روزی برسد که هوش مصنوعی از هوش انسانی فراتر برود و تهدیداتی را برای ما آدمها ایجاد کند اما از سوی دیگر اگر مدیریت آن به درستی انجام شود، این تکنولوژی میتواند دنیای ما را به نحو مطلوبی دگرگون کند. Tom Gruber، یکی از افرادی که در خلق دستیار صوتی هوشمند مورد استفاده در گوشیهای آیفون و سیستمعامل مک موسوم به Siri نقش داشته، ایدهای را در مورد استفاده از هوش مصنوعی در جهت تقویت هوش انسانی مطرح میکند که کمی عجیب به نظر میرسد!
Tom Gruber در کنفرانسی در TED خطاب به حضار گفت:
تصورش را بکنید چی میشد اگه حافظهای مانند حافظۀ کامپیوتر داشتید و همۀ زندگی خود رو در اون ذخیره میکردید؟ چی میشد اگه میتونستید همۀ افرادی که تاکنون ملاقات کردهاید رو با جزئیاتی مانند نحوۀ تلفظ نام و حتی پسوند و پیشوند فامیلیشون، علائقشون و همچنین آخرین گفتگوهایی که با آنها داشتهاید به یاد بیارید؟
گرابر معتقد است که ایدۀ استفاده از هوش مصنوعی برای تهیۀ فهرستی از تجارب و تقویت حافظۀ ما نه تنها عجیب نیست بلکه کاملاً امکانپذیر است زیرا دادهها و اطلاعات مورد نیاز برای این کار، شامل ویدئوهایی که میبینیم، نام و مشخصات افرادی که با آنها در ارتباطیم و مکاتبات و حتی گفتگوهای شفاهی ما با آنها، در سابقۀ جستجوهای اینترنتی و گوشیهای هوشمندمان در دسترس است (برای مشاهده کامل این سخنرانی، میتوانید به Tom Gruber: How AI Can Enhance Our Memory, Work & Social Lives در سایت TED مراجعه نمایید.)
وی از ضرورت اِعمال سازوکارهایی برای حفظ حریم خصوصی در این تکنولوژی نیز سخن به میان آورده و اعتقاد دارد که پس از پیادهسازی چنین ایدهای، این امکان نیز برای افراد وجود دارد که شخصاً در مورد ذخیره شدن یا نشدن هر یک خاطرات، گفتگوها و سایر تجارب خود، تصمیم بگیرند! هرچند ایدۀ استفاده از AI برای ذخیرهسازی خاطرات و تجارب شخصی میتواند موجی از نگرانیها را در پی داشته باشد، اما از دیدگاه گرابر این تکنولوژی میتواند در زندگی افراد مبتلا به آلزایمر بسیار تأثیرگذار باشد.
جالب است بدانید که گرابر تنها کسی نیست که چنین ایدهای را مطرح کرده است؛ Mark Zuckerberg، مدیرعامل کمپانی فیسبوک، نیز در یکی از همایش سالانۀ دولوپرهای فیسبوک از تلاش این کمپانی برای ساخت سنسورهایی تخصصی به منظور خواندن فعالیتهای مغزی انسانها خبر داد به طوری که این سنسورها برای خواندن بخشی از مغز که افکار را به کلام تبدیل میکند طراحی شده و شما را قادر خواهند ساخت که تفکرات خود را بدون دخالت دست و حتی بدون اینکه نیاز به حرف زدن داشته باشید، تایپ کنید که برای کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه، میتوانید به مقالهٔ Silent Speech Interface: پروژهای از فیسبوک به منظور ذهنخوانی مراجعه نمایید.
همچنین Elon Musk، مدیرعامل کمپانیهای تسلا و اِسپیسایکس، نیز با تأسیس شرکتی به نام Neuralink، قدم در فضای ساخت تکنولوژیهای مرتبط با مغز و کامپیوتر گذاشته است که برای برای کسب اطلاعات بیشتر حول این موضوع، میتوانید به مقالهٔ Neuralink: استارتاپ ایلون ماسک برای اتصال مغز انسان به کامپیوتر مراجعه نمایید.
هوش مصنوعی روزبهروز جایگاه مهمتری در زندگی بشر پیدا میکند و با پیشرفت روزافزون خود، هم امیدهای تازهای را پدید آورده و هم تهدیدهای ناشناختهای را ایجاد خواهد کرد. شما چه نگاهی به این پدیدۀ در حال رشد دارید؟ دیدگاههای خود را با سایر کاربران سکان آکادمی به اشتراک بگذارید.