iPhone OS یا به اختصار iOS سیستمعاملی است که نخستین بار در سال ۲۰۰۷ برای گوشیهای آیفون اپل ارائه شد و از آن زمان تاکنون هر ساله تغییراتی در آن ایجاد شده و قابلیتها و امکانات بیشتر و جدیدتری به آن افزوده شده است که در این مقاله به بررسی تغییرات iOS از زمان انتشار اولین نسخهٔ آن تا امروز خواهیم پرداخت.
iPhone OS 1
هنگامی که استیو جابز در سال ۲۰۰۷ برای نخستین بار آیفون را معرفی کرد، بیشتر بر روی خود این دیوایس مانور داد و در معرفی نرمافزار آن، که بر روی همان سیستم پایهٔ MacOS اجرا میشد، به ارائهٔ توضیحاتی کلی بسنده کرد و پس از آن زمان سالها طول کشید تا سیستمعامل مورد استفاده در آیفون به یک برند مهم و در عین حال مستقل تبدیل شود.
iPhone OS 2
گویا هوماسکرین آیفون جاذبهای جادویی داشت که نگاه همه را به سمت خود جلب میکرد. دولوپرهای بسیاری مشتاق بودند تا آیکون اپلیکیشنهای خود را در صفحهٔ نمایش آیفون ببینند و اپل هم به چنین اشتیاقی پاسخ مثبت داد و در سال ۲۰۰۸، همزمان با انتشار iPhone OS 2، یک Software Developer Kit یا به اختصار SDK را نیز در اختیار دولوپرها قرار داد و بدین ترتیب درهای پلتفرم جدید خود را بر روی دولوپرهای سراسر جهان گشود (همچنین در این بازه AppStore توانست میلیونها مشتری iTunes Music را به مشتریهای بالقوهٔ اپلیکیشنهای مخصوص آیفون تبدیل کند.)
iPhone OS 3
سومین نسخهٔ اصلی iOS که iPhone OS 3 نام داشت، در سال ۲۰۰۹ منتشر شد و سرانجام با ورود آیفونهای بزرگتر به بازار موسوم به آیپد، این سیستمعامل تغییر نام داد و iOS 3 نامیده شد. این نسخهٔ جدید iOS قابلیتهای گسترده و جدیدی مانند امکان کپی/پیست نمودن، ابزار سرچ قدرتمند Spotlight و امکان کنترل صوتی را با خود به همراه آورد.
iOS 4
در سال ۲۰۱۰، قابلیت به اصطلاح Multitasking (چندوظیفگی) به iOS افزوده شد و در قالب نسخهٔ چهارم iOS منتشر شد. با افزودن چنین قابلیتی به این سیستمعامل، کاربران قادر بودند تا با دو بار فشردن دکمهٔ هوم، به سرعت بین اپلیکیشنهای خود جابهجا شوند.
با ارائهٔ قابلیتهایی مانند Folders و Wallpapers، امکان شخصیسازی هوماسکرین بیش از پیش برای کاربران فراهم شد. اپلیکیشن بهبود یافتهٔ Mail و اپلیکیشن FaceTime نیز در همین آپدیت عرضه شدند و فراتر از همه اینکه در iPhone 4 اسکرینهایی با وضوح بالا موسوم به Retina (به معنای شبکیهٔ چشم) مورد استفاده قرار گرفتند.
iOS 5
بسیاری از قابلیتهای جدیدی که در iOS 5 و در سال ۲۰۱۱ ارائه شد تنها بر iOS متمرکز نبود بلکه کل اکوسیستم اپل را تحت تأثیر قرار داد. به عنوان مثال، اپل با ارائهٔ iCloud سعی داشت تا ارتباط بین دیوایسهای مختلف خود را بیش از هر زمان دیگری امکانپذیر نماید و این هدفی بود که پیش از آن MobileMe (جَد اپل) نتوانسته بود به آن دست یابد!
iOS 5 در زمینهٔپیامرسانی نیز پیشرفتهای متعددی داشت و علاوه بر اپلیکیشنهای جدید iMessage و Notification Center، سیستم پیامرسانی iOS در این نسخه بیش از پیش به توییتر نزدیک شد و در نهایت نیز اپل دستیار مجازی Siri را در اختیار میلیونها کاربر آیفون قرار داد.
iOS 6
iOS 6 در سال ۲۰۱۲ منتشر شد و چیزی که این نسخه را به یک آپدیت ویژه و خاص تبدیل کرد، حذف دو اپلیکیشن YouTube و Google Maps بود که در نسخههای پیشین به صورت پیشفرض بر روی iOS نصب شده بودند. به عبارتی، در این نسخه اپل وابستگی خود به گوگل را قطع و Mapping Service ویژهٔ خود را معرفی نمود.
همچنین iCloud کاربرد گستردهتری پیدا کرد و سرانجام امکان اشتراکگذاری عکس در این سیستمعامل فراهم شد. از سایر قابلیتهایی که در این نسخه به iOS افزوده شد هم میتوان به نزدیکی بیشتر میان Facebook و اپلیکیشن جدید Passbook اشاره کرد.
iOS 7
گستردهترین تغییرات طراحی در تاریخ iOS در سال ۲۰۱۳ و در آپدیت iOS 7 رخ داد به طوری که با یک طراحی مسطح، ساده و رنگارنگ، Jony Ive سکان طراحی این سیستمعامل را در دست گرفت به طوری که علاوه بر ظاهری کاملاً متفاوت، iOS 7 مجموعهای از قابلیتهای جدید را نیز با خود به ارمغان آورد. Touch ID که امکان گشودن قفل دستگاه با استفاده از اثر انگشت را فراهم آورد، Control Center که دسترسی سریع به تنظیمات دستگاه را امکانپذیر نمود و AirDrop که سرانجام امکان انتقال سریع فایلها بین دیوایسهای اپل را فراهم کرد، از جمله قابلیتهای جدید iOS 7 بودند.
iOS 8
در سال ۲۰۱۴ بار دیگر اپل پلتفرمهای دسکتاپ و موبایل خود را به هم نزدیکتر کرد و امکان خواندن و نوشتن پیامها و پاسخگویی به تماسها را هم بر روی iPhone و هم بر روی Mac فراهم نمود به طوری که iOS 8 عمدتاً بر توسعهپذیرتر نمودن و بازتر کردن این پلتفرم متمرکز شده بود که بدین ترتیب، سایر اپلیکیشنهایی که مخصوص اپل نبودند نیز میتوانستند ویجتهای Notification Center ویژهٔ خود را داشته و همچنین دسترسی آسانتری به Photo Library داشته باشند. همزمان با انتشار این نسخه، اپل بر روی بازارهای جدید دست گذاشت به طوری که سرویسهای HealthKit و HomeKit کلید ورود به این بازارها بودند.
iOS 9
تعامل و #تجربهٔ کاربری بهتر، موضوعی بسیار مهم در iOS 9 بود به طوری که با استفاده از iOS 9 که در سال ۲۰۱۵ منتشر شد، سیستمها نسبت به اطلاعاتی مانند زمان و مکان آگاهتر شدند. پیشنهاد اپها، وبسایتها، موزیکها و اخبار مناسب همه و همه مثالهایی از تلاش iOS برای پیشبینی دقیق نیازهای کاربر خود است (به عنوان مثال، امروزه اپلیکیشن Maps، دستورالعملهای مسیریابی و پیشنهاد مکانهای مورد علاقهٔ نزدیک مکان فعلی را نیز شامل میشود.) در iOS 9 به جای افزودن یک قابلیت جدید قابلتوجه، بیشتر سعی شده تا به عملکرد و ثبات این پلتفرم توجه شود.
iOS 10
در iOS 10 اپلیکیشن iMessage دیگر یک اپلیکیشن ساده نبود بلکه بهرهمندی از استیکرها و یک اَپ اِستور مجزا، آن را به پلتفرمی تمامعیار تبدیل نمود که دَر آن به روی تمام دولوپرها باز بود. در این نسخه، Siri توانست با سایر اپلیکیشنهایی که ویژهٔ اپل نبودند نیز تعامل داشته و اپلیکیشن جدید Home، کنترل گوشی هوشمند را برای کاربر آسانتر میکرد. یکی دیگر از تغییرات چشمگیری که در iOS 10 رخ داد در رابطه با Notifications بود و آن هم اینکه نمایش مستقیم عکسها و ویدئوها در این اپ امکانپذیر شد.
iOS 11
اپل در پنجم ژوئن 2017 در کنفرانس اختصاصی خود موسوم به WWDC از نسخهٔ iOS 11 پرده برداشت که در نهایت در تاریخ نوزده سپتامبر 2017 این نسخه ریلیس شد. یکی از تغییرات اساسی در این نسخه، عدم پشتیبانی از دیوایسهایی ۳۲بیتی بود به طوری که از آن پس فقط نسخهٔ ۶۴بیتی این سیستمعامل عرضه شد.
iOS 12
در چهارم ژوئن 2018 اپل در کنفرانس WWDC خبر از انتشار iOS 12 داد که در این نسخه اپل روی پرفورمنس این سیستمعامل کار کرده و ساپورت از اپهایی منجمله Siri Shortcuts ،Group FaceTime و Memoji در این نسخه امکانپذیر شد.