تحلیلگران از موضوع تحقیق و تفحصهای اپل برای ورود به بازارهای جدید مانند اتومبیلهای خودران الکتریکی و واقعیت افزوده (Augmented Reality) اطلاع دارند اما این در حالی است که یک احتمال جدید به موارد قبلی اضافه شده است و آن اینترنت فضایی (Space Internet) است.
به گزارش بلومبرگ، اپل ۲ تن از مدیران اجرایی ارشد پروژههای ماهواره و فضاپیمایی گوگل -جان فِنویک و مایکل تِرِلا- را به استخدام خود درآورده است؛ ترلا، طبق پروفایل لینکدین خود، از سال 2014 تا 2017 مدیر بخش مهندسی ماهوارهای گوگل بوده است و فنویک هم در همین مدت در نقش مدیر عملیاتی فضاپیمایی گوگل مشغول به کار بوده است.
احتمال علائق بالقوهٔ اپل در حوزهٔ هوافضا
گزارشها حاکی از آن است که شرکت بوئینگ نسبت به دنبال کردن برنامهای برای اینترنت فضایی با استفاده از شبکهای مشتمل بر 1000 ماهواره ابراز تمایل کرده است. این گزارش ادعا میکند که شرکت هواپیماسازی بوئینگ با اپل در مورد سرمایهگذاری و مشارکت در این زمینه گفتوگوهایی داشته است.
بلومبرگ به نقل از تیم فارار که یک مشاور در زمینهٔ ماهواره و ارتباطات است، احتمال میدهد که اپل اقدام به سرمایهگذاری در این زمینه کرده است ولی از اقدامی گستردهتر توسط اپل در این زمینه هیچگونه اطلاعی در دسترس نیست.
در ماه گذشته، فارار گفته است شرکت بوئینگ اعلام کرده که برای اجرای این پروژه نیازی به دریافت اعتبارات جدیدی ندارد؛ این امر تأییدکننده این مسأله است که هماکنون پروژه به وسیلهٔ یک نهاد ثروتمند -همچون اپل- حمایت میشود.
فارار پس از غیر محتمل دانستن شرکتهای دیگری که به سرمایهگذاری در این زمینه علاقه نشان دادهاند، نتیجه میگیرد که تنها شرکت اپل است که برای این سرمایهگذاری باقی میماند. با این حال، اپل تاکنون رسماً خبری در مورد چنین اقدامی اعلام نکرده است. لازم به ذکر است که اپل هم اکنون در میان تمامی شرکتهای روی زمین، بیشترین ذخایر مالی را دارا است!
تیم کوک در برابر ایلون ماسک
هدف اصلی SpaceX ساخت و پرتاب موشکهایی باقابلیت استفادهٔ مجدد است؛ به این ترتیب، هزینههای لازم برای سفرهای فضایی بهشدت کاهش یافته و این امر کمک زیادی به برنامههای این شرکت برای ایجاد یک کلونی در مریخ خواهد نمود.
روزنامه Wall Street Journal، اخیراً به اطلاعات مالی محرمانهای از شرکت SpaceX دست یافته است. با این که هماکنون برنامهٔ تجاری این شرکت براساس قراردادهای پرتاب موشک بنا شده است، این شرکت یک برنامه بلندپروازانه در زمینهٔ ایجاد یک شبکهٔ اینترنت فضایی دارد و پیشبینی میشود که این برنامه از سال 2019 آغاز شود.
پیشبینی SpaceX حاکی از آن است که سرویس اینترنت فضایی تا سال 2025 توانایی جذب حدود 40 میلیون مشترک و درآمدی 30 میلیارد دلاری را پیدا خواهد کرد. این در حالی است که پیشبینیهای این شرکت برآورد کردهاند که در همین سال، درآمد حاصل از پرتاب موشک توسط شرکت، حدود 5 میلیارد دلار خواهد بود.
این پیشبینیها بهوضوح نشاندهندهٔ فرصتهای اقتصادی بهمراتب بیشتر اینترنت فضایی است. طبق این برآوردها، درآمدهای SpaceX در سال 2025 بین 20 تا 25 میلیارد دلار خواهد بود که بیشترین سهم آن متعلق به برنامهٔ اینترنت فضایی خواهد بود.
این شرکت پیش از این، از برنامه خود برای پرتاب بیش از 4400 ماهواره به مدار زمین برای ایجاد یک اینترنت کمتأخیر (Low-Latency) رونمایی کرده بود. با این وجود، از برنامهٔ مالی و پیشبینی درآمدهای خود در این زمینه اطلاعی نداده بود.
اپل همیشه به دنبال افزایش درآمدهای خود است
بیش از یک دهه است که سرمایهگذاران به اینترنت فضایی فکر میکنند و در این مدت بعضی شرکتها با اجرای مراحل اولیهٔ آن، متضرر شدهاند. اما با پیشرفت روزافزون تکنولوژی، این مسأله تغییر خواهد کرد.
کاهش هزینهها و پیشرفتهای بهدست آمده در فناوری، فرصت مناسبی برای صاحبان بالقوه صنایع فعال در زمینهٔ امور فضایی ایجاد کرده است (بهطور مثال، یک استارتاپ به نام OneWeb موفق به جذب سرمایه 1/2 میلیون دلاری برای طراحی و اجرای یک شبکهٔ اینترنتی فضایی شده است.)
این امکان وجود دارد که اپل یک ایدهٔ کاملاً متفاوت داشته باشد؛ با این حال، این شرکت تأکید زیادی بر خدمات دارد و همین مسئله است که احتمال سرمایهگذاری اپل در این زمینه را تقویت میکند. با این وجود، حتی اگر پیشبینی SpaceX در مورد بازار 30 میلیارد دلاری سرویس اینترنت فضایی را بپذیریم، این مقدار چندان برای اپل وسوسه برانگیز نخواهد بود. درآمد این بازار تنها میتواند درآمد سرویسهای اپل را افزایش دهد ولی از حیث حجمی، آن را متحول نخواهد کرد (درآمد فعلی اپل از سرویسهایش 25 میلیارد دلار است.)
درحقیقت، ساخت یک صورت فلکی از ماهواره برای ایجاد سرویس اینترنت فضایی، هزینهٔ سنگینی در بر خواهد داشت؛ مسأله دیگر، حاشیه سود نهچندان بالای این سرویس در مقایسه با سرویسهای حال حاضر اپل است (البته شایان ذکر است که هماکنون اپل بیشترین نقدینگی تاریخ خود -246 میلیارد دلار- را تجربه میکند.)
با این حال، هنوز امیدواریم روزی اپل از «ماوراء زمینیترین سرویسی که تاکنون داشتهایم!» رونمایی کرده و با این شعار، از سرویس اینترنت فضایی خود را رونمایی کند.